Blogi

Panostamme YTK:lla henkilökunnan osaamiseen

Paula Virri, lakiasiainjohtaja

Työttömyyskassojen tehtäväkenttä on monimutkainen ja säädelty, ja lakimuutokset tuovat lisää opeteltavaa. YTK:lla henkilökunnan osaamisen vaaliminen on toiminnan ytimessä.

kuvituskuva: mies tietokoneella

Jäsenyys kassassa on hyvin suosittua – työttömyyskassoihin kuuluu lähes 85 % palkansaajista 

Auli Hänninen, toimitusjohtaja

Kassajärjestelmä tavoittaa suomalaiset palkansaajat hyvin. Työttömyysriskin ja kassajäsenyyden hankkimisen välillä on myös selvä yhteys.

Kuvituskuva, mies laittaa työkenkiä jalkaan

Hallitusohjelmakirjaus avaa tien eteenpäin

Auli Hänninen, toimitusjohtaja

Uuteen hallitusohjelmaan on kirjattu, että työttömyyskassoille annetaan mahdollisuus tarjota asiakkailleen työvoimapalveluita. Työttömyysturvan kiristyessä työllistymisen tukeminen on entistäkin tärkeämpää.

Kuvituskuva: Eduskuntatalon pylväät

Työttömyysturvassa on nähtävä sosiaaliturvan yli

Auli Hänninen, toimitusjohtaja

Työttömyyskassat tulisi ottaa mukaan työllistymisen tukemiseen. Mallia voidaan hakea Tanskasta, jossa työttömyyskassat ovat osa työllisyyden menestystarinaa.

Mies tekee työtä, kuvituskuva

Tanska – mallimaa vai jotain mätää?

Auli Hänninen, toimitusjohtaja

Vaalikeskusteluiden aikana Tanska on vilahtanut puoluejohtajien esimerkkinä työllisyydenhoidon mallimaana. ”Tanskan mallista” puhutaan, mutta mihin sillä oikeastaan viitataan? Kävimme helmikuussa tutustumassa paikan päällä kahteen työttömyyskassaan ja kassojen yhteisjärjestöön.

Kuvassa ihmisten käsiä päällekkäin, muodostaen tähden.

Vaaliblogi 2023: Suomen Keskusta

Petja Eklund, erityisasiantuntija

YTK:n keväisessä blogisarjassa käymme lävitse puolueiden vaaliohjelmat ja arvioimme niitä työttömyysturvan näkökulmasta. Tällä kertaa vuorossa on Suomen Keskusta, joka ohjelmassaan palaa perustarpeiden äärelle.

Keskustan puheenjohtaja Annikka Saarikko. Kuva: Suomen Kekusta

Jalkautus

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Meneillään oleva kiivas lakkotalvi ja -kevät on nostanut paljon kysymyksiä lakon vaikutuksesta työttömyysturvaan. Eräs lakkorintaman poikkeustilanne on niin sanottu jalkautus. Mikä kumma se on ja miten se vaikuttaa työttömyysturvassa?

Keilauskengät hyllyssä, mies valitsee omiaan - YTK

Vaaliblogi 2023: Suomen Sosiaalidemokraattinen Puolue

Petja Eklund, erityisasiantuntija

YTK:n keväisessä blogisarjassa käymme lävitse puolueiden vaaliohjelmat ja arvioimme niitä työttömyysturvan näkökulmasta. Tällä kertaa vuorossa on SDP, joka hakee äänestäjien tukea muutoksen jatkamiselle.

Sanna Marin, Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Voisimme auttaa työttömyyden vähentämisessä

Auli Hänninen, toimitusjohtaja

YTK Työttömyyskassan tehtävä on järjestää sinulle ansioturva. Työttömyyskassalain mukaan me emme saa tehdä mitään muuta.

Kuvituskuvassa mies

Vaaliblogi 2023: Kansallinen Kokoomus

Petja Eklund, erityisasiantuntija

YTK:n keväisessä blogisarjassa käymme lävitse puolueiden vaaliohjelmat ja arvioimme niitä työttömyysturvan näkökulmasta. Sarjan aloittaa Kansallinen Kokoomus, joka julkaisi vaaliohjelmansa 7.2.2023.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo Kuva: Kansallinen Kokoomus

Uraile miten urailet

Ilona Kangas, viestintä- ja asiakkuusjohtaja

Uusi vuosi on hyvä hetki katsella mennyttä ja tulevaa elämää myös urailun näkökulmasta. Urailla voi todella monella tavalla. Minkälainen urailija sinä olet? Lue lisää, minkälaisia erilaisia tapoja on urailla ja nappaa samalla ilmaiset verkkokoulutustärpit erilaisille urille!

Kymmenurailija tuulettaa podiumilla

Työttömyyskassan jäsenmaksu, 2+1 näkökulmaa

Ilona Kangas, viestintä- ja asiakkuusjohtaja

Miksi laskemme jäsenmaksumme hintaa ja miksi se saattaa taas ensi vuonna nousta?

Työttömyyskassan jäsenmaksun muodostuminen on monivaiheinen prosessi

Kultainen kädenpuristus ja ansiopäiväraha

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Työsuhteen päättyessä työnantaja voi tarjota sopimusta erorahasta. Eroraha vaikuttaa ansioturvassa. Se on hyvä jo ennalta ymmärtää. Tärkeintä on muistaa ilmoittautua TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi.

Nainen nauttii vapaudestaan ulkoilemalla iloisen kultaisen noutajansa kanssa - YTK

Työttömyyskassa vai ammattiliitto?

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Voiko työttömyyskassaa ja ammattiliittoa verrata keskenään? Lähtökohtaisesti vertailussa ei ole järkeä, koska kassa ja liitto ovat eri asioita. Kuluttajavalintana vertailussa voi kuitenkin olla pointtia.

Nainen on sateenvarjon alla turvassa sateelta, ja pohtii mitä eroa on työttömyyskassalla ja ammattiliitolla.

Miksei työttömyyskassa voisi olla työnhaun tukena?

Auli Hänninen, toimitusjohtaja

Työttömyyskassat eivät saa nykylain mukaan tukea jäsentensä työllistymistä tai työssä pysymistä. Tämä on omituista, sillä kassoilla on työttömiin jäseniinsä paljon asiakaskontakteja, joiden yhteydessä työllistymistä voitaisiin tukea.

YTK:n toimitusjohtaja Auli Hänninen

Töihin ulkomaille?

Jyri Sundin, työttömyysturva-asiantuntija

Tässä blogikirjoituksessa on esitelty yleisimpiä tilanteita, jotka vaikuttavat työttömyysturvaan ulkomailla työskennellessä ja Suomeen palatessa. Työskentelyä ja työnhakua ulkomailla säätelee Suomen lainsäädännön lisäksi kohdemaan lainsäädäntö, EU-säännökset ja kansainväliset sopimukset. Kannattaa siis ajoissa ennen lähtöä selvittää, miten työ ulkomailla vaikuttaa työttömyysturvaan, jotta pysyt turvattuna työttömyyden varalta.

Mies villatakissa suoristaa solmiota - YTK

Muista verohyöty YTK:n jäsenmaksusta

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Kun täytät veroilmoitusta tai tarkistat esitäytettyä ilmoitusta, muista, että voit vähentää verotuksessa Yleinen työttömyyskassa YTK:n 115 euron jäsenmaksun.

Kolikkopinoja pöydällä - YTK

Miksi kassa on kassa?

Lauri Hannus, viestintäpäällikkö

Työttömyyskassojen historia on itsenäistä Suomea pidempi. Alun perin kassat olivat vain tiettyjen työntekijäryhmien turva, ja korkeasti koulutetut eivät edes halunneet niihin kuulua. YTK:n synty muutti kassakenttää ja loi pohjan moderneille, itsenäisille työttömyyskassoille.

Kuva YTK:n aulatilasta - YTK

Sote-alan rokotesäännön vaikutus työttömyysturvassa

Paula Virri, lakiasiainjohtaja

Tartuntatautilakia (1227/2016) koskeva covid-19-viruksesta johtuva väliaikainen lakimuutos (HE 230/2021) koskee sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla toimivien työnantajien velvollisuutta huolehtia siitä, ettei henkilöstö altista potilaita ja asiakkaita koronavirustartunnalle. Kerromme, miten tämä vaikuttaa työntekijän työttömyysturvaan.

Hoitaja asettaa suojakäsineitä - YTK

Suhtaudu huolella arvokysymyksiin

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Koronarokotteisiin liittyvä keskustelu käy kuumana. Hallitus on tehnyt lakiesityksen sosiaali- ja terveysalalle, koronapassin käyttö on laajentunut ja uusi rajoituksia jouduttaneen ottamaan pian käyttöön. Lähtökohtaisesti asialla ei ole suoraa vaikutusta työttömyysturvan puolella. Jos vaikutuksia on, ne perustuvat lakiin ja me neuvomme niissä. Jos suhtaudut kriittisesti rokotuksiin tai koronapassiin, sinun ei sen vuoksi kannata erota työttömyyskassasta.

Mies katsoo maailmaa lasin takaa - YTK

Miten sosiaali- ja terveysalan rokotesuoja vaikuttaa ansiopäivärahaan?

