Panostamme YTK:lla henkilökunnan osaamiseen
Työttömyyskassojen tehtäväkenttä on monimutkainen ja säädelty, ja lakimuutokset tuovat lisää opeteltavaa. YTK:lla henkilökunnan osaamisen vaaliminen on toiminnan ytimessä.

Työttömyyskassojen tehtäväkenttä on monimutkainen ja säädelty, ja lakimuutokset tuovat lisää opeteltavaa. YTK:lla henkilökunnan osaamisen vaaliminen on toiminnan ytimessä.
Kassajärjestelmä tavoittaa suomalaiset palkansaajat hyvin. Työttömyysriskin ja kassajäsenyyden hankkimisen välillä on myös selvä yhteys.
Uuteen hallitusohjelmaan on kirjattu, että työttömyyskassoille annetaan mahdollisuus tarjota asiakkailleen työvoimapalveluita. Työttömyysturvan kiristyessä työllistymisen tukeminen on entistäkin tärkeämpää.
Työttömyyskassat tulisi ottaa mukaan työllistymisen tukemiseen. Mallia voidaan hakea Tanskasta, jossa työttömyyskassat ovat osa työllisyyden menestystarinaa.
Vaalikeskusteluiden aikana Tanska on vilahtanut puoluejohtajien esimerkkinä työllisyydenhoidon mallimaana. ”Tanskan mallista” puhutaan, mutta mihin sillä oikeastaan viitataan? Kävimme helmikuussa tutustumassa paikan päällä kahteen työttömyyskassaan ja kassojen yhteisjärjestöön.
YTK:n keväisessä blogisarjassa käymme lävitse puolueiden vaaliohjelmat ja arvioimme niitä työttömyysturvan näkökulmasta. Tällä kertaa vuorossa on Suomen Keskusta, joka ohjelmassaan palaa perustarpeiden äärelle.
Meneillään oleva kiivas lakkotalvi ja -kevät on nostanut paljon kysymyksiä lakon vaikutuksesta työttömyysturvaan. Eräs lakkorintaman poikkeustilanne on niin sanottu jalkautus. Mikä kumma se on ja miten se vaikuttaa työttömyysturvassa?
YTK:n keväisessä blogisarjassa käymme lävitse puolueiden vaaliohjelmat ja arvioimme niitä työttömyysturvan näkökulmasta. Tällä kertaa vuorossa on SDP, joka hakee äänestäjien tukea muutoksen jatkamiselle.
YTK Työttömyyskassan tehtävä on järjestää sinulle ansioturva. Työttömyyskassalain mukaan me emme saa tehdä mitään muuta.
YTK:n keväisessä blogisarjassa käymme lävitse puolueiden vaaliohjelmat ja arvioimme niitä työttömyysturvan näkökulmasta. Sarjan aloittaa Kansallinen Kokoomus, joka julkaisi vaaliohjelmansa 7.2.2023.
Uusi vuosi on hyvä hetki katsella mennyttä ja tulevaa elämää myös urailun näkökulmasta. Urailla voi todella monella tavalla. Minkälainen urailija sinä olet? Lue lisää, minkälaisia erilaisia tapoja on urailla ja nappaa samalla ilmaiset verkkokoulutustärpit erilaisille urille!
Miksi laskemme jäsenmaksumme hintaa ja miksi se saattaa taas ensi vuonna nousta?
Työsuhteen päättyessä työnantaja voi tarjota sopimusta erorahasta. Eroraha vaikuttaa ansioturvassa. Se on hyvä jo ennalta ymmärtää. Tärkeintä on muistaa ilmoittautua TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi.
Voiko työttömyyskassaa ja ammattiliittoa verrata keskenään? Lähtökohtaisesti vertailussa ei ole järkeä, koska kassa ja liitto ovat eri asioita. Kuluttajavalintana vertailussa voi kuitenkin olla pointtia.
Työttömyyskassat eivät saa nykylain mukaan tukea jäsentensä työllistymistä tai työssä pysymistä. Tämä on omituista, sillä kassoilla on työttömiin jäseniinsä paljon asiakaskontakteja, joiden yhteydessä työllistymistä voitaisiin tukea.
Tässä blogikirjoituksessa on esitelty yleisimpiä tilanteita, jotka vaikuttavat työttömyysturvaan ulkomailla työskennellessä ja Suomeen palatessa. Työskentelyä ja työnhakua ulkomailla säätelee Suomen lainsäädännön lisäksi kohdemaan lainsäädäntö, EU-säännökset ja kansainväliset sopimukset. Kannattaa siis ajoissa ennen lähtöä selvittää, miten työ ulkomailla vaikuttaa työttömyysturvaan, jotta pysyt turvattuna työttömyyden varalta.
Kun täytät veroilmoitusta tai tarkistat esitäytettyä ilmoitusta, muista, että voit vähentää verotuksessa Yleinen työttömyyskassa YTK:n 115 euron jäsenmaksun.
Työttömyyskassojen historia on itsenäistä Suomea pidempi. Alun perin kassat olivat vain tiettyjen työntekijäryhmien turva, ja korkeasti koulutetut eivät edes halunneet niihin kuulua. YTK:n synty muutti kassakenttää ja loi pohjan moderneille, itsenäisille työttömyyskassoille.
Tartuntatautilakia (1227/2016) koskeva covid-19-viruksesta johtuva väliaikainen lakimuutos (HE 230/2021) koskee sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla toimivien työnantajien velvollisuutta huolehtia siitä, ettei henkilöstö altista potilaita ja asiakkaita koronavirustartunnalle. Kerromme, miten tämä vaikuttaa työntekijän työttömyysturvaan.
Koronarokotteisiin liittyvä keskustelu käy kuumana. Hallitus on tehnyt lakiesityksen sosiaali- ja terveysalalle, koronapassin käyttö on laajentunut ja uusi rajoituksia jouduttaneen ottamaan pian käyttöön. Lähtökohtaisesti asialla ei ole suoraa vaikutusta työttömyysturvan puolella. Jos vaikutuksia on, ne perustuvat lakiin ja me neuvomme niissä. Jos suhtaudut kriittisesti rokotuksiin tai koronapassiin, sinun ei sen vuoksi kannata erota työttömyyskassasta.
Hallitus on esittänyt sosiaali- ja terveysalan työnantajille velvollisuutta varmistaa, että sen henkilöstö on rokotettu koronaa vastaan. Jos työntekijän rokotesuoja ei ole kunnossa, voisi työnantaja esityksen mukaan keskeyttää työsuhteen ja palkanmaksun. Tällä on vaikutuksia myös työttömyysturvan puolella. Esitystä ei ole vielä hyväksytty eduskunnassa.
Osa-aikatyöt, silput, pätkät. Toimeentulosta pätkätöiden ja määräaikaisten työsuhteiden varassa lauleltiin jo ammoin. Noin 70 vuotta myöhemmin aihe on yhtä tuore. Nuorten arkiajattelussa ansioturva-asiat ovat etäällä, vaikka heidänkin palkoistaan työttömyysturvamaksut pidätetään. Oma työ kannattaa vakuuttaa hyvissä ajoin.
Yleinen työttömyyskassa on avoin kassa. Alkujaan näin ei ollut, mutta kehitys oli luonnollinen suunta kasvavalle kassalle. YTK on ollut tässä tiennäyttäjä, sillä avoimuus on myös koko kassakentän tulevaisuus.
