YTK jälleen yksi Suomen parhaista työpaikoista

Suomen suurin työttömyyskassa YTK on viime vuoden tapaan Suomen parhaiden työpaikkojen listalla keskisuurten yritysten sarjassa. Tänä vuonna GPTW-tutkimukseen osallistui yhteensä 156 organisaatiota.

”Aloitin YTK:n johdossa vuoden alussa ja työpaikan ilmapiiri on tehnyt todella suuren vaikutuksen. Työntekijämme ovat positiivisia ja tehtäviinsä sitoutuneita. Heidän välillään vallitsee avoimuus ja luottamus”, sanoo YTK:n toimitusjohtajana puolitoista kuukautta toiminut Sanna Alamäki.

”Asiakaslähtöisyys on kaiken tekemisemme perusta. YTK on olemassa jäseniään varten. Mutta vain tyytyväinen henkilöstö voi palvella asiakkaitaan parhaalla mahdollisella tavalla. Niinpä oman porukkamme hyvinvointi on avainasemassa”, Alamäki sanoo.
Noin 120 työntekijän YTK:ssa työsuhteet ovat pitkiä ja henkilöstön vaihtuvuus vähäistä.
”Työntekijöiden arvostaminen tarkoittaa niin etätyömahdollisuutta, joustavuutta työajoissa kuin työpaikan tarjoamia kahvihetkiä ja virkistyspäiviäkin”, Alamäki sanoo

“Yleinen työttömyyskassa YTK palkittiin jo toista kertaa peräkkäin, mikä on hieno saavutus! Erityisen hienon asiasta tekee se, että yritys on toimialansa ainoa edustaja Suomen parhaiden työpaikkojen joukossa. YTK:n vahvuuksina näyttäytyvät muun muassa työntekijöiden kunnioitus, erityisesti ammatilliseen kehittymiseen panostaminen, sekä ylpeys niin työryhmän, organisaation kuin yksilöidenkin työstä. YTK:ssa koetaan, että työllä on erityinen merkitys ja ollaan ylpeitä siitä, mitä yhdessä saadaan aikaan”, summaa Sonja Hilvo Great Place to Workista.


”Parasta on hurtti huumori ja raikuva nauru” – YTK:lla viihtyvät niin äidit kuin tyttäret

Mitä äiti edellä, sitä tytär perässä. Näin kävi ainakin loimaalaisille – tai virttaalaisille kuten he itse täsmentävät – Marika Lindgrenille ja Piia Aholle vuosituhannen vaihteessa. Marika-äiti aloitti työt Yleisessä työttömyyskassassa vuonna 2001 ja kolme vuotta myöhemmin Piia-tytär seurasi perässä.
”Suunnittelin alan vaihtoa ja otin yhteyttä oppisopimustoimistoon ja YTK:hon. Ensin kuitenkin kyselin äidiltä mahdollisuuksista. Hän kannusti minua – ja nyt kolmesta opiskeluvuodesta on tullut jo 13 vuotta”, Piia kertaa hymyillen.

Samaan aikaan, kun tytär tuli taloon, Marika-äiti siirtyi päivärahahakemusten käsittelystä esimiestehtäviin. Myös Piialle päivärahojen maksaminen on tuttua, samoin jäsenrekisterin kanssa työskentely. Tällä hetkellä Piialla on komea moniosaajan titteli, joka pitää sisällään niin maksatusta kuin asiakaspalvelua.

Työtehtävien vaihtumisen lisäksi myös YTK on molempien mielestä muuttunut vuosien saatossa. Etenkin viime vuosina YTK on näyttänyt uuden puolen itsestään.
”Aiemmin työttömyyskassojen oletettiin olevan virastomaisia ja vanhanaikaisia. YTK on ollut suunnannäyttäjä: se on moderni ja eteenpäin pyrkivä ja – mikä tärkeintä – asiakaslähtöinen”, 16 vuotta YTK:ssa työskennellyt Marika pohtii.
”YTK:sta on kasvanut varmempi ja vaikuttavampi tekijä, joka ottaa kantaa työelämän muutoksiin”, Piia säestää.

Loimaan toimitalon sisälläkin työelämän muutokset näkyvät. Marika korostaa, miten esimiehen rooli on muuttunut kaikkien alojen asiantuntijasta henkilöstöjohtajaksi.
”Ennen oli vallalla ajatus, että esimiehen on osattavat kaikki työt ja annettava vastaus jokaiseen kysymykseen. Nykyään esimiehen tehtävä on pikemminkin auttaa työntekijöitä löytämään vastaukset itse”, Marika huomauttaa.
Piia iloitsee muun muassa etätyömahdollisuudesta.
”Meillä on paljon etuja, jotka helpottavat arkipäivän tekemistä. Talon tarjoamalla kahvihetkellä höpötetyt jutut antavat virtaa päivään”, Piia sanoo ja äiti on samaa mieltä.
”Parasta on hurtti huumori ja raikuva nauru. Työ on välillä rankkaakin, joten on kiva puhua ihan muistakin asioista.”

Miten on sen – ainakin biologisesti – lähimmän työkaverin suhteen? Miten työt sujuvat äidin ja tyttären kesken?
”Ihan hyvin meillä on mennyt. Olemme sen verran samankaltaisia, että mitään riitoja ole ollut. Tosin teemme niin eri tehtäviä, että emme juuri ole edes yhteyksissä työpäivän aikana”, Marika sanoo.
​​​​​​​”Välillä menee päiviäkin, ettemme törmää käytävillä. Mutta autopaikkamme ovat vierekkäin ja tulen myöhemmin töihin, niin tiedän ainakin, onko äiti talossa vai ei”, Piia hymähtää.

”Parasta on hurtti huumori ja raikuva nauru. Työ on välillä rankkaakin, joten on kiva puhua ihan muistakin asioista.” Piia ja Marika nauravat.

Näistä puhutaan

Takaisin Pulssin etusivulle