Jyri Sundin, työttömyysturva-asiantuntija

Hallitus on esittänyt sosiaali- ja terveysalan työnantajille velvollisuutta varmistaa, että sen henkilöstö on rokotettu koronaa vastaan. Jos työntekijän rokotesuoja ei ole kunnossa, voisi työnantaja esityksen mukaan keskeyttää työsuhteen ja palkanmaksun. Tällä on vaikutuksia myös työttömyysturvan puolella. Esitystä ei ole vielä hyväksytty eduskunnassa.

Terveydenhuollon ammattilainen valmistautuu toimenpiteeseen - YTK

Nuorten kassajäsenyys kuntoon!

Maarit Nevalainen, työttömyysturvaneuvoja

Osa-aikatyöt, silput, pätkät. Toimeentulosta pätkätöiden ja määräaikaisten työsuhteiden varassa lauleltiin jo ammoin. Noin 70 vuotta myöhemmin aihe on yhtä tuore. Nuorten arkiajattelussa ansioturva-asiat ovat etäällä, vaikka heidänkin palkoistaan työttömyysturvamaksut pidätetään. Oma työ kannattaa vakuuttaa hyvissä ajoin.

Nuoret kulkevat reippaina kohti ensimmäistä kesätyöpaikkaa. - YTK

Avoin kassa

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Yleinen työttömyyskassa on avoin kassa. Alkujaan näin ei ollut, mutta kehitys oli luonnollinen suunta kasvavalle kassalle. YTK on ollut tässä tiennäyttäjä, sillä avoimuus on myös koko kassakentän tulevaisuus.

Monta kättä yhdessä - Avoin kassa YTK

Miksi saan niin vähän soviteltua päivärahaa?

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Kun työskentelet osa-aikaisesti, voimme maksaa sinulle soviteltua ansiopäivärahaa. Silloin ansaitsemasi palkka vähentää ansiopäivärahan määrää. Joskus voi tuntua, että päivärahan määrä vähenee liikaa. Fiilistä ei käy kieltäminen, vaikka päivärahasi on laskettu ja maksettu oikein.

Kolikot vaihtavat omistajaa kädestä käteen - YTK

YTK:n asiakaspalvelu, kuinka voimme palvella juuri sinua?

Ilona Kangas, viestintä- ja asiakkuusjohtaja

Miten juuri sinä haluat asiasi hoitaa? Oletko vannoutunut itsepalveluihminen vai tartutko hanakasti puhelimeen tai etsit avuksesi elävän ihmisen? Haluatko palvelua mieluiten viikonloppuisin vai lounasaikaan? Oletko kyyninen vai luottavainen sähköisten palveluiden toimivuuteen? Kirjoitatko mieluummin vapaata tekstiä kuin ruksit valmiita vaihtoehtoja lomakkeista? Niinpä – meitä on moneksi ja kaikille oma tapa saada asiansa hoidettua on luontevin.

Mies ottaa selfien - YTK

Ikäsyrjinnällä sahataan omaa oksaa

Lauri Hannus, viestintäpäällikkö

Kokemus heikosta asemasta työmarkkinoilla yhdistää yli 50-vuotiaita ja nuoria. Ikänirsoilu on ylellisyyttä, johon heikkenevän huoltosuhteen yhteiskunnassa ei ole varaa.

Kokemus heikosta asemasta työmarkkinoilla yhdistää vanhoja ja nuoria - YTK

Enimmäismaksuaika päättymässä?

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Ansiosidonnaisen päivärahan kesto eli päivärahakausi on tilanteestasi riippuen joko 300, 400 tai 500 päivää. Mitä tapahtuu, kun nämä päivät loppuvat?

Syksyinen järvi, etualalla laituri - YTK

YTK30 - aikamoinen temppu!

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Kolmekymmentä vuotta sitten tiistaina 17.9.1991 sosiaali- ja terveysministeriössä allekirjoitettiin ministeriön hyväksymät säännöt uudelle työttömyyskassalle. Seuraavana päivänä eli keskiviikkona 18.9.1991 uusi kassa merkittiin työttömyyskassarekisteriin. Yleinen työttömyyskassa YTK oli syntynyt. Mahdottomasta oli tullut mahdollista ja tuo muutos näkyy nyt suurempana kuin koskaan.

YTK:n työntekijät jakavat iloa - YTK

Viestimällä välitämme

Ilona Kangas, viestintä- ja asiakkuusjohtaja

Neuvonta on tärkeä osa työtämme, mutta viestimme jäsenillemme säännöllisesti myös kyselyin ja kirjein. Tällainen viestintä on näkyvä tapa välittää organisaation strategiaa, joten siksi se on meille tärkeää. Mutta miksi viestimme niin paljon? Mitä sillä tavoittelemme? Mitä jäsenemme ovat siitä mieltä?

Oranssipaitainen nainen makaa laiturilla ja katsoo kiikareilla taivasta - YTK

Aitoa työllistämistä vai raskaampaa byrokratiaa?

Paula Virri, lakiasiainjohtaja

Pohjoismaisen työnhaun malli on astumassa voimaan ensi keväänä. Malli tuo mukanaan velvoittavan työnhaun sekä uudenlaiset karenssit. Mitä muuta se tarkoittaa työttömän työnhakijan tai lomautetun kannalta, ja auttaako uudistus todella työllistymään?

Lakimuutos vaikuttaa työttömän ja lomautetun velvollisuuksiin ja palveluihin monin tavoin

Kaikki, mitä et tiennyt omavastuuajasta

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Omavastuuaika on työttömyyden ja lomautuksen alussa oleva jakso, jonka ajalta emme voi maksaa ansiopäivärahaa. Jos omavastuuaika tulee yllätyksenä, se todennäköisesti hämmentää ja harmittaa, koska rahaa tulee ensimmäiseltä hakujaksolta sen vuoksi vähemmän.

Nuori nainen painaa sormea suupieleen, katsoo yläviistoon ja pohtii omavastuuaikaa - YTK

Miltä tuntuu työelämän käänteessä?

Sanna Alamäki, toimitusjohtaja 2017-2021

Uudistuminen mahdollistaa menestyksen, ja omaa tarvettaan muutokseen kannattaakin kuunnella. YTK:n toimitusjohtaja Sanna Alamäki pohtii syitä, jotka johtivat päätökseen ottaa uusi suunta.

Tarvetta uudelle suunnalle kannattaa kuunnella

Työnhaun vaativuutta ei kannata vähätellä

Lauri Hannus, viestintäpäällikkö

Työttömyys on useimpien kohdalla ohimenevää, ja myös rekrytoijien asenteet sitä kohtaan ovat ymmärtäväisiä. Toisaalta työnhaku on iso haaste, johon ei voi kätevästi pyytää apua omalta tiimiltä.

Työttömyys on useimmilla ohimenevää, mutta haasteen kanssa joutuu helposti yksin. YTK:n blogi.

Peruukkipensaan olemus

Maarit Nevalainen, työttömyysturvaneuvoja

Ihminen kasvaa, kun ympäristö on turvallinen ja suotuisa. Sama juttu kasveilla. Toisinaan pinnan alla on yllättävää elämää.

Juhannusruusut kukkivat puutarhassa - YTK

Työttömyyden Iku-Turso ja tulevaisuuden vedenjakaja

Lauri Hannus, viestintäpäällikkö

Laaja kyselytutkimuksemme katsoo myyttien tuolle puolen ja kertoo, mitä suomalaiset ovat työttömyyden aikana tehneet. Valtaosa työttömistä on ollut aktiivisia lannistavasta pandemiasta huolimatta, mutta huoli kiinnittyy osaan nuorista.

Työttömyys on muuta kuin myytit siitä.

Hyvä fiilis näkyy asiakkaalle

Anna Mäkelä-Mäki, asiakaskokemusjohtaja

Mielestämme on tärkeää, että työpaikalla vallitsee ystävällinen ja auttavainen tunnelma. Siksi teemme YTK:lla paljon töitä hyvän työfiiliksen eteen ja se näkyy asiakkaiden palautteissa.

Iloiset piirroshahmot touhuissaan - YTK

Osa 3: Mitä bottikuiskaaja tekee?

Marko Paakkunainen, bottikuiskaaja

Tämä on chatbottiamme Iiristä käsittelevän blogisarjan kolmas ja tällä erää viimeinen osa. Tällä kertaa tarjolla on kurkistus bottikuiskaajan työhön.

Kädet tietokoneen näppäimistöllä - YTK

YTK uusin silmin

Anne-Mari Saarensilta, operatiivinen johtaja 2020-2021

Anne-Mari aloitti YTK:lla operatiivisena johtajana viime joulukuussa. Koronavuosi on ollut haasteita täynnä ja työsarkaa on ollut melkoisesti. Kaiken keskellä Anne-Mari on nähnyt YTK:n vahvuudet.

YTKlaisia kompositiokuvassa kertomassa olevansa sinua varten - YTK

Fortunan pöydän ääressä

Maarit Nevalainen, työttömyysturvaneuvoja

Olemme osa viestintäympäristöämme. Nähty ja kuultu vaikuttaa suoraan ja alitajuisesti tapaamme puhua ja osallistua. Se, miten sinä ja minä asioista puhumme, vaikuttaa monin kerroin enemmän, kuin miellämmekään. Arkipuheella on merkitystä!

Rulettipöytä, johon on juuri tipahtamassa rulettipallo - YTK

Sivujen kehitys jatkuu

Anne Rautu, markkinointipäällikkö

Se tunne, kun eksyy nettisivuilla. Tai kun sivuston värit sattuvat silmiin. Tai se, kun homma nettisivuilla ei vaan pelitä alkuunkaan. Hermothan siinä menee!