Kun työskentelet osa-aikaisesti, voimme maksaa sinulle soviteltua ansiopäivärahaa. Silloin ansaitsemasi palkka vähentää ansiopäivärahan määrää. Joskus voi tuntua, että päivärahan määrä vähenee liikaa. Fiilistä ei käy kieltäminen, vaikka päivärahasi on laskettu ja maksettu oikein.
Miten juuri sinä haluat asiasi hoitaa? Oletko vannoutunut itsepalveluihminen vai tartutko hanakasti puhelimeen tai etsit avuksesi elävän ihmisen? Haluatko palvelua mieluiten viikonloppuisin vai lounasaikaan? Oletko kyyninen vai luottavainen sähköisten palveluiden toimivuuteen? Kirjoitatko mieluummin vapaata tekstiä kuin ruksit valmiita vaihtoehtoja lomakkeista? Niinpä – meitä on moneksi ja kaikille oma tapa saada asiansa hoidettua on luontevin.
Kokemus heikosta asemasta työmarkkinoilla yhdistää yli 50-vuotiaita ja nuoria. Ikänirsoilu on ylellisyyttä, johon heikkenevän huoltosuhteen yhteiskunnassa ei ole varaa.
Ansiosidonnaisen päivärahan kesto eli päivärahakausi on tilanteestasi riippuen joko 300, 400 tai 500 päivää. Mitä tapahtuu, kun nämä päivät loppuvat?
Kolmekymmentä vuotta sitten tiistaina 17.9.1991 sosiaali- ja terveysministeriössä allekirjoitettiin ministeriön hyväksymät säännöt uudelle työttömyyskassalle. Seuraavana päivänä eli keskiviikkona 18.9.1991 uusi kassa merkittiin työttömyyskassarekisteriin. Yleinen työttömyyskassa YTK oli syntynyt. Mahdottomasta oli tullut mahdollista ja tuo muutos näkyy nyt suurempana kuin koskaan.
Neuvonta on tärkeä osa työtämme, mutta viestimme jäsenillemme säännöllisesti myös kyselyin ja kirjein. Tällainen viestintä on näkyvä tapa välittää organisaation strategiaa, joten siksi se on meille tärkeää. Mutta miksi viestimme niin paljon? Mitä sillä tavoittelemme? Mitä jäsenemme ovat siitä mieltä?
Pohjoismaisen työnhaun malli on astumassa voimaan ensi keväänä. Malli tuo mukanaan velvoittavan työnhaun sekä uudenlaiset karenssit. Mitä muuta se tarkoittaa työttömän työnhakijan tai lomautetun kannalta, ja auttaako uudistus todella työllistymään?
Omavastuuaika on työttömyyden ja lomautuksen alussa oleva jakso, jonka ajalta emme voi maksaa ansiopäivärahaa. Jos omavastuuaika tulee yllätyksenä, se todennäköisesti hämmentää ja harmittaa, koska rahaa tulee ensimmäiseltä hakujaksolta sen vuoksi vähemmän.
Uudistuminen mahdollistaa menestyksen, ja omaa tarvettaan muutokseen kannattaakin kuunnella. YTK:n toimitusjohtaja Sanna Alamäki pohtii syitä, jotka johtivat päätökseen ottaa uusi suunta.
Työttömyys on useimpien kohdalla ohimenevää, ja myös rekrytoijien asenteet sitä kohtaan ovat ymmärtäväisiä. Toisaalta työnhaku on iso haaste, johon ei voi kätevästi pyytää apua omalta tiimiltä.
Ihminen kasvaa, kun ympäristö on turvallinen ja suotuisa. Sama juttu kasveilla. Toisinaan pinnan alla on yllättävää elämää.
Laaja kyselytutkimuksemme katsoo myyttien tuolle puolen ja kertoo, mitä suomalaiset ovat työttömyyden aikana tehneet. Valtaosa työttömistä on ollut aktiivisia lannistavasta pandemiasta huolimatta, mutta huoli kiinnittyy osaan nuorista.
Mielestämme on tärkeää, että työpaikalla vallitsee ystävällinen ja auttavainen tunnelma. Siksi teemme YTK:lla paljon töitä hyvän työfiiliksen eteen ja se näkyy asiakkaiden palautteissa.
Tämä on chatbottiamme Iiristä käsittelevän blogisarjan kolmas ja tällä erää viimeinen osa. Tällä kertaa tarjolla on kurkistus bottikuiskaajan työhön.
Anne-Mari aloitti YTK:lla operatiivisena johtajana viime joulukuussa. Koronavuosi on ollut haasteita täynnä ja työsarkaa on ollut melkoisesti. Kaiken keskellä Anne-Mari on nähnyt YTK:n vahvuudet.
Olemme osa viestintäympäristöämme. Nähty ja kuultu vaikuttaa suoraan ja alitajuisesti tapaamme puhua ja osallistua. Se, miten sinä ja minä asioista puhumme, vaikuttaa monin kerroin enemmän, kuin miellämmekään. Arkipuheella on merkitystä!
Se tunne, kun eksyy nettisivuilla. Tai kun sivuston värit sattuvat silmiin. Tai se, kun homma nettisivuilla ei vaan pelitä alkuunkaan. Hermothan siinä menee!
Chatbot Iiristä käsittelevän blogisarjan toisessa osassa avaan chatbottimme toimintalogiikkaa ja annan vinkkejä siihen, miten botista saa parhaan hyödyn irti.
Työttömyys on vaikea kohdata ja hyväksyä. Omasta työttömyydestä voi olla vaivallista puhua ja työttömyydelle myös herkästi tulee keksineeksi erilaisia kiertoilmaisuja kuten ”töiden välissä” tai ”vapaaherra”. Miksi työttömyys aiheuttaa tällaisia tunteita meissä?
Työttömyys nähdään edelleen herkästi yksilön ominaisuutena ja vikana, vaikka kyseessä on yhteiskunnallinen ilmiö. Työttömyys on myös muuttunut, ja käsityksiä siitä on aika päivittää viimeistään nyt.
Huippu-urheilijan työ on jatkuvaa reissaamista, raakaa harjoittelua, kilpailemista ja kovan paineen alla olemista. Vaatii suunnatonta sitkeyttä ja sisua elää kurinalaista elämää päivästä toiseen sekä piiskata itsensä maailman parhaaksi.
Haloo, kuuluuko? Asiakaspalvelun ytimessä hälvennetään epävarmuutta ja kohdataan lajitovereita inhimillisesti. Miksi jäädä yksin ihmettelemään päivärahahakemuksen kiemuroita, kun hyvät neuvot ovat saatavilla ja tutkitusti priimana.
Tänään juhlimme sitä, että meitä on nyt 500 000! Se on valtava, huikea joukko, lähes joka neljäs palkansaaja siis. Suuruus mahdollistaa sen, mikä on meille tärkeintä: erinomaisen ansioturvapalvelun tarjoamisen jokaiselle jäsenellemme. Onnea siis meille kaikille, jotka olemme osa YTK:ta. Kiitos jokaiselle, joka on halunnut turvata ansionsa kauttamme ja kaikille teille, jotka olette kertoneet meistä eteenpäin.
