
Barometri katsoo tulevaisuuteen
Vaikka piilottaisimme juhannuksena niittykukkia tyynyn alle, emme näe tulevaisuuteen. Alastomana niityllä kirmaaminen kiinnostaa lähinnä hyttysiä, eikä auta, vaikka samalla juoksisi saunan ympäri kolmesti tai kurkistelisi kaivoon. Taitaakin olla niin, ettei tulevaisuutta voi ennustaa vanhan kansan ohjeilla.
YTK:n työttömyysbarometri vannoo taikojen sijaan tilastotieteisiin. ARIMA-mallia hyödyntävä barometri ennustaa YTK:n jäsenistön työttömyyden kehityksen kymmenen kuukauden päähän. Esimerkiksi YTK:n työttömyysbarometri kertoo, että tällä hetkellä YTK:n jäsenten työttömyys on 7,7 prosenttia. Historialliseen dataan pohjautuen barometri ennustaa, että heinäkuussa työttömyys nousee 8 prosenttiin. Elo- ja syyskuussa työttömyys tippuu 7,5 prosenttiin. Loppuvuodeksi barometri lupaa työttömyyden jälleen nousevan, minkä seurauksena vuosi vaihtuisi noin 8,8 prosenttiyksikön työttömyysluvuissa.

Paraskaan ennuste ei ole kristallipallo, joka näyttäisi tulevaisuuden sellaisena kuin se toteutuu. Koska YTK:n barometri pohjautuu historiatietoon, ennuste on todennäköisesti maltillisempana kuin toteutuma. Tällä hetkellä sykkivä talouskasvu ei täten heijastu täysin ennustelukuihin.
Esimerkiksi valtiovarainministeriön työttömyysennuste kuluvalle vuodelle on 8,5 prosenttia. VM:n ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa tulevien vuosien aikana kohtuullista vauhtia. Tämä heijastuu myös työttömyysasteeseen, joka laskee 8,1 prosenttiin vuonna 2018 ja 7,8 prosenttiin vuonna 2019. Työttömyysasteen maltillinen alenemisvauhti selittyy pitkälti sillä, että talouskasvu kannustaa piilotyöttömiä työnhakuun.
Mutta katsotaanpa seuraavaksi pidemmälle tulevaisuuteen! Miltä suomalaisten työllisyys näyttää 10 vuoden päästä? Seuraako digitalisaation ja robotiikan kehitystä massatyöttömyys?
Ei tarvitse olla kummoinen ennustaja, että voi todeta työelämän muuttuvan kymmenessä vuodessa. On huomattavasti helpompi ennustaa, mitkä nykyisistä ammateista häviävät kuin mitä uusia työnmuotoja syntyy. Toistaiseksi ihmistyölle on teknologisesta muutoksesta huolimatta syntynyt aina uutta kysyntää. Yhä useampi meistä tulee työskentelemään sellaisilla aloilla, joita ei ole vielä edes olemassa.
Trendejä analysoimalla voimme kuitenkin hahmottaa, mihin suuntaan matkaamme.
Sitran työpaperin mukaan tulevaisuuden toimivat työmarkkinat edellyttävät työmarkkinoiden muutosta joustavampaan suuntaan. Tulevaisuudessa ihmiset työllistyvät yhä enemmissä määrin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Yhä useampi työyhteisö ei ole perinteinen kiinteä yritysmallin organisaatio, vaan perustuu löyhempiin verkostoihin, jolloin yhteistyön merkitys korostuu.
Kesäpäivänseisaus on muutoksen aikaa, joten mikäpä olisi parempi keskustelunaihe juhlapöytään kuin tulevaisuus. Hauskaa juhannusta kaikille!