Lapsi miehen reppuselässä

Osa 2: Vinkit Chatbotin hyödyntämiseen

Marko Paakkunainen, bottikuiskaaja

Chatbot Iiristä käsittelevän blogisarjan toisessa osassa avaan chatbottimme toimintalogiikkaa ja annan vinkkejä siihen, miten botista saa parhaan hyödyn irti.

Vauhdikkaat sormet kannettavan tietokoneen näppäimistöllä - YTK

Miksi työttömyys hävettää?

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Työttömyys on vaikea kohdata ja hyväksyä. Omasta työttömyydestä voi olla vaivallista puhua ja työttömyydelle myös herkästi tulee keksineeksi erilaisia kiertoilmaisuja kuten ”töiden välissä” tai ”vapaaherra”. Miksi työttömyys aiheuttaa tällaisia tunteita meissä?

Sinisiin farkkuihin pukeutunut nainen istuu pöydän laidalla ja juo kahvi valkoisesta kupista - YTK

Puhumme työttömyyden murroksesta. Mitä oikein tarkoitamme?

Lauri Hannus, viestintäpäällikkö

Työttömyys nähdään edelleen herkästi yksilön ominaisuutena ja vikana, vaikka kyseessä on yhteiskunnallinen ilmiö. Työttömyys on myös muuttunut, ja käsityksiä siitä on aika päivittää viimeistään nyt.

Nainen makaa laiturilla, ja katsoo kiikareilla taivaalle.

”Menisit sinäkin oikeisiin töihin!”

Petra Olli, painija, maailmanmestari

Huippu-urheilijan työ on jatkuvaa reissaamista, raakaa harjoittelua, kilpailemista ja kovan paineen alla olemista. Vaatii suunnatonta sitkeyttä ja sisua elää kurinalaista elämää päivästä toiseen sekä piiskata itsensä maailman parhaaksi.

Mustavalkokuva Petra Ollista tekstillä "tämäkin vätys tässä".

Leiritulilla

Maarit Nevalainen, työttömyysturvaneuvoja

Haloo, kuuluuko? Asiakaspalvelun ytimessä hälvennetään epävarmuutta ja kohdataan lajitovereita inhimillisesti. Miksi jäädä yksin ihmettelemään päivärahahakemuksen kiemuroita, kun hyvät neuvot ovat saatavilla ja tutkitusti priimana.

Neljä juoksijaa hyppäävät yhdessä tuliesteen ylitse - YTK

Hiphip hurraa! Meitä on jo 500 000!

Ilona Kangas, viestintä- ja asiakkuusjohtaja

Tänään juhlimme sitä, että meitä on nyt 500 000! Se on valtava, huikea joukko, lähes joka neljäs palkansaaja siis. Suuruus mahdollistaa sen, mikä on meille tärkeintä: erinomaisen ansioturvapalvelun tarjoamisen jokaiselle jäsenellemme. Onnea siis meille kaikille, jotka olemme osa YTK:ta. Kiitos jokaiselle, joka on halunnut turvata ansionsa kauttamme ja kaikille teille, jotka olette kertoneet meistä eteenpäin.

YTK:ssa on jo puoli miljoonaa jäsentä - YTK

Koronakevään poikkeuslakien jälki on pitkä

Paula Virri, lakiasiainjohtaja

Koronakriisi toi keväällä 2020 massiiviset vaikutukset monille toimialoille ja myös suomalaiseen työttömyysturvajärjestelmään. Poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi tehdyt lakimuutokset työllistävät työttömyysturvan asiantuntijoita muutoksenhaun ja takaisinperinnän osalta vielä pitkään.

Poikkeuslakien jälki on pitkä. Kuvituskuva.

YTK on WWF Green Office

Sanna Alamäki, toimitusjohtaja 2017-2021

Olemme nyt WWF Green Office -toimisto. Meille se merkitsee välittämistä ja hyvän jakamista.

WWF Green Office logo - YTK

Tuleeko uusi omavastuuaika?

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Uusi lomautuskierros on harmillisesti kevään myötä lähdössä käyntiin. Jos viime vuonna jo oli lomautettuna, voi nyt hiipiä mieleen kysymys: Tuleeko uusi omavastuuaika?

Juoksurata. Punainen tartan ja juoksuaidat - YTK

Hoi nuori! Älä menetä rahojasi, muista yhteishaku 2021!

Jyri Sundin, työttömyysturva-asiantuntija

Oletko valmistumassa peruskoulusta tai lukiosta? Haetko opiskelemaan vai tuntuuko välivuosi hyvältä idealta? Lue tästä, miten yhteishaku ja työttömyysturva sopivat yhteen.

Joukko nuoria kulkee rennosti mutta päättäväisesti kohti uusia opintoja - YTK

Avain vaikeina aikoina onnistumiseen on välittämisessä

Anne Pihlava, henkilöstöpäällikkö

Meillä YTK:lla olennaista on hyvän yhteishengen vaaliminen, joka kantaa myös poikkeuksellisten aikojen ylitse. Suomen innostavimpien työpaikkojen listan kärkikahinoihin pääsy on työyhteisöllemme hieno saavutus. Etsimme joukkoomme myös uusia tekijöitä – kesätyöhakumme on nyt auki.

Palkkaamme YTK:lle jatkuvasti uusia työntekijöitä. Kuvituskuva.

Vuosi 2020 hakemusten valossa

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Vuonna 2020 maksoimme 12 691 479 päivää ansiopäivärahaa. Euroissa tämä oli noin 850 miljoonaa. Saajia oli keskimäärin kuukausittain yli 50 000 henkilöä. Hakemusten määrä oli melkein miljoona.

Viehättävä ja iloinen YTK:n työntekijä avaa YTK:n Loimaan toimiston ulko-oven ja toivottaa hakijat tervetulleeksi - YTK

Yrittäjän jälkisuoja

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Kun siirryt yrittäjästä palkansaajaksi, on ansiopäivärahasi suojattu nerokkaasti. Pari asiaa sinun pitää itse muistaa, mutta sen jälkeen me voimme pitää sinusta huolta.

Laguuninsininen kypärä roikkuu kaupunkipyörän tankosta - YTK

Työttömyys työnä

Ilona Kangas, viestintä- ja asiakkuusjohtaja

Laita silmät kiinni ja keskity sanaan ”työtön”. Mitä mielikuvia, ajatuksia ja fiiliksiä tuon sanan ympärille liität? Uskallatko myöntää, että sinunkin mielessäsi siihen liittyy negatiivisia ja vähätteleviä mielikuvia?

kameran linssi osoittaa katsojaan

Osa 1: Mikä ihmeen chatbot?

Marko Paakkunainen, bottikuiskaaja

Tässä juttusarjassa kerron Iiriksestä. Iiris on YTK:n chatbot, joka tekee ja osaa paljon. Tässä osassa esittelen Iiriksen ja kevään aikana pureudun tiukemmin Iiriksen toimintalogiikkaan sekä annan vinkkejä siitä, miten oma kysymys kannattaa botille esittää. Pääsemme varmasti myös kurkistamaan bottikuiskaajan mielenkiintoiseen työpäivään. 

Chatbot Iiris

Meillä on oikeus hyvään elämään ja merkityksellisyyden kokemukseen — myös työttömänä

Mikko-Pekka Hanski

”Isällä on, äidillä on, kummallakin on työ” lauloi Sinikka Sokka ja Vuosaaren Lapsikuoro Isän ja äidin työlaulussa. Laulu löytyy Herra Huun Jestapa Jepulis levyltä. Osuvasti itselleni, tämä uusi vuosi on henkilökohtaisesti alkanut miettien pitkälti työtä — monipuolisesti eri näkökulmista.

Pieni lapsi hymyilee isän reppuselässä - YTK

Maksaisitko ansioturvasta 2 800 euroa vuodessa?

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Nykyisellään ansiosidonnaista työttömyysturvaa rahoittavat valtio, työnantajat, työntekijät sekä työttömyyskassan jäsenet. Kassan jäsenmaksuilla rahoitetaan noin 5,5 %. Mitä tapahtuisi, jos kassan jäsenmaksuilla rahoitettaisiin 100 %? Tarkoitus ei ole rakentaa olkiukkoa, vaan availla työttömyysturvajärjestelmän peruspiirteitä äärimmäisen esimerkin kautta.

Palkansaaja ottaa mustasta lompakosta viidenkymmenen euron setelin antaakseen sen pois - YTK

Koronavuosi kirkasti asiakaspalvelun ja henkilöstökokemuksen arvon

Ilona Kangas, viestintä- ja asiakkuusjohtaja

Keväällä 2020 Suomi pistettiin kiinni ja tuhansia työpaikkoja katosi palvelualoilta kirjaimellisesti yhdessä yössä. Mitään vastaavaa ei ole tapahtunut YTK:n 30-vuotisessa historiassa. On ollut lamaa ja finanssikriisiä, mutta yhdessä yössä syntyvää työpaikkojen katoa ei. Se pisti meidät ja erityisesti asiakkaamme todella tiukille. Lopputulos kuitenkin yllätti.

YTK on ystäväsi työelämän käänteissä - YTK

Ilona Kangas, viestintä- ja asiakkuusjohtaja

Työelämällä on mielenkiintoinen voima. Omia suunnitelmia ja siirtoja kannattaa aktiivisesti tehdä. Työt kuljettavat eteenpäin ja antavat yllättäviäkin mahdollisuuksia. Välillä vastaan saattaa kuitenkin tulla käänteitä, joita et ole osannut ennakoida. Miten voit parhaiten varautua siihen, että sinulla on valinnanvapautta ja turvaa silloinkin, kun työkuviot eivät menekään niin kuin toivoisit?