Koronakriisi toi keväällä 2020 massiiviset vaikutukset monille toimialoille ja myös suomalaiseen työttömyysturvajärjestelmään. Poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi tehdyt lakimuutokset työllistävät työttömyysturvan asiantuntijoita muutoksenhaun ja takaisinperinnän osalta vielä pitkään.
Olemme nyt WWF Green Office -toimisto. Meille se merkitsee välittämistä ja hyvän jakamista.
Uusi lomautuskierros on harmillisesti kevään myötä lähdössä käyntiin. Jos viime vuonna jo oli lomautettuna, voi nyt hiipiä mieleen kysymys: Tuleeko uusi omavastuuaika?
Oletko valmistumassa peruskoulusta tai lukiosta? Haetko opiskelemaan vai tuntuuko välivuosi hyvältä idealta? Lue tästä, miten yhteishaku ja työttömyysturva sopivat yhteen.
Meillä YTK:lla olennaista on hyvän yhteishengen vaaliminen, joka kantaa myös poikkeuksellisten aikojen ylitse. Suomen innostavimpien työpaikkojen listan kärkikahinoihin pääsy on työyhteisöllemme hieno saavutus. Etsimme joukkoomme myös uusia tekijöitä – kesätyöhakumme on nyt auki.
Vuonna 2020 maksoimme 12 691 479 päivää ansiopäivärahaa. Euroissa tämä oli noin 850 miljoonaa. Saajia oli keskimäärin kuukausittain yli 50 000 henkilöä. Hakemusten määrä oli melkein miljoona.
Kun siirryt yrittäjästä palkansaajaksi, on ansiopäivärahasi suojattu nerokkaasti. Pari asiaa sinun pitää itse muistaa, mutta sen jälkeen me voimme pitää sinusta huolta.
Laita silmät kiinni ja keskity sanaan ”työtön”. Mitä mielikuvia, ajatuksia ja fiiliksiä tuon sanan ympärille liität? Uskallatko myöntää, että sinunkin mielessäsi siihen liittyy negatiivisia ja vähätteleviä mielikuvia?
Tässä juttusarjassa kerron Iiriksestä. Iiris on YTK:n chatbot, joka tekee ja osaa paljon. Tässä osassa esittelen Iiriksen ja kevään aikana pureudun tiukemmin Iiriksen toimintalogiikkaan sekä annan vinkkejä siitä, miten oma kysymys kannattaa botille esittää. Pääsemme varmasti myös kurkistamaan bottikuiskaajan mielenkiintoiseen työpäivään.
”Isällä on, äidillä on, kummallakin on työ” lauloi Sinikka Sokka ja Vuosaaren Lapsikuoro Isän ja äidin työlaulussa. Laulu löytyy Herra Huun Jestapa Jepulis levyltä. Osuvasti itselleni, tämä uusi vuosi on henkilökohtaisesti alkanut miettien pitkälti työtä — monipuolisesti eri näkökulmista.
Nykyisellään ansiosidonnaista työttömyysturvaa rahoittavat valtio, työnantajat, työntekijät sekä työttömyyskassan jäsenet. Kassan jäsenmaksuilla rahoitetaan noin 5,5 %. Mitä tapahtuisi, jos kassan jäsenmaksuilla rahoitettaisiin 100 %? Tarkoitus ei ole rakentaa olkiukkoa, vaan availla työttömyysturvajärjestelmän peruspiirteitä äärimmäisen esimerkin kautta.
Keväällä 2020 Suomi pistettiin kiinni ja tuhansia työpaikkoja katosi palvelualoilta kirjaimellisesti yhdessä yössä. Mitään vastaavaa ei ole tapahtunut YTK:n 30-vuotisessa historiassa. On ollut lamaa ja finanssikriisiä, mutta yhdessä yössä syntyvää työpaikkojen katoa ei. Se pisti meidät ja erityisesti asiakkaamme todella tiukille. Lopputulos kuitenkin yllätti.
Työelämällä on mielenkiintoinen voima. Omia suunnitelmia ja siirtoja kannattaa aktiivisesti tehdä. Työt kuljettavat eteenpäin ja antavat yllättäviäkin mahdollisuuksia. Välillä vastaan saattaa kuitenkin tulla käänteitä, joita et ole osannut ennakoida. Miten voit parhaiten varautua siihen, että sinulla on valinnanvapautta ja turvaa silloinkin, kun työkuviot eivät menekään niin kuin toivoisit?
Miksi lomautuksella lyhennetty työpäivä siirtää lomautetun sovittelun piiriin? Miksi työaikaa tarkastellaan viikon jaksoissa? Miksi lomautuksen pykälät eivät ole sovussa muiden pykälien kanssa?
Osa koronapoikkeuksista on päättymässä vuoden vaihteeseen. Yksi näistä on omavastuuaikaan tehty poikkeus. Miten tämä vaikuttaa tilanteessa, jossa työrupeaman jälkeen lomautus alkaa uudelleen?
Joulun lähestyessä voi mieleen hiipiä kikka, jolla voisi vaikuttaa siihen, että saisi meiltä päivärahat nopeammin. Sukka ja pamaus! Houkutukseen ei kannata langeta, sillä vaikutus on päinvastainen; päivärahat viivästyvät.
Kun sinulla on tuloa osa-aikatyöstä, voimme maksaa soviteltua päivärahaa. Jos työtunteja on liikaa, emme voi maksaa soviteltua päivärahaa. Joskus työtuntien tarkastelu vaikuttaa aivan pöhköltä. Mikä ei ole ihme, koska sitä se joskus on.
Toimitusjohtajat ovat aika eläimiä. Työttömyysturvassa heidän omalaatuisuuttaan kuvaa se, että tarkalleen ottaen he eivät oikein tahdo mahtua määritelmiin.
Kesän ja syksyn aikana yhä useampi on työskennellyt lomautuksen aikana. Työskentely ja siitä ansaittu palkka vaikuttavat ansiopäivärahaan. Vaikutuksia on kuitenkin ollut hankala ennakoida, sillä mistään ei tunnu löytyvän riittävää tai osuvaa tietoa. Meille nämä neuvonnan tarpeesta syntyvät huolet kuuluvat erityisesti puhelinneuvonnassa, jossa lomautukseen ja työskentelyyn liittyvistä asioista keskustellaan asiakkaiden kanssa päivittäin.
Yleinen työttömyyskassa YTK on yleisen ansioturvan puolella. Työttömyysturvan toimeenpanon näkökulmasta yleinen ansioturva ei kuitenkaan ratkaise työttömyysturvan suurimpia haasteita.
Moni on ottanut meihin yhteyttä ja ihmetellyt, miksi päivät eivät kulu. Aamu ja ilta tulevat kuten aina ennenkin, mutta ansiopäivärahan enimmäismaksuaika ei tällä hetkellä poikkeuksellisesti vähene lainkaan. Päivät eivät siis kulu.
Työttömyysturvan puolella on monia pykäliä, jotka suojaavat ja tukevat ikääntyneitä. Käytännössä pykälät venyttävät eläkejärjestelmää työttömyysturvan puolelle. Mallin huono puoli on se, että se heikentää työllisyyttä katkomalla työuria liian aikaisin.
