Ennuste ensi kesälle: poutaa luvassa!

Ikuisuudelta tuntuneen harmauden jälkeen koittaa kirkkaus.

Ikuisuudelta tuntuneen harmauden jälkeen koittaa kirkkaus.
Ei, nyt ei ole kyse syyssateista – jotka nekin toivottavasti kohta helpottavat – vaan Suomen taloudesta. Yhtäkkiä pöytään lyödään toinen toistaan kovempia kasvuennusteita: Työeläkeyhtiö Ilmarinen ennusti tällä viikolla kuluvalle vuodelle 3 prosentin talouskasvua, Handelsbanken nosti omaa ennustettaan jopa 3,3 prosenttiin.

Kovasti kehittyvässä taloustilanteessa myös työllisyysnäkymät kirkastuvat. YTK-barometri ennustaa, että ensi kesänä YTK-jäsenten työttömyys laskee jopa 7,2 prosenttiin. Näin hyvällä mallilla jäsenistön työttömyysaste on ollut viimeksi vuoden 2012 kesällä.Samoilla linjoilla työttömyyden laskun kanssa ovat myös muut: Ilmarinen ennusti työttömyysasteen alenevan ensi vuonna noin 8 prosenttiin ja Handelsbanken uskoi, että vuonna 2019 työttömyysaste olisi 7,9 prosenttia.

YTK-jäsenistön työttömyys on laskenut tasaisesti koko tämän vuoden ja eroa viime vuoteen on joka kuukausi ollut vähintään yhden prosenttiyksikön verran. Nyt heinäkuussa jäsenistä oli työttömänä 8,3 prosenttia, kun viime vuonna vastaavana aikana työttömyysprosentti oli tasan prosenttiyksikön enemmän. YTK-barometrin ennusteen mukaan ensi vuoden heinäkuussa ollaan tultu taas 0,7 prosenttiyksikköä alaspäin. Ensi kesän lomasäitä ei vielä parane ennustella, mutta työllisyyden suhteen lupaillaan ainakin poutaa.

*YTK-Barometrin ennusteet pohjautuvat kausi-ARIMA-malliin

Ajankohtaista

Takaisin Pulssin etusivulle