Nainen ulkoilee kultaisen noutajan kanssa - YTK

Työttömyysturvalaki on lomautettujen osalta mennyt solmuun

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Miksi lomautuksella lyhennetty työpäivä siirtää lomautetun sovittelun piiriin? Miksi työaikaa tarkastellaan viikon jaksoissa? Miksi lomautuksen pykälät eivät ole sovussa muiden pykälien kanssa?

Lomautus jatkuu, tuleeko uusi omavastuuaika?

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Osa koronapoikkeuksista on päättymässä vuoden vaihteeseen. Yksi näistä on omavastuuaikaan tehty poikkeus. Miten tämä vaikuttaa tilanteessa, jossa työrupeaman jälkeen lomautus alkaa uudelleen?

Farkkuihin ja valkoiseen t-paitaan pukeutunut nainen istuu pöydällä ja pohtii omavastuuajan uudelleen asettamista kahvikuppi kädessä - YTK

Älä kikkaile hakujaksoilla

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Joulun lähestyessä voi mieleen hiipiä kikka, jolla voisi vaikuttaa siihen, että saisi meiltä päivärahat nopeammin. Sukka ja pamaus! Houkutukseen ei kannata langeta, sillä vaikutus on päinvastainen; päivärahat viivästyvät.

Jalkapallo tekonurmella. Valmiina kulmapotkuun - YTK

Ei voi työaika ylittyä!

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Kun sinulla on tuloa osa-aikatyöstä, voimme maksaa soviteltua päivärahaa. Jos työtunteja on liikaa, emme voi maksaa soviteltua päivärahaa. Joskus työtuntien tarkastelu vaikuttaa aivan pöhköltä. Mikä ei ole ihme, koska sitä se joskus on.

Aitajuoksuradan esteet muistuttavat sovitellun päivärahan työaikarajasta - YTK

Toimitusjohtajan ansioturva

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Toimitusjohtajat ovat aika eläimiä. Työttömyysturvassa heidän omalaatuisuuttaan kuvaa se, että tarkalleen ottaen he eivät oikein tahdo mahtua määritelmiin.

Kiireinen toimitusjohtaja tarkistaa oikeutensa ansiopäivärahaan - YTK

Aaa että, työnteko lomautuksen aikana

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Kesän ja syksyn aikana yhä useampi on työskennellyt lomautuksen aikana. Työskentely ja siitä ansaittu palkka vaikuttavat ansiopäivärahaan. Vaikutuksia on kuitenkin ollut hankala ennakoida, sillä mistään ei tunnu löytyvän riittävää tai osuvaa tietoa. Meille nämä neuvonnan tarpeesta syntyvät huolet kuuluvat erityisesti puhelinneuvonnassa, jossa lomautukseen ja työskentelyyn liittyvistä asioista keskustellaan asiakkaiden kanssa päivittäin.

Mies työskentelee keskittyneesti korjauspajalla - YTK

Onko yleinen ansioturva ratkaisu huomisen haasteisiin?

Sanna Alamäki, toimitusjohtaja 2017-2021

Yleinen työttömyyskassa YTK on yleisen ansioturvan puolella. Työttömyysturvan toimeenpanon näkökulmasta yleinen ansioturva ei kuitenkaan ratkaise työttömyysturvan suurimpia haasteita.

Mies on ryhtymässä haravoimaan puista pudonneiden ruskalehtien peittämää nurmikkoa - YTK

Päivät eivät kulu

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Moni on ottanut meihin yhteyttä ja ihmetellyt, miksi päivät eivät kulu. Aamu ja ilta tulevat kuten aina ennenkin, mutta ansiopäivärahan enimmäismaksuaika ei tällä hetkellä poikkeuksellisesti vähene lainkaan. Päivät eivät siis kulu.

Syyspäivä Loimaalla. Etualalla ruskan värittämä puu ja taka-alalla Loimaan viljasiilot - YTK

Työttömyysturvan eläkeputki

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Työttömyysturvan puolella on monia pykäliä, jotka suojaavat ja tukevat ikääntyneitä. Käytännössä pykälät venyttävät eläkejärjestelmää työttömyysturvan puolelle. Mallin huono puoli on se, että se heikentää työllisyyttä katkomalla työuria liian aikaisin.

Kaksi kättä tukevat toisiaan - YTK

YTK:n jäsenet ovat tyytyväisiä

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Kevään ja kesän ruuhkista huolimatta jäsenemme ovat olleet tyytyväisiä saamaansa palveluun. Tämä selviää laajoista jäsenkyselyistä. Touko-kesäkuussa tekemämme kysely sai 21 715 vastaaja ja elokuussa tehty kysely sai 8190 vastaajaa.

Tyytyväinen asiakas pitelee höyryävää kahvikuppia käsissään kuulaana syyspäivänä - YTK

Koronakevät on takana ja YTK on valmis uusiin haasteisiin

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Huoli jäsentemme tilanteesta on vaihtunut ylpeyteen siitä, mitä me olemme jäsentemme kanssa saaneet aikaan. Tämäkään kriisi ei lannistanut meitä, vaan teki meistä entistä vahvempia. Innostus ja usko tulevaisuuteen ovat vahvasti läsnä.

YTK:n työntekijä etätöissä aurinkoisessa saaristossa - YTK

Liity kassaan!

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Turvaa taloudelliset mahdollisuudet hakea työtä. Se on helppoa. Liityt vain jäseneksi työttömyyskassaan.

Elämän mahdollisuuksista nauttiva nuorekas vanhempi mies soittaa sähköbassolla MC Hammerin kappaletta "You can

Palautetta käsittelyajoista – mikä maksaa?

Anne Rautu, markkinointipäällikkö

Saamme runsaasti asiakaspalautetta monia eri kanavia pitkin. Pääosin palautteet tulevat tyytyväisiltä jäseniltä, jotka haluavat erikseen kiittää saamastaan hyvästä palvelusta, selkeästä verkkopalvelusta tai ymmärrettävästä viestinnästä. Aina palaute ei tietenkään ole vain positiivista. Eikä pidäkään, sillä liika kehu tappaa kehityksen!

YTK palautetta käsittelyajoista - mikä maksaa? mansikoita vihta pyörä

Mitä kaikkea me YTK:ssa teemme?

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Meiltä on kysytty, miksei koko henkilöstö siirry ruuhkan vuoksi käsittelemään hakemuksia ja maksamaan etuuksia. Siksi avaamme tässä hieman lisää sitä, mitä kaikkea me YTKlaiset teemme. Me hoidamme julkista tehtävää, eli vastaamme jäsentemme ansioturvasta. Valtaosa henkilöstöstämme työskentelee päivärahahakemusten käsittelyn ja työttömyysturvaneuvonnan parissa. Meillä on toki muitakin työntekijöitä näitä ydintoimintoja tukevissa tehtävissä, joilla takaamme vastuidemme hoitamisen ja palvelumme sujuvan kokonaisuuden.

Mitä kaikkea YTK:ssa tehdään hakemuskäsittelyn ja neuvonnan lisäksi blogi

Automaation mahdollisuudet ja haasteet työttömyysturvan päätöksenteossa

Kari Hämäläinen, lakimiesharjoittelija

Työttömyysturva-asiantuntijamme Petja Eklund vastasi hiljattain kattavasti blogitekstissään asiakkaamme esittämään kysymykseen: ”Miksi kone ei hoida YTK:n hakemusrumbaa?” Oikeustieteen opintojeni lopputyö käsittelee automaattista päätöksentekoa, joten kerron nyt hieman lisää siitä, miten voisimme mahdollisesti tulevaisuudessa automatisoida YTK:n päätöksentekoa ja hakemuskäsittelyä.

Automaation mahdollisuudet ja haasteet työttömyysturvan päätöksenteossa

Ohjelmistorobotiikka on automaation välivaihe

Sanna Alamäki, toimitusjohtaja 2017-2021

Koronakevään myötä massiivisiksi kasvaneet hakemusmäärät ovat alleviivanneet nykyjärjestelmän heikkouden. Ratkaisu on automaation kehittäminen, jossa ohjelmistorobotit ovat välivaihe.

Pieni avain suuren avaimenreijän edessä - YTK

Saavutettavuus YTK:lla on välittämistä

Anne Rautu, markkinointipäällikkö

YTK:lla on jo lähes puoli miljoonaa jäsentä. Käytännössä siis joka viides Suomen palkansaajista on YTK:n jäsen. On selvää, että tähän määrään mahtuu kirjava joukko erilaisia ihmisiä. Ja meidän tahtomme on auttaa heitä jokaista onnistumaan työelämän käänteissä – yksilöinä.

Nainen auttaa toista naista kiipeämään ylös vuoren rinnettä.

40 miljoonan euron tuki tulee tarpeeseen

Sanna Alamäki, toimitusjohtaja 2017-2021

Vuoden neljännessä lisäbudjetissa on luvattu työttömyyskassoille 40 miljoonaa euroa tukea. Rahat tulevat tarpeeseen. Maaliskuussa työmarkkinajärjestöt sopivat laajasta yritysten ja työpaikkojen pelastuspaketista. Paketissa lyhennettiin YT-neuvottelu- sekä lomautusilmoitusaikaa. Lisäksi lomautettujen työttömyyspäivärahan enimmäismaksuajan kuluminen pysäytettiin ja työssäoloehtoa lyhennettiin. Näillä toimilla on suora vaikutus myös YTK:n vastuulla oleviin etuusmenoihin.