Kevään ja kesän ruuhkista huolimatta jäsenemme ovat olleet tyytyväisiä saamaansa palveluun. Tämä selviää laajoista jäsenkyselyistä. Touko-kesäkuussa tekemämme kysely sai 21 715 vastaaja ja elokuussa tehty kysely sai 8190 vastaajaa.
Huoli jäsentemme tilanteesta on vaihtunut ylpeyteen siitä, mitä me olemme jäsentemme kanssa saaneet aikaan. Tämäkään kriisi ei lannistanut meitä, vaan teki meistä entistä vahvempia. Innostus ja usko tulevaisuuteen ovat vahvasti läsnä.
Turvaa taloudelliset mahdollisuudet hakea työtä. Se on helppoa. Liityt vain jäseneksi työttömyyskassaan.
Saamme runsaasti asiakaspalautetta monia eri kanavia pitkin. Pääosin palautteet tulevat tyytyväisiltä jäseniltä, jotka haluavat erikseen kiittää saamastaan hyvästä palvelusta, selkeästä verkkopalvelusta tai ymmärrettävästä viestinnästä. Aina palaute ei tietenkään ole vain positiivista. Eikä pidäkään, sillä liika kehu tappaa kehityksen!
Meiltä on kysytty, miksei koko henkilöstö siirry ruuhkan vuoksi käsittelemään hakemuksia ja maksamaan etuuksia. Siksi avaamme tässä hieman lisää sitä, mitä kaikkea me YTKlaiset teemme. Me hoidamme julkista tehtävää, eli vastaamme jäsentemme ansioturvasta. Valtaosa henkilöstöstämme työskentelee päivärahahakemusten käsittelyn ja työttömyysturvaneuvonnan parissa. Meillä on toki muitakin työntekijöitä näitä ydintoimintoja tukevissa tehtävissä, joilla takaamme vastuidemme hoitamisen ja palvelumme sujuvan kokonaisuuden.
Työttömyysturva-asiantuntijamme Petja Eklund vastasi hiljattain kattavasti blogitekstissään asiakkaamme esittämään kysymykseen: ”Miksi kone ei hoida YTK:n hakemusrumbaa?” Oikeustieteen opintojeni lopputyö käsittelee automaattista päätöksentekoa, joten kerron nyt hieman lisää siitä, miten voisimme mahdollisesti tulevaisuudessa automatisoida YTK:n päätöksentekoa ja hakemuskäsittelyä.
Koronakevään myötä massiivisiksi kasvaneet hakemusmäärät ovat alleviivanneet nykyjärjestelmän heikkouden. Ratkaisu on automaation kehittäminen, jossa ohjelmistorobotit ovat välivaihe.
YTK:lla on jo lähes puoli miljoonaa jäsentä. Käytännössä siis joka viides Suomen palkansaajista on YTK:n jäsen. On selvää, että tähän määrään mahtuu kirjava joukko erilaisia ihmisiä. Ja meidän tahtomme on auttaa heitä jokaista onnistumaan työelämän käänteissä – yksilöinä.
Vuoden neljännessä lisäbudjetissa on luvattu työttömyyskassoille 40 miljoonaa euroa tukea. Rahat tulevat tarpeeseen. Maaliskuussa työmarkkinajärjestöt sopivat laajasta yritysten ja työpaikkojen pelastuspaketista. Paketissa lyhennettiin YT-neuvottelu- sekä lomautusilmoitusaikaa. Lisäksi lomautettujen työttömyyspäivärahan enimmäismaksuajan kuluminen pysäytettiin ja työssäoloehtoa lyhennettiin. Näillä toimilla on suora vaikutus myös YTK:n vastuulla oleviin etuusmenoihin.
Saimme asiakkaaltamme erinomaisen kysymyksen. Hän pohti, miksei kone hoida meidän hakemusrumbaa. Mitä hakemukselle tapahtuu, kun sen lähettää YTK:lle?
Alkuvuodesta meille kirkastui, että tarvitsemme pian suuren määrän uusia työntekijöitä purkamaan koronatilanteesta aiheutunutta ruuhkaa työttömyyspäivärahahakemuksissa. Kuluneen kuukauden aikana olemme saaneet jo noin 30 0000 hakemusta, kun normaalisti hakemuksia tulee noin 45 000 vuodessa. Tähän työmäärään vastataksemme olemme poikkeusolojen ja etätyön keskellä palkanneet 100 uutta tekijää. Se on aikamoinen määrä!
Kun kymmenettuhannet ihmiset hakevat ehkä ensimmäistä kertaa elämässään työttömyysetuuksia, tulee eteemme kysymyksiä asioista, jotka ovat meille niin itsestäänselviä, että emme ole aiemmin osanneet niistä viestiä tarvittavalla laajuudella ja selkeydellä. Erityisesti pohdintaa aiheuttavat päivärahan hakemisen käytännöt.
Koronaepidemia on johtamassa massalomautuksiin. YTK:lle on tulossa yhdessä kuukaudessa kahden vuoden työt. Mitä me olemme tehneet sen eteen, että lomautetut jäsenemme saisivat etuutensa ajoissa?
YTK on tänään antanut sosiaali- ja terveysministeriölle lausunnon, jossa varoitamme, että YTK ei nykylainsäädännön puitteissa pysty suoriutumaan lyhyessä ajassa realisoituvasta suuresta lomautusten määrästä ilman kohtuuttomia viiveitä maksamisessa.
Kun koronahässäkkä oli vasta alkumetreillä ja etätöistä alettiin puhua, kokosimme teille vinkkejä etätöihin. Meillä YTK:ssa etätyömahdollisuus on ollut jo muutaman vuoden, joten kokemusta erilaisista käytännöistä on ehtinyt syntyä, eikä etätöihin siirtyminen koronaepidemian vuoksi ollut kovinkaan iso juttu. Nyt viikon täysetäilyn jälkeen voin kuitenkin sanoa, etteivät nämä aiemmin hyviksi koetut vinkit toimi poikkeusoloissa.
YTK:n työttömyysturva-asiantuntija Petja Eklund kertoo videolla siitä, mitä on tärkeää tehdä lomautustilanteessa.
Kuten olet saattanutkin huomata, moni työpaikka suosittelee tällä hetkellä etätyöskentelyä. Monelle läppärin naputtaminen kotoa voi tuntua ahdistavalta ajatukselta, mutta etäilyn ei suinkaan tarvitse olla tylsää tai yksinäistä. Se voi olla myös tehokasta, luovaa ja hyvinkin vapauttavaa! Siksi listasimme tähän kotona työskentelyn positiivisia puolia sekä vinkkejä, miten saat otettua etähommista kaiken ilon ja hyödyn irti. Enjoy!
Työttömyys ja lomautukset ovat kääntyneet nousuun. Oliko merkkejä näkyvissä jo aiemmin? Jälkikäteen katsottuna oli. Voiko samaa lähestymistapaa käyttää suunnatessa katse tulevaisuuteen?
Olemme kaikki yhtä mieltä siitä, että työelämän – kuten muunkin elämän – tulisi olla turvallista. Työelämän turvallisuus koostuu monista asioista; konkreettisesta työturvallisuudesta psykologiseen turvallisuuden tunteeseen. Jälkimmäisen alle kuuluvat esimerkiksi työyhteisössä muilta työntekijöiltä saatu tuki, työnantajan ja työntekijän välinen vuorovaikutus, tehdyt työhyvinvointitoimenpiteet.
