Vuodenvaihteen verostepit 2023-2024

Ansiopäivärahasta menee vero. Veroprosentti kannattaa tarkastaa ennen vuodenvaihdetta ja varmistua, että käteen jää enemmän. Myös ensi vuoteen voi jo varautua.

Tarkista verosi ennen joulua

Verokortilla ilmoitettu tuloraja voi loppuvuodesta ylittyä. Silloin ansiopäivärahasta vähennettävä ennakonpidätysprosentti nousee ja käteen jäävä osuus päivärahasta pienenee. Tämä voi olla ikävä yllätys joulun lähestyessä. 

Jos olet loppuvuonna vielä hakemassa päivärahaa, tarkista verokortin tuloraja ja päivärahan kertymä. Jos tuloraja on ylittymässä, voit tilata verottajalta uuden verokortin loppuvuodeksi.

OmaYTK:sta näet tämän hetken tulorajasi klikkaamalla Verokortti-painiketta yläpalkissa. Jos tuloraja on ylittymässä, tilaa verottajalta uusi verokortti.

  1. Tarkista OmaYTK:sta tulorajasi ja kertymäsi. 
  2. Tilaa tarvittaessa verottajalta uusi verokortti.

Voit tilata uuden verokortin suoraan verottajan palvelusta. Merkitse verokortille etuuksiin tämän vuoden aikana maksetut ansiopäivärahat ja lisää arvio siitä, kuinka paljon vielä vuoden loppuun mennessä saat ansiopäivärahaa.

Valitse meidät eli YYTK Työttömyyskassa verokortin saajaksi. Näin saamme verokortin suoraan sähköisesti. Uusi verokortti on meillä pääsääntöisesti seuraavana päivänä. Jos välissä on esimerkiksi viikonloppu, voi välissä olla useampi päivä. Jos merkitset meidät verokortin saajaksi, ei sinun erikseen tarvitse toimittaa uutta verokorttia meille.

Jos haluat, että päivärahahakemuksesi käsitellään uusien verotietojen mukaisesti, lähetä jatkohakemus meille vasta, kun uudet verotiedot näkyvät OmaYTK:ssa. Jos lähetät hakemuksen samana päivänä, kun tilaat uuden verokortin, voi hakemus mennä läpi vielä vanhoilla verotiedoilla. Maltti on siis tässäkin valttia!

Veronpalautukset ja jäännösverot

Veronpalautuksilla tai jäännösveroilla eli niin sanotuilla mätkyillä ei ole vaikutusta ansiopäivärahan maksuun.

Vuoden 2024 verot

Uusi vuosi lähestyy. Maksamme tammikuussa 2024 ansiopäivärahat vielä vuoden 2023 verotiedoilla siten, että nollaamme verokortin kertymän.

Tammikuun aikana saamme verottajalta automaattisesti ensi vuoden verotiedot, mutta ne ovat tyypillisesti palkkaa varten. Kun verokortti on palkkaa varten, joudumme korottamaan veroprosenttia verottajan ohjeiden mukaan.

Jos haet ansiopäivärahaa, kannattaa heti tammikuussa 2024 tilata verottajan palvelusta uusi verokortti. Tilaat vain uuden verokortin ja ilmoitat sen tietoihin arvion ensi vuoden ansiopäivärahasta. Voit laskea arvion tulevista ansiopäivärahoista laskurillamme

Voit myös laskea arvion itse. Ansiopäivärahaa maksetaan vuodessa noin 258 päivän ajalta. Saat arvion koko vuoden päivärahoista kertomalla ansiopäivärahasi määrän 258 päivällä.  Päivärahasi määrän voit tarkastaa OmaYTK:ssa.

Ilmoita verottajan palvelussa meidät eli YTK työttömyyskassa verokortin saajaksi. Silloin verottaja toimittaa uuden verokortin sähköisesti suoraan meille.