Naapurimaakunnissa suuria eroja: Pohjanmaalla työttömyys huomattavan pientä

YTK:n jäsenten työttömyys on vähentynyt ilahduttavasti koko maassa, mutta alueellisia eroja toki on. Läheistenkin maakuntien kesken erot voivat olla useita prosenttiyksikköjä.

YTK:n jäsenten työttömyys on vähentynyt ilahduttavasti koko maassa, mutta alueellisia eroja toki on. Läheistenkin maakuntien kesken erot voivat olla useita prosenttiyksikköjä.

Esimerkiksi Pohjanmaalla YTK:n jäsenten työttömyysprosentti oli viime heinäkuussa vain 6,4 %, kun se hieman pohjoisempana, Pohjois-Pohjanmaalla oli samaan aikaan 9,5 %. Keski-Pohjanmaan maakunnassa YTK:n jäsenistä työttömänä oli viime heinäkuussa 9 % ja Etelä-Pohjanmaalla 7,6 %.

Viimeisen viiden vuoden aikana Pohjanmaan maakunta onkin erottunut naapureistaan poikkeuksellisen alhaisella työttömyysprosentilla. Vuonna 2012 YTK:n jäsenistä oli Pohjanmaalla työttömänä vain 4,6 %. Muun maan tavoin työttömyys lähti taantuman aikaan nousemaan myös Pohjanmaalla, mutta korkeimmillaankin YTK:n jäsenistä oli maakunnassa työttömänä vain 7 %. Myös työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Pohjanmaalla on manner-Suomen alhaisin työttömyysaste.

”Pohjanmaalla on naapureitaan vahvempi ja monipuolisempi elinkeinoelämä sekä paljon yrittäjiä. Myös syväsatamilla on huomattava merkitys teollisuudelle ja kaupalle”, YTK:n työttömyysturva-asiantuntija Petja Eklund taustoittaa.

Yhtä alhaisiin lukemiin ei Pohjois-Pohjanmaalla ole päästy vuosiin, sillä maakunnan työttömyyskäyrä on kulkenut koko ajan selvästi muita ylempänä: vuonna 2012 YTK-jäsenistä oli Pohjois-Pohjanmaalla työttömänä 8,3 % ja vuonna 2015 jopa 11,90 %. Tällöin eroa Pohjanmaan työttömyysprosenttiin (6,5 %) oli peräti 5,4 prosenttiyksikköä.

Etenkin Etelä-Pohjanmaalla YTK:n jäsenistön työttömyystilastot ovat olleen koko viisivuotisen tarkastelujakson aikana lähellä koko Suomen tilastoja. Myös Keski-Pohjanmaalla työttömyys on noudatellut koko maan trendejä, vaikkakin ollut koko ajan hieman koko Suomen tilastoja suurempaa.

YTK:n jäsenistön työttömyysprosentti alueellisesti vuosina 2012–17.

Ajankohtaista

Takaisin Pulssin etusivulle