Viime vuonna saimme lähes 60 000 uutta jäsentä. Jäsenmäärä kasvoi lähelle 440 000 ja vuoden vaihteen jälkeen meni siitä yli. Parin vuoden sisään YTK:n jäsenmäärä ylittää puolen miljoonan rajapyykin. YTK:n jäsenet suosittelevat YTK:ta eteenpäin. Positiivinen kehä kasvattaa kassaa jäsenten eduksi.
Aktiivimalli oli voimassa kaksi vuotta. Työttömien ja toimeenpanon näkökulmasta hankalampaa pykälää en ole ennen nähnyt ja tulevaisuudelta toivon, että vastaavalta säästymme.
Tulorekisteri on tänä vuonna käyttöön otettu sähköinen tietokanta, johon tallennetaan tietoja ansiosta ja pian myös eläke- sekä etuustietoja. Ensi vuoden alusta myös työttömyyskassat alkavat käyttää tulorekisterin tietoja. Se puolestaan avaa mahdollisuuden joustavammalle ansiopäivärahan hakemiselle ja nopeammalle maksamiselle.
Hallitus on ehdottanut 20 euron tasokorotusta työttömyysetuuteen (HE 39/2019). Korotus vaikuttaa myös ansiopäivärahan ja vuorottelukorvauksen suuruuteen. Ansiopäivärahan määrän muutos vaikuttaa myös rahoittajien osuuksiin.
Onko itsepalvelu asiakaspalvelua? Voiko asiakaspalveluviikon päätteeksi kehuskella sillä, että olemme pystyneet vähentämään meille saapuvien puheluiden määrää ja kasvattamaan itseasioinnin osuutta?
Myös työttömyyskassa päästää toiminnallaan huuruja ilmakehään. Mikään ei estä työttömyyskassaa huomioimaan tätä ja tekemään asialle jotain.
Kun työsuhde päätetään, voi seurauksena olla korvaukseton määräaika eli niin sanottu karenssi. Karenssien kehittäminen on nykyisen hallituksen työlistalla. Taustalla on huoli siitä, että työttömyysturvan seuraamusjärjestelmä on nykyisellään kohtuuton ja se saattaa jopa olla haitallinen työnhaun kannalta.
Yrittäjän ei omistava perheenjäsen on voinut 1.7.2019 voimaantulleen lakimuutoksen myötä liittyä palkansaajakassaan. Lakimuutoksen jälkeen on ilmennyt hieman epäselvyyttä siitä, katsotaanko hallituksen jäsenyys, puheenjohtajuus tai toimitusjohtajuus osakeyhtiössä sellaiseksi määräämisvallaksi, joka estää ei omistavan perheenjäsenen palkansaajakassaan liittymisen ja työssäoloehdon keräämisen.
Tiettyjen ehtojen täyttyessä annamme työttömille jäsenillemme rahaa. Millä käsitteellä tuohon rahaan viitataan? Työttömyysturvalain mukaan kyseessä on ansiopäiväraha. Mediassa, julkisessa keskustelussa ja asiakkaidemme käyttämässä kielessä on muitakin sanoja, joilla kyseiseen rahaan viitataan. Näitä ovat esimerkiksi ”työttömyysetuus”, ”työttömyyskorvaus”, ”päiväraha”, ”ansiosidonnainen päiväraha”, ”liiton raha”.
Heinäkuun alusta tuli voimaan lakimuutos, joka paransi merkittävästi yrittäjien perheenjäsenten asemaa työttömyysturvassa. Aiemmin yrityksessä työskentelevä yrittäjän perheenjäsen on määritelty yrittäjäksi myös tilanteessa, jossa henkilöllä itsellään ei ole minkäänlaista omistusta tai määräysvaltaa yrityksessä. Lakimuutoksen myötä tällainen henkilö määritellään nykyään palkansaajaksi. Muutos on hyvä ja sen myötä yrittäjän perheenjäsen voi kattavammin vakuuttaa ansionsa työttömyyden varalle.
Kesä on hyvää aikaa ottaa hieman etäisyyttää ja pohdiskella omaa hyvinvointiaan. Kesä on myös luonteva paikka vilkaista taaksepäin kulunutta vuotta ja suunnata jatkoa.
Työperäinen maahanmuutto on Suomelle ensisijaisen tärkeää väestön ikääntyessä ja syntyvyyden pysyessä suhteellisen alhaisena. Suomeen töihin tullutta ulkomaalaista saattaa kuitenkin odottaa ikävä yllätys hänen jäätyään työttömäksi. Vaikka työttömyyskassaan voi liittyä Suomessa työskentelevä henkilö, jäsenyys ei aina tuo oikeutta ansiosidonnaiseen päivärahaan.
Yrityksen koko tullaan heinäkuusta 2019 alkaen ottamaan huomioon, kun arvioidaan irtisanomisperusteen asiallisuutta ja painavuutta. Samaan aikaan työttömyysturvan korvaukseton määräaika eli karenssiaika lyhenee nykyisestä 90 päivästä 60 päivään tilanteissa, joissa työnantaja on päättänyt työsuhteen työntekijästä johtuvasta syystä.
Tänään virallisesti julkaistuun hallitusohjelmaan on kirjattu monia työttömyysturvaan kohdistuvia uudistuksia. Pääviesti on se, että työttömyysturvaa uudistetaan ja aktiivisen työvoimapolitiikan toimenpiteitä lisätään tavoitteena työttömyysjaksojen lyhentäminen ja työttömyyden pitkittymisen torjuminen.
Työn tekemisen muodot ovat moninaistuneet, eikä työ ole enää välttämättä aikaan tai paikkaan sidottua. Työajan määräytyminen ja sen sääntely ovatkin muutoksessa juuri nyt. Uusi työaikalaki tulee voimaan 1.1.2020. Myös työttömyysturvan kehittämisessä tulisi jatkossa huomioida paremmin erilaiset työajasta riippumattomat työn tekemisen muodot.
Työttömyysturva ei ole parhaalla mahdollisella tavalla yhteensopiva jatkuvasti kiihtyvän työelämän muutoksen kanssa. Työttömyysturvaa pitää uudistaa.
Työttömyysturvalakiin tulee huhtikuun alusta muutos. Lakimuutoksen jälkeen tehdystä osa-aikatyöstä ansaittu tulo vaikuttaa päivärahaa vasta silloin, kun palkka maksetaan. Tämä muutos taklaa turhat viiveet sovitellun päivärahan maksamisessa ja sinä saat rahasi nopeammin.
Työ- ja elinkeinoministeriö on päivittänyt tutkimustaan järjestäytymisasteen kehittymisestä. Järjestäytymisaste on edelleen jatkanut laskuaan. Tilastoista on luettavissa, että entistä useampi jättää liittojäsenyyden väliin ja liittyy vain työttömyyskassaan.
Nuoren työttömyysturvaan vaikuttaa se, miten hän hakee opiskelupaikkoja. Vielä ehtii hakemaan. Jos kevään yhteishaku menee ohi, niin ei hätää. Aikaa on syksyn alkuun asti.