40 miljoonan tuki työttömyyskassoille tulee tarpeeseen

Miksi kone ei hoida YTK:n hakemusrumbaa?

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Saimme asiakkaaltamme erinomaisen kysymyksen. Hän pohti, miksei kone hoida meidän hakemusrumbaa. Mitä hakemukselle tapahtuu, kun sen lähettää YTK:lle?

Lähikuva tietokoneen näppäimistöstä - YTK

Case YTK – miten vastasimme koronakriisiin ja miltei tuplasimme henkilöstön poikkeusoloissa?

Anne Pihlava, henkilöstöpäällikkö

Alkuvuodesta meille kirkastui, että tarvitsemme pian suuren määrän uusia työntekijöitä purkamaan koronatilanteesta aiheutunutta ruuhkaa työttömyyspäivärahahakemuksissa. Kuluneen kuukauden aikana olemme saaneet jo noin 30 0000 hakemusta, kun normaalisti hakemuksia tulee noin 45 000 vuodessa. Tähän työmäärään vastataksemme olemme poikkeusolojen ja etätyön keskellä palkanneet 100 uutta tekijää. Se on aikamoinen määrä!

YTK työntekijät tukena kaikissa työelämän käänteissä pysy terveenä

Miksi en voi hakea päivärahaa kerralla koko lomautuksen ajalta?

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Kun kymmenettuhannet ihmiset hakevat ehkä ensimmäistä kertaa elämässään työttömyysetuuksia, tulee eteemme kysymyksiä asioista, jotka ovat meille niin itsestäänselviä, että emme ole aiemmin osanneet niistä viestiä tarvittavalla laajuudella ja selkeydellä. Erityisesti pohdintaa aiheuttavat päivärahan hakemisen käytännöt.

Nainen tekee päivärahahakemusta laptopilla - YTK

Mitä YTK on tehnyt tulevan hakemustulvan hoitamiseksi?

Sanna Alamäki, toimitusjohtaja 2017-2021

Koronaepidemia on johtamassa massalomautuksiin. YTK:lle on tulossa yhdessä kuukaudessa kahden vuoden työt. Mitä me olemme tehneet sen eteen, että lomautetut jäsenemme saisivat etuutensa ajoissa?

Naiset juoksukilpailussa hyppäämässä palavan esteen yli

YTK on huolissaan päivärahojen maksamisesta

Sanna Alamäki, toimitusjohtaja 2017-2021

YTK on tänään antanut sosiaali- ja terveysministeriölle lausunnon, jossa varoitamme, että YTK ei nykylainsäädännön puitteissa pysty suoriutumaan lyhyessä ajassa realisoituvasta suuresta lomautusten määrästä ilman kohtuuttomia viiveitä maksamisessa.

Pieni avain valoa kajastavan ison avaimenreiän edessä.

Etätyövinkit poikkeusoloihin

Anne Rautu, markkinointipäällikkö

Kun koronahässäkkä oli vasta alkumetreillä ja etätöistä alettiin puhua, kokosimme teille vinkkejä etätöihin. Meillä YTK:ssa etätyömahdollisuus on ollut jo muutaman vuoden, joten kokemusta erilaisista käytännöistä on ehtinyt syntyä, eikä etätöihin siirtyminen koronaepidemian vuoksi ollut kovinkaan iso juttu. Nyt viikon täysetäilyn jälkeen voin kuitenkin sanoa, etteivät nämä aiemmin hyviksi koetut vinkit toimi poikkeusoloissa.

Nainen tekee etätöitä kotona lapsen kanssa

Katso video: Mitä teen, jos minut lomautetaan?

Petja Eklund, erityisasiantuntija

YTK:n työttömyysturva-asiantuntija Petja Eklund kertoo videolla siitä, mitä on tärkeää tehdä lomautustilanteessa.

Ota etätyöstä kaikki irti

Kuten olet saattanutkin huomata, moni työpaikka suosittelee tällä hetkellä etätyöskentelyä. Monelle läppärin naputtaminen kotoa voi tuntua ahdistavalta ajatukselta, mutta etäilyn ei suinkaan tarvitse olla tylsää tai yksinäistä. Se voi olla myös tehokasta, luovaa ja hyvinkin vapauttavaa! Siksi listasimme tähän kotona työskentelyn positiivisia puolia sekä vinkkejä, miten saat otettua etähommista kaiken ilon ja hyödyn irti. Enjoy!

Läppäri ja muistiinpanovälineet metsässä vihreän sammalmättään päällä

Lomautus ja työttömyys näkyvät yksityiskohdissa

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Työttömyys ja lomautukset ovat kääntyneet nousuun. Oliko merkkejä näkyvissä jo aiemmin? Jälkikäteen katsottuna oli. Voiko samaa lähestymistapaa käyttää suunnatessa katse tulevaisuuteen?

Pieni poika tutkii nurmea suurennuslasilla - YTK

Ansioturva on yksilön vapautta

Ilona Kangas, viestintä- ja asiakkuusjohtaja

Olemme kaikki yhtä mieltä siitä, että työelämän – kuten muunkin elämän – tulisi olla turvallista. Työelämän turvallisuus koostuu monista asioista; konkreettisesta työturvallisuudesta psykologiseen turvallisuuden tunteeseen. Jälkimmäisen alle kuuluvat esimerkiksi työyhteisössä muilta työntekijöiltä saatu tuki, työnantajan ja työntekijän välinen vuorovaikutus, tehdyt työhyvinvointitoimenpiteet.

Iloinen nainen aurinkolasit päässä moottoripyörän päällä.

YTK kasvaa Loimaalla

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Viime vuonna saimme lähes 60 000 uutta jäsentä. Jäsenmäärä kasvoi lähelle 440 000 ja vuoden vaihteen jälkeen meni siitä yli. Parin vuoden sisään YTK:n jäsenmäärä ylittää puolen miljoonan rajapyykin. YTK:n jäsenet suosittelevat YTK:ta eteenpäin. Positiivinen kehä kasvattaa kassaa jäsenten eduksi.

Kuusi henkilöä pitävät toisiaan kädestä kiinni ja kävelevät auringonlaskun kultaamalla vihreällä niityllä - YTK

Aktiivimalli donkkasi itsensä kanveesiin

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Aktiivimalli oli voimassa kaksi vuotta. Työttömien ja toimeenpanon näkökulmasta hankalampaa pykälää en ole ennen nähnyt ja tulevaisuudelta toivon, että vastaavalta säästymme.

Keltaiset urheilukengät roikkuvat nauhoistaan. Taustalla sininen lautaseinä.

Onko tulorekisterissä utopian rakennusainetta?

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Tulorekisteri on tänä vuonna käyttöön otettu sähköinen tietokanta, johon tallennetaan tietoja ansiosta ja pian myös eläke- sekä etuustietoja. Ensi vuoden alusta myös työttömyyskassat alkavat käyttää tulorekisterin tietoja. Se puolestaan avaa mahdollisuuden joustavammalle ansiopäivärahan hakemiselle ja nopeammalle maksamiselle.

Tulokeristeri logo

Peruspäivärahan tasokorotus nostaa myös ansiopäivärahaa

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Hallitus on ehdottanut 20 euron tasokorotusta työttömyysetuuteen (HE 39/2019). Korotus vaikuttaa myös ansiopäivärahan ja vuorottelukorvauksen suuruuteen. Ansiopäivärahan määrän muutos vaikuttaa myös rahoittajien osuuksiin.

20 euron seteli vaihtaa omistajaa

Asiakaspalvelun monta muotoa

Anne Rautu, markkinointipäällikkö

Onko itsepalvelu asiakaspalvelua? Voiko asiakaspalveluviikon päätteeksi kehuskella sillä, että olemme pystyneet vähentämään meille saapuvien puheluiden määrää ja kasvattamaan itseasioinnin osuutta?

YTK:n työntekijä avaa lasioven, jossa lukee asiakaspalvelu. Toisessa ovessa on YTK:n logo.

Ansioturvaa ilmastonmuutoksessa

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Myös työttömyyskassa päästää toiminnallaan huuruja ilmakehään. Mikään ei estä työttömyyskassaa huomioimaan tätä ja tekemään asialle jotain.

Lapsi seisoo ja katsoo ilmastonmuutoksen kuivattamaa järvitasankoa.

Vinkkejä karenssin ymmärtämiseen työttömyysturvassa

Suvi Tynkkynen, lakimies

Kun työsuhde päätetään, voi seurauksena olla korvaukseton määräaika eli niin sanottu karenssi. Karenssien kehittäminen on nykyisen hallituksen työlistalla. Taustalla on huoli siitä, että työttömyysturvan seuraamusjärjestelmä on nykyisellään kohtuuton ja se saattaa jopa olla haitallinen työnhaun kannalta.

Työpöydällä on rypistettyjä paperiarkkeja.

