Sekä etuusmenot että jäsenistö kasvoivat viime vuonna YTK:lla reippaasti

YTK:n etuusmenot kasvoivat viime vuonna yli 350 miljoonaa euroa

Etuusmenomme kohosivat viime vuonna poikkeuksellisesti. Työttömyysasteen keskiarvo nousi edellisvuodesta yli kolme prosenttiyksikköä. Vuoden 2020 aikana YTK:hon liittyi yli 87 000 uutta jäsentä.

Vuoden 2020 työttömyysasteen keskiarvo oli YTK:ssa 10,5 %. Vuonna 2019 vastaava luku oli 7,3 %. Työttömyyden vuosikeskiarvo kasvoi viime vuonna siten yli kolme prosenttiyksikköä. Jäsenistön työttömyysaste oli korkeimmillaan heinäkuussa, jolloin se oli 14,6 %. YTK:n lähes 500 000 jäsentä edustavat noin neljäsosaa suomalaisista palkansaajista läpi toimialakirjon.   

Suuret hakemusmäärät tarkoittivat myös ennätyksellistä määrää maksettuja päivärahoja. YTK maksoi viime vuonna etuisuuksia yli 856 miljoonaa euroa. Vuonna 2019 etuuksia maksettiin 504 miljoonaa euroa. Kokonaissumma kasvoi siis edellisvuodesta huimat 352 miljoonaa euroa.   

”Etuusmenomme kasvoivat viime vuonna ennätyslukemiin. YTK:n talous on hyvällä tolalla, eikä nykyinen työttömyystilanne aiheuta siihen ongelmia. Pitkittyvä korkea työttömyysaste ja mittavat lomautukset ovat kuitenkin yhteiskunnallisesti vakava asia ja aiheuttavat myös meille merkittävää työpainetta suurten hakemusmäärien muodossa”, kertoo YTK:n toimitusjohtaja Sanna Alamäki.  

Viime vuoden syksyllä työttömyysluvut laskivat koronaepidemian ensimmäisen aallon tuottamista kevään ja kesän huippuluvuista. Alkusyksyn maltillisen tautitilanteen siivittämänä loka-marraskuussa YTK:n jäsenistön työttömyysprosentti painui alle kymmeneen (9,4 %, 9,7 %). Marraskuusta joulukuuhun hakemusmäärissä laskivat jatkohakemusten ja soviteltujen osa-aikatöiden sekä osa-aikaisten lomautusten määrät. Näyttäisikin siltä, että viime joulukuussa moni pääsi hetkeksi palaamaan töihin.   

Hakemusmäärät alkuvuodesta selkeässä nousussa

Tammikuussa 2021 YTK:lle saapui yli 80 000 päivärahahakemusta, kun joulukuussa 2020 hakemuksia tuli noin 60 000. Hakemusten määrä nousi siis neljänneksellä.

Hakemusmäärien perusteella tilanne on huonontunut nopeasti. Selkeää nousua oli kaikissa hakemustyypeissä. Myös helmikuun hakemusmäärät olivat suuria. Hakemuksia saapui yli 69 000 kappaletta, mikä on yli 57 % enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.  

”Erityisesti jatkohakemusten määrä on noussut, eli työttömyydet ja lomautukset ovat jatkuneet. Myös uusia työttömyyksiä ja lomautuksia on aiempaa enemmän ja niin ikään soviteltujen hakemusten määrät ovat nousseet”, Alamäki kuvailee. 


Näistä puhutaan

Takaisin Pulssin etusivulle