Nuorekas nainen tähyilee uteliaana kohti taivaanrantaa polkupyöränsä selästä - YTK

Vuodenvaihteen verovinkit ansioturvaan

Pian kannattaa vilkaista tulokertymää ja varmistua, että veroprosentti on kohdillaan. Se on helppoa ja onnistuu käden käänteessä.

Tarkista verosi viimeistään ennen joulua

Ansiopäiväraha on verotettava etuus. Verottaja on laskenut sinulle ennakonpidätysprosentin tietyllä tulorajalla. Tuloraja kannattaa tarkastaa hyvissä ajoin ennen joulua. Ikävintä on, jos verokortilla ilmoitettu tuloraja huomaamatta ylittyy. Silloin työttömyysetuudesta maksettava ennakonpidätysprosentti nousee ja käteen jäävä osuus päivärahasta pienenee. Tämä voi olla ikävä yllätys joulun alla.

Jos olet loppuvuonna vielä hakemassa päivärahaa, tarkista siis verokortin tuloraja ja päivärahan kertymä. Jos tuloraja on ylittymässä, voit tilata verottajalta uuden muutosverokortin etuutta varten loppuvuodeksi.

OmaYTK:sta näet tämän hetken tulorajasi klikkaamalla Verokortti-painiketta yläpalkissa. Jos tuloraja on ylittymässä, tilaa verottajalta uusi etuutta varten oleva muutosverokortti, johon olet nostanut tulorajaa loppuvuoden etuuksien verran.

  1. Tarkista OmaYTK:sta tulorajasi ja kertymäsi. 
  2. Tilaa tarvittaessa verottajan OmaVero-palvelusta uusi muutosverokortti etuutta varten.

Kun ilmoitat verottajalle verokortin saajaksi meidät eli valitset listasta "Yleinen työttömyyskassa YTK", saamme muutosverokortin sähköisenä muutaman seuraavan päivän sisään. Se on sinulle helppoa, eikä sinun tarvitse erikseen toimittaa muutosverokorttia meille.

Näin varmistat, että yllätyksiä ei tule. Jos olet jo tehnyt näin, on kaikki kunnossa.

Hae päivärahaa vasta muutosverokortin tilaamisen jälkeen

Jos verotustietosi muuttuvat ja haluat, että päivärahahakemuksesi käsitellään uusien verotietojen mukaisesti, lähetä jatkohakemus meille vasta muutosverotiedon laskemisen jälkeen seuraavana päivänä. Jos haluat varmistua asiasta, voit tarkistaa OmaYTK:sta verotustietosi. Kun uusi verotieto näkyy, lähetä hakemus vasta sen jälkeen. 

Viikonloppu ja verottajan järjestelmäajot vaikuttavat siihen, milloin uusi verotieto on meillä käytössä. Esimerkiksi tiistaina tehty verokortti on tyypillisesti meillä käytössä seuraavana päivänä eli keskiviikkona. Toisaalta lauantaina tehty verokortti on meillä tyypillisesti käytössä vasta seuraavana tiistaina.

Jos lähetät hakemuksen samana päivänä, kun uudet verotiedot lasketaan, menee hakemus vielä maksuun vanhoilla verotiedoilla. Ole silloin heti yhteydessä meihin, niin saamme maksun korjattua.

Jäännösverot ja palautukset

Olet ehkä saanut tai olet saamassa viime vuodelta veronpalautusta tai ehkä joudut maksamaan jäännösveroa. Näillä ei ole vaikutusta päivärahan maksuun.

Vuoden 2022 verot

Myös uusi vuosi lähestyy. Maksamme tammikuussa 2022 päivärahat vielä vuoden 2021 verotiedoilla siten, että verokortin kertymä kuitenkin nollataan.

Tammikuun aikana saamme verottajalta automaattisesti ensi vuoden verotiedot, mutta ne ovat pääsääntöisesti palkkaa varten. Kun verokortti on palkkaa varten, joudumme usein korottamaan veroprosenttia verottajan ohjeiden mukaan.

Kun haet päivärahaa, kannattaa hakea verottajan palvelusta muutosverokortti etuutta varten. Ilmoita verottajalle arvio koko vuoden ansiopäivärahasta. Voit laskea arvion koko vuoden päivärahoista laskurillamme

Muista ilmoittaa verottajan palvelussa Yleinen työttömyyskassa YTK:n verokortin saajaksi. Silloin verottaja toimittaa uuden verokortin sähköisesti suoraan meille.