Yrittäjän perheenjäsen ja määräämisvalta - lakimuutokseen liittyvää tulkintaa

Paula Virri, lakiasiainjohtaja

Yrittäjän ei omistava perheenjäsen on voinut 1.7.2019 voimaantulleen lakimuutoksen myötä liittyä palkansaajakassaan. Lakimuutoksen jälkeen on ilmennyt hieman epäselvyyttä siitä, katsotaanko hallituksen jäsenyys, puheenjohtajuus tai toimitusjohtajuus osakeyhtiössä sellaiseksi määräämisvallaksi, joka estää ei omistavan perheenjäsenen palkansaajakassaan liittymisen ja työssäoloehdon keräämisen.

Lakinuija lepää kirjojen päällä.

Työttömyyskorvaus, työttömyysetuus vai päiväraha?

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Tiettyjen ehtojen täyttyessä annamme työttömille jäsenillemme rahaa. Millä käsitteellä tuohon rahaan viitataan? Työttömyysturvalain mukaan kyseessä on ansiopäiväraha. Mediassa, julkisessa keskustelussa ja asiakkaidemme käyttämässä kielessä on muitakin sanoja, joilla kyseiseen rahaan viitataan. Näitä ovat esimerkiksi ”työttömyysetuus”, ”työttömyyskorvaus”, ”päiväraha”, ”ansiosidonnainen päiväraha”, ”liiton raha”.

Raha vaihtaa omistajaa.

Yrittäjien perheenjäsenille iso muutos heinäkuussa

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Heinäkuun alusta tuli voimaan lakimuutos, joka paransi merkittävästi yrittäjien perheenjäsenten asemaa työttömyysturvassa. Aiemmin yrityksessä työskentelevä yrittäjän perheenjäsen on määritelty yrittäjäksi myös tilanteessa, jossa henkilöllä itsellään ei ole minkäänlaista omistusta tai määräysvaltaa yrityksessä. Lakimuutoksen myötä tällainen henkilö määritellään nykyään palkansaajaksi. Muutos on hyvä ja sen myötä yrittäjän perheenjäsen voi kattavammin vakuuttaa ansionsa työttömyyden varalle.

Miehen haave on olla rock-kitaristi. YTK - Minussa on mahdollisuuksia.

Kesä, potentiaali ja työttömyysturva

Sanna Alamäki, toimitusjohtaja 2017-2021

Kesä on hyvää aikaa ottaa hieman etäisyyttää ja pohdiskella omaa hyvinvointiaan. Kesä on myös luonteva paikka vilkaista taaksepäin kulunutta vuotta ja suunnata jatkoa.

Laiturin nokassa istuvan varpaat hipovat veden pintaa.

Kokonaan työttömän on asuttava Suomessa saadakseen ansiopäivärahaa

Kari Hämälainen, lakimiesharjoittelija

Työperäinen maahanmuutto on Suomelle ensisijaisen tärkeää väestön ikääntyessä ja syntyvyyden pysyessä suhteellisen alhaisena. Suomeen töihin tullutta ulkomaalaista saattaa kuitenkin odottaa ikävä yllätys hänen jäätyään työttömäksi. Vaikka työttömyyskassaan voi liittyä Suomessa työskentelevä henkilö, jäsenyys ei aina tuo oikeutta ansiosidonnaiseen päivärahaan.

Kaksi figuuri-miestä pohtivat seuraavia askelmerkkejä.

Karenssi lyhenee lakimuutoksella

Suvi Tynkkynen, lakimies

Yrityksen koko tullaan heinäkuusta 2019 alkaen ottamaan huomioon, kun arvioidaan irtisanomisperusteen asiallisuutta ja painavuutta. Samaan aikaan työttömyysturvan korvaukseton määräaika eli karenssiaika lyhenee nykyisestä 90 päivästä 60 päivään tilanteissa, joissa työnantaja on päättänyt työsuhteen työntekijästä johtuvasta syystä.

Lakinuija.

Hallitusohjelma 2019 ja työttömyysturva

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Tänään virallisesti julkaistuun hallitusohjelmaan on kirjattu monia työttömyysturvaan kohdistuvia uudistuksia. Pääviesti on se, että työttömyysturvaa uudistetaan ja aktiivisen työvoimapolitiikan toimenpiteitä lisätään tavoitteena työttömyysjaksojen lyhentäminen ja työttömyyden pitkittymisen torjuminen.

Työttömyyden kasvot.

Työaikalaki muuttuu

Paula Virri, lakiasiainjohtaja

Työn tekemisen muodot ovat moninaistuneet, eikä työ ole enää välttämättä aikaan tai paikkaan sidottua. Työajan määräytyminen ja sen sääntely ovatkin muutoksessa juuri nyt. Uusi työaikalaki tulee voimaan 1.1.2020. Myös työttömyysturvan kehittämisessä tulisi jatkossa huomioida paremmin erilaiset työajasta riippumattomat työn tekemisen muodot.

Neljä kelloa. Yksi Lontoon, yksi New Yorkin, yksi Tokion ja yksi Moskovan ajassa.

Työelämä muuttuu – muuttuuko työttömyysturva?

Sanna Alamäki, toimitusjohtaja 2017-2021

Työttömyysturva ei ole parhaalla mahdollisella tavalla yhteensopiva jatkuvasti kiihtyvän työelämän muutoksen kanssa. Työttömyysturvaa pitää uudistaa.   

Työpaja täynnä työvälineitä.

Jatkossa saat rahasi nopeammin!

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Työttömyysturvalakiin tulee huhtikuun alusta muutos. Lakimuutoksen jälkeen tehdystä osa-aikatyöstä ansaittu tulo vaikuttaa päivärahaa vasta silloin, kun palkka maksetaan. Tämä muutos taklaa turhat viiveet sovitellun päivärahan maksamisessa ja sinä saat rahasi nopeammin.

Asiakas ojentaa kassalle rahaa.

YTK kehittyy myötävirtaan

Sanna Alamäki, toimitusjohtaja 2017-2021

Työ- ja elinkeinoministeriö on päivittänyt tutkimustaan järjestäytymisasteen kehittymisestä. Järjestäytymisaste on edelleen jatkanut laskuaan. Tilastoista on luettavissa, että entistä useampi jättää liittojäsenyyden väliin ja liittyy vain työttömyyskassaan.

Opas ohjaa kädestä pitäen.

Kevään 2019 yhteishaku on käynnissä

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Nuoren työttömyysturvaan vaikuttaa se, miten hän hakee opiskelupaikkoja. Vielä ehtii hakemaan. Jos kevään yhteishaku menee ohi, niin ei hätää. Aikaa on syksyn alkuun asti.

Oppikirjassa on yliviivaustussilla korostettua tekstiä.

YTK kasvaa tarkoituksella

Sanna Alamäki, toimitusjohtaja 2017-2021

YTK:n jäsenmäärä kasvaa vauhdikkaasti. Meitä on jo 424 091! Viime vuoden aikana saimme ennätyksellisesti yli 60 000 uutta jäsentä.

Tiimi tuulettaa yhdessä saavutettua kasvua.

Lähdössä ulkomaille?

Teija Hautera, lakimies 2012-2019

Työtön työnhakija saa matkustaa. Työnhakijan ei siis tarvitse jatkuvasti oleilla Suomessa. Mutta miten käy päivärahaoikeuden, jos ulkomailla on tarkoitus oleskella pidempään?

Neljä seinäkelloa, kukin eri ajassa. Kellojen alla lukee Lontoo, New York, Tokio, Moskova.

Keskustelua työttömyysturvan kehittämisestä - Osa 1

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Sosiaaliturvan uudistus on tämän vuoden puheenaihe. Vuoden mittaan YTK pohtii tässä blogisarjassa eri toimijoiden ehdotuksia ja niiden vaikutuksia työttömyysturvaan. Sarjan aloittaa SAK, joka on julkaissut ehdotuksensa työttömyysturvan uudistamiseksi. SAK on nimennyt mallinsa työllistymisturvaksi ja malli on ilahduttavan konkreettinen.

Opas ohjaa kädestä pitäen.

Lisää mahdollisuuksia opiskella ansiosidonnaisella

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Eduskunta on hyväksynyt lakimuutoksen, jonka myötä 25 vuotta täyttäneillä työnhakijoilla on mahdollisuus opiskella lyhytkestoisesti menettämättä työttömyysetuutta. Lain oli tarkoitus tulla voimaan jo 1.8.2018. Asia on nyt edennyt ja laki on tulossa voimaan vuoden vaihteessa.

Opiskelijoita työskentelee yhdessä pyöreän pöydän ääressä.

Yleinen ansioturva YTK:n jäsenen näkökulmasta

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisemassa raportissa selvitetään yleiseen työttömyysvakuutuksen siirtymisen vaihtoehtoja. Miten nämä vaikuttaisivat YTK:n jäseneen?

YTKlaisen arki on tehdä siitä kaikille parempi!

Taina Oksanen, YTK:n etuuskäsittelijä

Asioita ei kannata tehdä tietyllä tavalla vain, koska niin on aina tehty. Tekemistä kannattaa säännölllisesti tuulettaa ja kokeilla uusia ideoita.

Yrittäjän perheenjäsenestä muovataan välimallin palkansaajaa

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Muusta lainsäädännöstä poiketen yrittäjän perheenjäsen voi työttömyysturvalakia sovellettaessa olla yrittäjä, vaikka tämä ei itse omistaisi yrityksestä mitään. Tämä kiusallinen epäkohta on roikkunut laissa jo kauan ja pahimmillaan se on johtanut kymmenien tuhansien eurojen takaisinperintöihin ja jopa rikosepäilyihin. Nyt tähän on tulossa parannus. Kokonaan menneisyydestä ei välttämättä kuitenkaan päästä eroon, sillä lakimuutoksen luonnokseen on yrittäjän perheenjäsenelle sorvattu ikäviä poikkeuspykäliä.