YTK:n jäsenmäärä kasvaa vauhdikkaasti. Meitä on jo 424 091! Viime vuoden aikana saimme ennätyksellisesti yli 60 000 uutta jäsentä.
Työtön työnhakija saa matkustaa. Työnhakijan ei siis tarvitse jatkuvasti oleilla Suomessa. Mutta miten käy päivärahaoikeuden, jos ulkomailla on tarkoitus oleskella pidempään?
Sosiaaliturvan uudistus on tämän vuoden puheenaihe. Vuoden mittaan YTK pohtii tässä blogisarjassa eri toimijoiden ehdotuksia ja niiden vaikutuksia työttömyysturvaan. Sarjan aloittaa SAK, joka on julkaissut ehdotuksensa työttömyysturvan uudistamiseksi. SAK on nimennyt mallinsa työllistymisturvaksi ja malli on ilahduttavan konkreettinen.
Eduskunta on hyväksynyt lakimuutoksen, jonka myötä 25 vuotta täyttäneillä työnhakijoilla on mahdollisuus opiskella lyhytkestoisesti menettämättä työttömyysetuutta. Lain oli tarkoitus tulla voimaan jo 1.8.2018. Asia on nyt edennyt ja laki on tulossa voimaan vuoden vaihteessa.
Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisemassa raportissa selvitetään yleiseen työttömyysvakuutuksen siirtymisen vaihtoehtoja. Miten nämä vaikuttaisivat YTK:n jäseneen?
Asioita ei kannata tehdä tietyllä tavalla vain, koska niin on aina tehty. Tekemistä kannattaa säännölllisesti tuulettaa ja kokeilla uusia ideoita.
Muusta lainsäädännöstä poiketen yrittäjän perheenjäsen voi työttömyysturvalakia sovellettaessa olla yrittäjä, vaikka tämä ei itse omistaisi yrityksestä mitään. Tämä kiusallinen epäkohta on roikkunut laissa jo kauan ja pahimmillaan se on johtanut kymmenien tuhansien eurojen takaisinperintöihin ja jopa rikosepäilyihin. Nyt tähän on tulossa parannus. Kokonaan menneisyydestä ei välttämättä kuitenkaan päästä eroon, sillä lakimuutoksen luonnokseen on yrittäjän perheenjäsenelle sorvattu ikäviä poikkeuspykäliä.
Kun #asiakaspalveluviikko maanantaina alkoi, kirjoitimme siitä, kuinka monta erilaista asiakaskohtaamista meillä on vuodessa (linkki jutun lopussa). Nämä 2,5 miljoonaa kohtaamista painottuvat sähköisiin kohtaamisiin verkkopalvelun, viestien ja puhelimen välityksellä. Siksi koemme erityisen arvokkaina kaikki ne tapahtumat, joissa pääsemme kohtaamaan jäsenemme myös kasvokkain.
YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Jo yli 410 000 ihmistä on vakuuttanut tulonsa työttömyyden varalta meillä. Vuodessa vastaamme yli 430 000 yhteydenottoon. Tämän lisäksi tulevat vielä hakemukset, joista annamme päätöksiä ja maksatusilmoituksia. Yhteenlaskettuna olemme asiakkaidemme kanssa tekemisissä vuoden aikana yli 950 000 kertaa. Tähän voi vielä lisätä vierailut verkkopalvelussamme, joita on vuodessa 1,5 miljoonaa. Meillä on siis aikamoinen määrä hetkiä, jolloin olemme suorassa vuorovaikutuksessa asiakkaidemme kanssa.
Työttömyyskassat maksavat ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa työttömille jäsenilleen. Viime vuonna kassat maksoivat ansiopäivärahoja yhteensä noin 2,3 miljardia euroa. Samalla työttömyyskassat keräsivät jäsenmaksuina hieman vajaa 230 miljoonaa euroa. Ero selittyy sillä, että työttömyyskassojen tehtävä on järjestää ansioturva mutta ei rahoittaa sitä. Mistä rahat tulevat?
Hallitus on työstänyt muutamia muutoksia työttömyysturvalakiin. Muutokset koskevat enimmäkseen aktiivimallia. Lainsäädäntötyö on vielä kesken, mutta tiedotamme syksyn ja talven aikana tulevissa uutiskirjeissä ja verkkopalvelussa muun muassa seuraavista muutoksista.
Alkuvuosi on aina työttömyyskassassa kiireistä aikaa. Lakimuutokset tulevat usein voimaan tammikuussa ja työttömyys on korkeimmillaan helmi-maaliskuussa.
Tämä vuosi on ollut samanlainen, mutta myös hyvin poikkeuksellinen. Jäsenistömme työttömyys oli korkeimmillaan helmi-maaliskuussa ja tammikuussa tuli isoja lakimuutoksia. Työttömyys oli kuitenkin jopa 1,7 prosenttiyksikköä alempi kuin viime vuonna ja työttömyyden lasku jatkuu yhä voimakkaana. Lakimuutoksista merkittävin oli aktiivimalli, joka on vaatinut meiltä todellisen rutistuksen ja samalla se on aiheuttanut huolta ja epätietoisuutta jäsenistössä.
Tämän päivän työelämässä puhekielen termi ”nollatuntisopimus” alkaa olla meille kaikille tuttu. Laki ei ole tähän asti nollatuntisopimuksia tuntenut, mutta 1.6.2018 siihen on tulossa muutos. Tuosta päivästä alkaen laki tuntee kyseiset sopimukset vaihtelevan työajan sopimuksina.
Viikko sitten 8.5. Suomen Yrittäjät ry julkaisi tiedotteen, jossa he kertoivat kannustavansa jäsenyrityksiään maksamaan työntekijöidensä jäsenmaksun Yleinen työttömyyskassa YTK:ssa.
Kotitaloudet maksavat Suomessa palkkoja työntekijöilleen miljardilla eurolla vuodessa. Usein työt ovat lyhytkestoisia yhden tai muutaman päivän aikana tehtäviä töitä. Vakituisiin työsuhteisiin palkataan hoivatyöhön, mm. lastenhoitajaksi. Palkkaus.fi auttaa kotitalouksia ja heidän työntekijöitään hoitamaan palkanmaksun helposti.
Hallitus on 20.4.2018 esittänyt (HE 59/2018), että 25 vuotta täyttäneillä työnhakijoilla olisi mahdollisuus opiskella lyhytkestoisesti menettämättä työttömyysetuutta. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.8.2018. Lakimuutosta voisi siis hyödyntää jo heti syksyn opinnoissa.
Me selvitämme aktiivisuuden vaikutuksia jäsenistöömme huhtikuun aikana. Huhtikuun aikana on mahdollista saada ensimmäiset tilastot asiasta. Tiedot täsmentyvät toukokuun aikana, kun asiassa annetaan suurin joukko päätöksiä.
Säädösvalmistelussa oleva yhdistelmävakuutus mahdollistaisi palkkatyön ja yritystoiminnan yhdistämisen työttömyysturvassa. Yhdistelmävakuutuksen myötä palkkatyössä ja yritystoiminnassa työllistyvä henkilö voisi saada kaikki ansiotulonsa huomioitavaksi työttömyysetuuden perusteena olevaa tuloa laskettaessa. Yhdistelmävakuutus parantaisi samanaikaisesti tai vuoroin palkkatyössä ja yritystoiminnassa työllistyvien henkilöiden asemaa ja työttömyysturvan tasoa.
