kuvituskuva: keväistä nurmikkoa

Työttömyys on karannut korkealle, mutta toivo paremmasta viriää

YTK:n etuusmenot ja työttömyysaste olivat maaliskuussa vuoden korkeimmalla tasolla. Huhtikuussa työttömyyden kasvu näyttäisi kuitenkin tämänhetkisen tiedon mukaan pysähtyvän.

Yleinen työttömyyskassa YTK:n jäsenistön työttömyysaste oli maaliskuussa 12,8 %. Luku on kuluvan vuoden korkein. Helmikuussa työttömyysaste oli 11,5 %, eli jäsenistön työttömyysaste on noussut viime kuusta selvästi. 

Myös YTK:n etuusmenot ovat yhä kasvussa. Maaliskuussa päivärahoja maksettiin 94 305 558 euroa.   

Etuusmenoissa ollaan viime vuoden epidemia-ajan keskiarvon yläpuolella. Maksetut etuudet ovat jo kohomassa kohti viime vuoden ennätyslukuja: ainoastaan kesä-heinäkuussa 2020 YTK:n etuusmenot ovat nousseet maaliskuun 2021 tasoa korkeammalle. 

YTK:n jäsenistön työttömyysaste ja maksetut etuisuudet

YTK:n työttömyysaste ja etuusmenot jatkoivat kasvuaan maaliskuussa


Huhtikuun luvut antavat vihiä paremmasta

Maaliskuun työttömyysaste ja päivärahamaksut ovat korkealla tasolla. Siltä osin talouden ja työttömyyden kehitys näyttää huolestuttavalta. Huhtikuun loppua kohden tilanne on hieman parantunut, sillä huhtikuun hakemusmäärät ovat 29.4. mennessä alemmalla tasolla kuin maaliskuun hakemusmäärät vastaavalla ajalla. 

“Olemme huhtikuussa saaneet noin 4000 hakemusta vähemmän kuin maaliskuussa samalla ajalla, eli kuutisen prosenttia vähemmän. Hakemuksissa ollaan myös viime vuoden huhtikuun tason alapuolella. Pientä kevätväreilyä on siis ilmassa. Kun mennään kesää kohti ja rajoitukset hellittävät, toivotaan, että myös työttömyyden kasvu taittuu”, sanoo YTK:n toimitusjohtaja Sanna Alamäki.   


Työttömyyden osa-aikaistuminen näkyy tilastoista

Soviteltujen työttömyysetuuksien saajien määrä ja maksettujen soviteltujen päivärahojen määrä kasvaa yhä. YTK maksoi maaliskuussa soviteltuja päivärahoja 15 186 918 €. Määrä on kasvanut helmikuusta 16 %.  

Lähtötaso on myös edeltäviä vuosia suurempi. Päivärahansaajien osa-aikainen työ onkin yleistynyt. Korona-aikana soviteltavien päivärahojen suuri määrä selittyy osa-aikatyön lisäksi etenkin osittaisten lomautusten suurella määrällä.  

“Osittaiset lomautukset ja osa-aikatyö kertovat, että työttömyys on muutoksessa. Yhä useampi ansiopäivärahan saaja työskentelee osa-aikaisesti joko osa-aikatyön kautta tai osittain lomautettuna. Tällainen työttömyyden murros näkyy selkeänä tilastoissamme”, Sanna Alamäki kertoo.  

Ajankohtaista

Takaisin Pulssin etusivulle