Asiakaspalveluviikko: Aitoja kohtaamisia ympäri Suomen

Anne Rautu, markkinointipäällikkö, YTK

Kun #asiakaspalveluviikko maanantaina alkoi, kirjoitimme siitä, kuinka monta erilaista asiakaskohtaamista meillä on vuodessa (linkki jutun lopussa). Nämä 2,5 miljoonaa kohtaamista painottuvat sähköisiin kohtaamisiin verkkopalvelun, viestien ja puhelimen välityksellä. Siksi koemme erityisen arvokkaina kaikki ne tapahtumat, joissa pääsemme kohtaamaan jäsenemme myös kasvokkain.

Asiakaspalveluviikko: Ratkaisukeskeinen ja ymmärtävä kohtaaminen palkitsevat tunnetasolla

Petja Eklund, erityisasiantuntija

YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Jo yli 410 000 ihmistä on vakuuttanut tulonsa työttömyyden varalta meillä. Vuodessa vastaamme yli 430 000 yhteydenottoon. Tämän lisäksi tulevat vielä hakemukset, joista annamme päätöksiä ja maksatusilmoituksia. Yhteenlaskettuna olemme asiakkaidemme kanssa tekemisissä vuoden aikana yli 950 000 kertaa. Tähän voi vielä lisätä vierailut verkkopalvelussamme, joita on vuodessa 1,5 miljoonaa. Meillä on siis aikamoinen määrä hetkiä, jolloin olemme suorassa vuorovaikutuksessa asiakkaidemme kanssa.

Kuka maksaa ansiopäivärahat?

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Työttömyyskassat maksavat ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa työttömille jäsenilleen. Viime vuonna kassat maksoivat ansiopäivärahoja yhteensä noin 2,3 miljardia euroa. Samalla työttömyyskassat keräsivät jäsenmaksuina hieman vajaa 230 miljoonaa euroa. Ero selittyy sillä, että työttömyyskassojen tehtävä on järjestää ansioturva mutta ei rahoittaa sitä. Mistä rahat tulevat?

Muutoksia aktiivimalliin ja muita viilauksia

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Hallitus on työstänyt muutamia muutoksia työttömyysturvalakiin. Muutokset koskevat enimmäkseen aktiivimallia. Lainsäädäntötyö on vielä kesken, mutta tiedotamme syksyn ja talven aikana tulevissa uutiskirjeissä ja verkkopalvelussa muun muassa seuraavista muutoksista.

Alkuvuosi on ollut poikkeuksellinen ja nyt kesä jo lämmittää!

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Alkuvuosi on aina työttömyyskassassa kiireistä aikaa. Lakimuutokset tulevat usein voimaan tammikuussa ja työttömyys on korkeimmillaan helmi-maaliskuussa.

Tämä vuosi on ollut samanlainen, mutta myös hyvin poikkeuksellinen. Jäsenistömme työttömyys oli korkeimmillaan helmi-maaliskuussa ja tammikuussa tuli isoja lakimuutoksia. Työttömyys oli kuitenkin jopa 1,7 prosenttiyksikköä alempi kuin viime vuonna ja työttömyyden lasku jatkuu yhä voimakkaana. Lakimuutoksista merkittävin oli aktiivimalli, joka on vaatinut meiltä todellisen rutistuksen ja samalla se on aiheuttanut huolta ja epätietoisuutta jäsenistössä.

Nollatuntisopimuksia koskevia lainkohtia tulee voimaan

Ermo Inkeroinen, lakimies 2017-2020

Tämän päivän työelämässä puhekielen termi ”nollatuntisopimus” alkaa olla meille kaikille tuttu. Laki ei ole tähän asti nollatuntisopimuksia tuntenut, mutta 1.6.2018 siihen on tulossa muutos. Tuosta päivästä alkaen laki tuntee kyseiset sopimukset vaihtelevan työajan sopimuksina.

Jokaisella on vapaus valita

Sanna Alamäki, toimitusjohtaja 2017-2021

Viikko sitten 8.5. Suomen Yrittäjät ry julkaisi tiedotteen, jossa he kertoivat kannustavansa jäsenyrityksiään maksamaan työntekijöidensä jäsenmaksun Yleinen työttömyyskassa YTK:ssa.

Kotitaloudet työllistävät isosti

Janne Isosävi, Palkkaus.fi

Kotitaloudet maksavat Suomessa palkkoja työntekijöilleen miljardilla eurolla vuodessa. Usein työt ovat lyhytkestoisia yhden tai muutaman päivän aikana tehtäviä töitä. Vakituisiin työsuhteisiin palkataan hoivatyöhön, mm. lastenhoitajaksi. Palkkaus.fi auttaa kotitalouksia ja heidän työntekijöitään hoitamaan palkanmaksun helposti.

Opiskelu ansiosidonnaisella työttömyyspäivärahalla pian entistä helpompaa

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Hallitus on 20.4.2018 esittänyt (HE 59/2018), että 25 vuotta täyttäneillä työnhakijoilla olisi mahdollisuus opiskella lyhytkestoisesti menettämättä työttömyysetuutta. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.8.2018. Lakimuutosta voisi siis hyödyntää jo heti syksyn opinnoissa.

Aktiivimallia ei voi vielä luotettavasti arvioida

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Me selvitämme aktiivisuuden vaikutuksia jäsenistöömme huhtikuun aikana. Huhtikuun aikana on mahdollista saada ensimmäiset tilastot asiasta. Tiedot täsmentyvät toukokuun aikana, kun asiassa annetaan suurin joukko päätöksiä.

Yhdistelmävakuutus voisi luoda uusia mahdollisuuksia

Ermo Inkeroinen, lakimies 2017-2020

Säädösvalmistelussa oleva yhdistelmävakuutus mahdollistaisi palkkatyön ja yritystoiminnan yhdistämisen työttömyysturvassa. Yhdistelmävakuutuksen myötä palkkatyössä ja yritystoiminnassa työllistyvä henkilö voisi saada kaikki ansiotulonsa huomioitavaksi työttömyysetuuden perusteena olevaa tuloa laskettaessa. Yhdistelmävakuutus parantaisi samanaikaisesti tai vuoroin palkkatyössä ja yritystoiminnassa työllistyvien henkilöiden asemaa ja työttömyysturvan tasoa.

Naisen päivärahaeuro on 83 senttiä

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Viime vuonna miehen keskimääräinen ansiopäiväraha meillä oli 67,76 euroa ja naisen 56,28 euroa. Kaikkien keskimääräinen päiväraha oli yhteensä 62,56 euroa. Naisen päivärahaeuro on siis 83 senttiä.

Ansioturvaa kaikille?

Teija Hautera, lakimies 2012-2019

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila aikoo asettaa selvitysmiehen kartoittamaan siirtymistä yleiseen ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Selvityksen taustalla on jo pitkään jatkunut keskustelu nykyjärjestelmän koetuista epäkohdista. Kyseenalaiseksi on saatettu ainakin nykyjärjestelmän kattavuus, rahoitus, tarkoituksenmukaisuus sekä oikeudenmukaisuus. Ansioturvaa on kritisoitu epäoikeudenmukaiseksi, koska ansiopäivärahan ehtona on jäsenyys työttömyyskassassa, vaikka myös kassaan kuulumattomat maksavat työttömyysvakuutusmaksua.

Hyvästä työhakemuksesta välittyy motivaatio

Krista Vuori, Monster.fi

Rekrytointia työkseen tekevien mukaan usein työnhakijan asenne ja motivaatio työpaikkaa kohtaan saattavat painaa vaakakupissa enemmän kuin varsinainen substanssiosaaminen. Tarvittavat taidot voi aina kouluttaa työntekijälle, mutta asenne lähtee aina sisältäpäin.

Aktiivimallin ympärillä porisee

Ermo Inkeroinen, lakimies, YTK

Monet toimijat ovat heränneet aktiivimallikeskusteluun toden teolla vasta nyt, kun aktiivimallia koskeva työttömyysturvalain muutos on jo voimassa. YTK on suhtautunut aktiivimalliin hyvin kriittisesti lakia valmisteltaessa ja julkaissut lain valmistelun kuluessa esimerkiksi useita blogikirjoituksia aiheeseen liittyen.

Pirullinen kysymys

Teija Hautera, lakimies 2012-2019

Aktiivimallista on riittänyt viime aikoina puhetta. Malli on tuonut erityisen hyvin esiin nykyjärjestelmämme puutteet ja kompastuskivet. Viranomaiset käyttävät kohtuullisen suurta harkintavaltaa työttömyysturvalain säännöksiä tulkitessaan. Tämä toimeenpanon ”villi kortti” on johtanut siihen, etteivät työnhakijan aktiivisuuden seuraukset ole kohtuudella ennakoitavissa.

Apua – tunteita työpaikalla

Maritta Joki, Mentoritas Oy

Ihmisillä on kyky tuntea lukemattomia erilaisia tunteita. Tunteet kuuluvat elämään samalla tavalla kuin hengittäminen tai sydämen lyönnit. Tunteita tunnetaan ja näytetään niin kotona, kaveripiireissä kuin harrastuksissakin. Tunteet ovat läsnä torin laidalla olevien huikkaringissä yhtä lailla kuin pursiseuran kesäkokouksessa. Tunteita on. Paitsi, että töissä yritetään olla, niin kuin niitä ei juurikaan olisi.

