
Työttömyys laski tammikuussa Lapissa ja Satakunnassa, muttei Uudellamaalla
Työttömyys pysyi vuodenvaihteen yli koko maan tasolla lähes tasaisena. Maakuntien välillä eroja kuitenkin nousee esiin. YTK:n hakemusmäärien perusteella työttömyys on lähdössä nousuun, mutta kyse on osittain normaalista kausivaihtelusta.
Yleinen työttömyyskassa YTK:n jäsenistön työttömyys pysyi vuodenvaihteen yli melko muuttumattomana. Jäsenistön työttömyysaste oli tammikuussa 7,2 %, kun joulukuussa se oli 7,3 %.
Maakuntien välillä kehitys kulki eritahtisesti. Lapissa työttömyys laski selvästi: joulukuun työttömyys oli 10,7 % ja tammikuun 9,9 %. Alas tultiin siis 0,8 prosenttiyksikköä. Satakunnassa työttömyys laski 0,5 prosenttiyksikköä, 8,9 %:sta 8,4 %:n.
Uudenmaan työttömyys pysyi tammikuussa samassa tasossa kuin joulukuussa, 5,9 %:ssa. Myöskään Varsinais-Suomen työttömyys ei laskenut tai noussut, vaan pysyi 7,4 %:ssa.
“Työttömyys aleni vuodenvaihteessa niissä maakunnissa, joissa on laskuvaraa, eli sellaisissa, joissa se on ollut hieman korkeammalla. Esimerkiksi Uudenmaan työttömyys on ollut lokakuusta saakka kuudesta prosentissa tai sen alle, joten siitä ei enää ymmärrettävästi laskua saada”, toteaa YTK:n toimitusjohtaja Auli Hänninen.
Tammikuussa hakemuksia selvästi joulukuuta enemmän
YTK:n työttömyysprosentti perustuu maksettuihin päivärahapäiviin. Hakemusmääriä tarkastelemalla saadaan näkymää tulevaan työttömyyden kehitykseen. Siinä on luvassa selvää kausivaihtelua, eli työttömyys on lähdössä jossain määrin nousuun.
- Joulukuussa YTK:lle saapui 49 137 hakemusta, tammikuussa 64 083
- Työttömien ensihakemuksia oli joulukuussa 2 806 ja tammikuussa 4 230
- Lomautettujen ensihakemuksia oli joulukuussa 1 600 ja tammikuussa 4 337
- Jatkohakemuksia oli joulukuussa 24 051 ja tammikuussa 29 137.
“Maksuihin perustuvassa työttömyysprosentissa ei näy vielä tammikuun heikompi tilanne. Hakemusten osalta muutos on ollut melko suuri varsinkin ensimmäisissä hakemuksissa. Hakemusten suma ennustaa työttömyyden kasvua, mutta kyse on pitkälti normaalista kausivaihtelusta”, Auli Hänninen kertoo.
Tiedot selviävät avoimesta YTKBarometri.fi-verkkopalvelusta, jota päivitetään kuukausittain.