Viime vuonna miehen keskimääräinen ansiopäiväraha meillä oli 67,76 euroa ja naisen 56,28 euroa. Kaikkien keskimääräinen päiväraha oli yhteensä 62,56 euroa. Naisen päivärahaeuro on siis 83 senttiä.
Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila aikoo asettaa selvitysmiehen kartoittamaan siirtymistä yleiseen ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Selvityksen taustalla on jo pitkään jatkunut keskustelu nykyjärjestelmän koetuista epäkohdista. Kyseenalaiseksi on saatettu ainakin nykyjärjestelmän kattavuus, rahoitus, tarkoituksenmukaisuus sekä oikeudenmukaisuus. Ansioturvaa on kritisoitu epäoikeudenmukaiseksi, koska ansiopäivärahan ehtona on jäsenyys työttömyyskassassa, vaikka myös kassaan kuulumattomat maksavat työttömyysvakuutusmaksua.
Rekrytointia työkseen tekevien mukaan usein työnhakijan asenne ja motivaatio työpaikkaa kohtaan saattavat painaa vaakakupissa enemmän kuin varsinainen substanssiosaaminen. Tarvittavat taidot voi aina kouluttaa työntekijälle, mutta asenne lähtee aina sisältäpäin.
Monet toimijat ovat heränneet aktiivimallikeskusteluun toden teolla vasta nyt, kun aktiivimallia koskeva työttömyysturvalain muutos on jo voimassa. YTK on suhtautunut aktiivimalliin hyvin kriittisesti lakia valmisteltaessa ja julkaissut lain valmistelun kuluessa esimerkiksi useita blogikirjoituksia aiheeseen liittyen.
Aktiivimallista on riittänyt viime aikoina puhetta. Malli on tuonut erityisen hyvin esiin nykyjärjestelmämme puutteet ja kompastuskivet. Viranomaiset käyttävät kohtuullisen suurta harkintavaltaa työttömyysturvalain säännöksiä tulkitessaan. Tämä toimeenpanon ”villi kortti” on johtanut siihen, etteivät työnhakijan aktiivisuuden seuraukset ole kohtuudella ennakoitavissa.
Ihmisillä on kyky tuntea lukemattomia erilaisia tunteita. Tunteet kuuluvat elämään samalla tavalla kuin hengittäminen tai sydämen lyönnit. Tunteita tunnetaan ja näytetään niin kotona, kaveripiireissä kuin harrastuksissakin. Tunteet ovat läsnä torin laidalla olevien huikkaringissä yhtä lailla kuin pursiseuran kesäkokouksessa. Tunteita on. Paitsi, että töissä yritetään olla, niin kuin niitä ei juurikaan olisi.
Olen työskennellyt Yleisen työttömyyskassan toimitusjohtajana nyt reilun viikon. Odotukseni olivat korkealla, mutta siitäkin huolimatta olen yllättynyt positiivisesti. YTK:ssa katsotaan rohkeasti eteenpäin, ja työntekijät ovat positiivisia ja tehtäviinsä sitoutuneita. Heidän joukkoonsa on ollut ilo liittyä!
Suurin osa työpaikoista ei koskaan päädy avoimeen hakuun. Joidenkin tutkimusten mukaan Suomessa vain noin viidesosa työpaikoista täytetään ilmoittamalla julkisesti avoimesta työpaikasta. Loppuihin löytyy työntekijä muuta kautta, esimerkiksi suorahaun, verkostojen tai CV-tietokantojen avulla. Tällaiset ovat niin kutsuttuja piilotyöpaikkoja.
Työttömyysturvan aktiivimallia koskeva lakimuutos tuli voimaan 1.1.2018. Työttömyysetuuden saajaa ja työttömyysetuuden maksajaa kiinnostaa nyt paljon se, kuinka aktiivisuuden voi osoittaa. Lainsäätäjä on pohtinut toimenpiteitä, joiden tavoitteena on edistää työllistymistä ja jotka samalla osoittavat aktiivisuuden.
Laki ei tunne nollatuntisopimuksia, mutta käytännössä niitä kuitenkin tehdään. Nollatuntisopimuksella tarkoitetaan yleensä tilannetta, jossa työajan on sovittu vaihtelevan 0 ja 40 tunnin välillä. Sopimus ei siis varsinaisesti edellytä työnantajalta työn tarjoamista. Nollatuntisopimuksiin liittyy ongelmallisia piirteitä.
Aktiivinen työnhaku vaatii aikaa ja sinnikkyyttä. Hakemusten kirjoittamiseen vierähtää helposti useampikin tunti, mutta valmistautuminen on kuitenkin avainasemassa onnistuneessa työnhaussa. Työnhakijan kannattaa tehdä taustatyöt huolella niin omasta osaamisestaan kuin työnantajayrityksestä. Työnhaun taustatyöt – mitä ne ovat ja miksi niihin kannattaa panostaa?
Aktiivimalli on vastatuulessa. Sen toimeenpanon kustannukset ja vaikutukset työttömiin ovat nousemassa niin suuriksi, että on aiheellista kysyä: Onko aktiivimalli niiden arvoinen?
”Hyvä työpaikka ei tapahdu, se tehdään”, todetaan Great Place to Work –tutkimuksen esittelyssä. Meidän tavoitteenamme on tehdä YTK:sta paras työpaikka, ja se vaatii tekemistä meiltä kaikilta. Ajatus on tuttu parisuhdeoppaista: suhteen eteen pitää tehdä töitä.
Satavuotiaassa Suomessa on joukko ihmisiä, jotka on käytännössä heitetty työttömyysturvajärjestelmän ulkopuolelle. Heitä ovat laskutuspalveluiden kautta itsensä pienimuotoisesti työllistävät ns. kevytyrittäjät, jotka tekevät usein yrittäjämäisesti työtä ja ovat sopimussuhteessa laskutuspalveluita tarjoavaan osuuskuntaan tai yritykseen.
Hos YTK tar vi hand om utkomsten för 40 000 människor varje månad. Det är en komplicerad process att sköta arbetet. Det faktum hur vi sköter och utvecklar processen, avgör hur effektivt vi klarar av jobbet. Ändå avgör det inte hur våra klienter upplever vår service. Det är klienterfarenheten som avgör hur vi lyckas med att möta våra klienter. Naturligtvis är det språket som man talar, som är viktigt vid detta möte.
Työnhakijoiden alueellista liikkuvuutta ja pendelöintiä jarruttavat monet erilaiset tekijät, kuten esimerkiksi asuntojen hinnat, liikkumisen kalleus ja puutteellisuudet liikenneyhteyksissä. Pitkät työmatkat tai kokonaan toiselle paikkakunnalle muuttaminen saattavat olla kalliita ratkaisuja. Liikkuvuusavustus on uudehko tukimuoto, jolla pyritään vastaamaan tähän haasteeseen.
Jotta voimme maksaa ansiopäivärahaa, on sinun ensin ilmoittauduttava työnhakijaksi TE-toimistoon ja sen jälkeen pidettävä työnhaku voimassa. Työnhakijaksi ilmoittaudutaan TE-toimiston verkkopalvelussa. Verkkopalvelua on uudistettu viime heinäkuussa. Uudistuksen myötä työnhaku on tahattomasti katkennut noin 10 prosentilla hakijoista, eli työttömyyskorvaus on jäänyt saamatta.
Olemme YTK:lla tehostaneet hakemusten ja viestien käsittelyä merkittävästi viimeisen parin vuoden aikana. Tähän on osin päästy automatiikkaa ja sähköisyyttä lisäämällä, sekä parantamalla palveluiden ja työvälineiden käytettävyyttä. Seuraavalle tasolle pääseminen edellyttää myös ohjelmistorobotiikan keinoja.
Moni työnhakija tekee yleisen virheen työnhaussa ja kirjoittaa työhakemukseen käytännössä auki ansioluettelonsa. Työhakemuksen ei ole tarkoitus olla CV:n toisinto, vaan CV:llä ja hakemuksella on toisistaan eroavat tehtävät. CV keskittyy menneisyyteen – aiempaan työkokemukseen ja taitoihin, joita jo osaat. Työhakemus puolestaan suuntaa tulevaisuuteen – miksi olet hakemassa kyseiseen tehtävään ja miten osaamisesi peilautuu työnantajan toiveisiin.
TE-toimisto on kehittänyt työnhakijaksi ilmoittautumista verkkopalvelussaan, mikä on näkynyt meillä nousevina valitusmäärinä. Onko jotain mennyt vikaan?
"Kun rutiinityön tarve vähenee, esimerkiksi luovuuden ja sosiaalisten taitojen, ongelmanratkaisukyvyn ja yhteistyökyvyn tarve kasvaa."
Uskalla nähdä toisin -kampanjassaan YTK kannustaa suhtautumaan tulevaan ennakkoluulottomasti ja uteliaasti. Voisiko uusi työura löytyä hyönteisten parista?
Nyt kun 14 vuoden työurani YTK:ssa päättyy, pysähdyin hetkeksi miettimään, mitkä asiat ovat nyt juuri päällimmäisinä mielessäni.
Kymmenien, ellei peräti satojen tuhansien muiden suomalaisten tavoin asetuin 13.9 vanhanaikaisen televisiovastaanottimen ääreen katsomaan ohjaajanero Werner Herzogin dokumenttia. Dokumentti kertoi teknologisesta vallankumouksesta ja sen nimi on Lo and Behold, vapaasti suomennettuna Ihme ja kumma. Dokumentissa internet ja tekoälyn kehittyminen esitettiin uhkakuvana. Kehityksellä on ollut arvaamattomia, pysäyttämättömiä seurauksia. Dokumentin katsottuani jäin pohtimaan sitä, ovatko Herzogin kaltaiset luddiitit oikeassa. Miten robotisaatio tulee muuttamaan minun työelämääni? Pitääkö nyt pelätä?
Sipilän hallitus on esittänyt kaksi työttömyysetuuden määrää tai saamista rajoittavaa ehdotusta työttömien työnhakijoiden aktivoimiseksi. Ehdotukset ovat keskusteluissa ajoittain sekoittuneet toisiinsa, mikä voi olla enteellistä. Työnhakijoilla voi olla jatkossa vaikeuksia pysyä selvillä siitä, mitä heiltä odotetaan ja mitä seuraa mistäkin.
Suurin osa asiakkaistamme (n. 93%) asioi kanssamme jo sähköisesti. Kirjepostin määrä on jatkuvasti pienentynyt. Myös asiakkaalle päin lähtevä viestintä pyritään saamaan täysin digitaaliseksi. Nyt maksuilmoitukset liikkuvat jo asiakkaalle joko tekstiviestillä tai sähköpostilla ja jatkossa myös päätöksistä saa tiedon viestillä. Mutta mitä muuta asioinnin tulevaisuudelta voi odottaa?
Päivitetty osaaminen kantaa työmarkkinoilla. Työttömyysjakson voi hyödyntää opiskelemalla uutta tai täydentämällä jo hankittua osaamista.
Kilpailu työpaikoista on kovaa. Työllisyystilanteen parantuessakin haasteena säilyy, miten hakija saa itsensä erottumaan kymmenien tai jopa satojen muiden joukosta.
Työttömyyskassojen hoitamaa ansioturvaa haukutaan aika ajoin epäreiluksi, kun ansioturvaa saadakseen pitää olla jonkun työttömyyskassan jäsen. Järjestelmä on arvostelijoiden mukaan epäreilu, koska rahoitus on epäreilu. Ansioturvaa ei saa, vaikka maksaa palkansaajan työttömyysvakuutusmaksua, jos ei ole työttömyyskassan jäsen.
Työttömyysturvan tarkoitus on korvata työttömyydestä aiheutuvia rahallisia menetyksiä ja turvata työttömän henkilön mahdollisuus hakea ja päästä töihin. Työttömyysetuuksiin on oikeus työttömällä työnhakijalla ja etuuksien myöntämisen yleisenä perusteena on työn ja tulojen puuttuminen.
Työaika on haastava mittari. 24/7-yhteiskunnassa on kasvava tarve sovittaa työajat asiakkaan tarpeisiin. Globalisaation myötä kellonajat menettävät merkityksensä. Mutta kuinka elastista työaika voi olla ja kuinka paljon työntekijältä voidaan odottaa joustavuutta?
Asiakaskokemusta parantaaksemme olemme alkukesän aikana tehneet sisäiseen käyttöömme asiakasnäkymää, joka tuo asiakkaistamme esille tärkeimmät tiedot helposti ja kätevästi yhdellä silmäyksellä. Näkymä rakentuu sähköisen asioinnin myötä käyttöömme tehdyn viestikeskuksen pohjalle. Se ei asiakkaalle suoranaisesti tule näkymään, muuten kuin osana parempaa, nopeampaa ja sujuvampaa asiakaspalvelua.
Keskusteluiden ja median vakioaiheeksi on noussut yli 50-vuotiaiden vaikea työllistyminen. Totta vai tarua? Muutamia harhaluuloja voimme ainakin oikaista tilastojen valossa, kun puhutaan 50- ja 60-luvun taitteessa syntyneiden suuren murroksen tai myös hyvinvoinnin sukupolveksikin kutsutun ikäluokan työllistymisestä.
On näkyvissä, että teknologinen murros heikentää perinteisen palkkatyön mahdollisuuksia. Työtehtävät muuttuvat tarpeettomiksi tai ne automatisoidaan. Miten tästä muutoksesta saadaan mahdollisuus, jos kehityskulku vie massatyöttömyyteen sekä toimettomuuteen ja sitä kautta arvottomuuden kokemuksiin?
Toimintaympäristön muutos, järjestelmien muutokset ja lainsäädännön muutokset edellyttävät työttömyyskassassa jatkuvaa uuden oppimista, tietojen päivittämistä ja soveltamista. Miten tässä vauhdissa pysyy työntekijä?
Tampereella 17.5.2017 järjestetyssä Rekrypäivässä Manpowerin Marjo Lipponen antoi tärpit myyvän ja vakuuttavan CV:n luomiseen.
YTK:n perustamisen taustalla oli varsinaissuomalaisista pienyrittäjistä koostuneen ryhmän ajatus järjestää työntekijöidensä, perheenjäsentensä ja oma työttömyysturva.