Uuden toimitusjohtajan tervehdys: ”Työttömyydestä on voitava keskustella rakentavasti”

Sanna Alamäki, toimitusjohtaja 2017-2021

Olen työskennellyt Yleisen työttömyyskassan toimitusjohtajana nyt reilun viikon. Odotukseni olivat korkealla, mutta siitäkin huolimatta olen yllättynyt positiivisesti. YTK:ssa katsotaan rohkeasti eteenpäin, ja työntekijät ovat positiivisia ja tehtäviinsä sitoutuneita. Heidän joukkoonsa on ollut ilo liittyä!

Miten löydän piilotyöpaikkoja?

Krista Vuori, Monster.fi

Suurin osa työpaikoista ei koskaan päädy avoimeen hakuun. Joidenkin tutkimusten mukaan Suomessa vain noin viidesosa työpaikoista täytetään ilmoittamalla julkisesti avoimesta työpaikasta. Loppuihin löytyy työntekijä muuta kautta, esimerkiksi suorahaun, verkostojen tai CV-tietokantojen avulla. Tällaiset ovat niin kutsuttuja piilotyöpaikkoja.

Kuinka aktiivimallin vaatima aktiivisuus täyttyy?

Ermo Inkeroinen, YTK:n lakimies

Työttömyysturvan aktiivimallia koskeva lakimuutos tuli voimaan 1.1.2018. Työttömyysetuuden saajaa ja työttömyysetuuden maksajaa kiinnostaa nyt paljon se, kuinka aktiivisuuden voi osoittaa. Lainsäätäjä on pohtinut toimenpiteitä, joiden tavoitteena on edistää työllistymistä ja jotka samalla osoittavat aktiivisuuden.

Pelisäännöt nollatuntisopimuksiin

Teija Hautera, lakimies 2012-2019

Laki ei tunne nollatuntisopimuksia, mutta käytännössä niitä kuitenkin tehdään. Nollatuntisopimuksella tarkoitetaan yleensä tilannetta, jossa työajan on sovittu vaihtelevan 0 ja 40 tunnin välillä. Sopimus ei siis varsinaisesti edellytä työnantajalta työn tarjoamista. Nollatuntisopimuksiin liittyy ongelmallisia piirteitä.

Tuloksellinen työnhaku vaatii taustatyötä

Katri Laakso, Marketing Manager, Monster

Aktiivinen työnhaku vaatii aikaa ja sinnikkyyttä. Hakemusten kirjoittamiseen vierähtää helposti useampikin tunti, mutta valmistautuminen on kuitenkin avainasemassa onnistuneessa työnhaussa. Työnhakijan kannattaa tehdä taustatyöt huolella niin omasta osaamisestaan kuin työnantajayrityksestä. Työnhaun taustatyöt – mitä ne ovat ja miksi niihin kannattaa panostaa?

Onko aktiivimalli sen arvoinen?

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Aktiivimalli on vastatuulessa. Sen toimeenpanon kustannukset ja vaikutukset työttömiin ovat nousemassa niin suuriksi, että on aiheellista kysyä: Onko aktiivimalli niiden arvoinen?

Hyvää työpaikkaa tekemässä

Anne Pihlava, henkilöstöpäällikkö, YTK

”Hyvä työpaikka ei tapahdu, se tehdään”, todetaan Great Place to Work –tutkimuksen esittelyssä. Meidän tavoitteenamme on tehdä YTK:sta paras työpaikka, ja se vaatii tekemistä meiltä kaikilta. Ajatus on tuttu parisuhdeoppaista: suhteen eteen pitää tehdä töitä.

Miksi kevytyrittäjät eivät saa työttömyysturvaa?

Ermo Inkeroinen, lakimies, YTK

Satavuotiaassa Suomessa on joukko ihmisiä, jotka on käytännössä heitetty työttömyysturvajärjestelmän ulkopuolelle. Heitä ovat laskutuspalveluiden kautta itsensä pienimuotoisesti työllistävät ns. kevytyrittäjät, jotka tekevät usein yrittäjämäisesti työtä ja ovat sopimussuhteessa laskutuspalveluita tarjoavaan osuuskuntaan tai yritykseen.

Bästa betjäningens språk

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Hos YTK tar vi hand om utkomsten för 40 000 människor varje månad. Det är en komplicerad process att sköta arbetet. Det faktum hur vi sköter och utvecklar processen, avgör hur effektivt vi klarar av jobbet. Ändå avgör det inte hur våra klienter upplever vår service. Det är klienterfarenheten som avgör hur vi lyckas med att möta våra klienter. Naturligtvis är det språket som man talar, som är viktigt vid detta möte.

Tukea työn perässä kulkeville

Teija Hautera, lakimies 2012-2019

Työnhakijoiden alueellista liikkuvuutta ja pendelöintiä jarruttavat monet erilaiset tekijät, kuten esimerkiksi asuntojen hinnat, liikkumisen kalleus ja puutteellisuudet liikenneyhteyksissä. Pitkät työmatkat tai kokonaan toiselle paikkakunnalle muuttaminen saattavat olla kalliita ratkaisuja. Liikkuvuusavustus on uudehko tukimuoto, jolla pyritään vastaamaan tähän haasteeseen.

Älä menetä rahojasi

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Jotta voimme maksaa ansiopäivärahaa, on sinun ensin ilmoittauduttava työnhakijaksi TE-toimistoon ja sen jälkeen pidettävä työnhaku voimassa. Työnhakijaksi ilmoittaudutaan TE-toimiston verkkopalvelussa. Verkkopalvelua on uudistettu viime heinäkuussa. Uudistuksen myötä työnhaku on tahattomasti katkennut noin 10 prosentilla hakijoista, eli työttömyyskorvaus on jäänyt saamatta.

Ohjelmistorobotiikka työttömyyskassoissa, uhka vai mahdollisuus?

Rami Lehtonen, kehitysjohtaja, YTK

Olemme YTK:lla tehostaneet hakemusten ja viestien käsittelyä merkittävästi viimeisen parin vuoden aikana. Tähän on osin päästy automatiikkaa ja sähköisyyttä lisäämällä, sekä parantamalla palveluiden ja työvälineiden käytettävyyttä. Seuraavalle tasolle pääseminen edellyttää myös ohjelmistorobotiikan keinoja.

CV:n ja hakemuksen sisällöillä on olennainen ero

Krista Vuori, Monster.fi

Moni työnhakija tekee yleisen virheen työnhaussa ja kirjoittaa työhakemukseen käytännössä auki ansioluettelonsa. Työhakemuksen ei ole tarkoitus olla CV:n toisinto, vaan CV:llä ja hakemuksella on toisistaan eroavat tehtävät. CV keskittyy menneisyyteen – aiempaan työkokemukseen ja taitoihin, joita jo osaat. Työhakemus puolestaan suuntaa tulevaisuuteen – miksi olet hakemassa kyseiseen tehtävään ja miten osaamisesi peilautuu työnantajan toiveisiin.

Työnhakijaksi ilmoittautumisen palvelumuotoilua

Petja Eklund, erityisasiantuntija

TE-toimisto on kehittänyt työnhakijaksi ilmoittautumista verkkopalvelussaan, mikä on näkynyt meillä nousevina valitusmäärinä. Onko jotain mennyt vikaan?

Työelämän uusi opetussuunnitelma

Anne Pihlava, henkilöstöpäällikkö, YTK

"Kun rutiinityön tarve vähenee, esimerkiksi luovuuden ja sosiaalisten taitojen, ongelmanratkaisukyvyn ja yhteistyökyvyn tarve kasvaa."

Somegurun vinkit työnhakijalle

”Hyönteisruoka tuo Suomeen satoja työpaikkoja”

Uskalla nähdä toisin -kampanjassaan YTK kannustaa suhtautumaan tulevaan ennakkoluulottomasti ja uteliaasti. Voisiko uusi työura löytyä hyönteisten parista?

Tärkeintä juuri nyt

Auli Hänninen, toimitusjohtaja

Nyt kun 14 vuoden työurani YTK:ssa päättyy, pysähdyin hetkeksi miettimään, mitkä asiat ovat nyt juuri päällimmäisinä mielessäni.

Ihme ja kumma

Teija Hautera, lakimies 2012-2019

Kymmenien, ellei peräti satojen tuhansien muiden suomalaisten tavoin asetuin 13.9 vanhanaikaisen televisiovastaanottimen ääreen katsomaan ohjaajanero Werner Herzogin dokumenttia. Dokumentti kertoi teknologisesta vallankumouksesta ja sen nimi on Lo and Behold, vapaasti suomennettuna Ihme ja kumma. Dokumentissa internet ja tekoälyn kehittyminen esitettiin uhkakuvana. Kehityksellä on ollut arvaamattomia, pysäyttämättömiä seurauksia. Dokumentin katsottuani jäin pohtimaan sitä, ovatko Herzogin kaltaiset luddiitit oikeassa. Miten robotisaatio tulee muuttamaan minun työelämääni? Pitääkö nyt pelätä?

Aktiivimalli vai aktiivimalli?

Ermo Inkeroinen, lakimies, YTK

Sipilän hallitus on esittänyt kaksi työttömyysetuuden määrää tai saamista rajoittavaa ehdotusta työttömien työnhakijoiden aktivoimiseksi. Ehdotukset ovat keskusteluissa ajoittain sekoittuneet toisiinsa, mikä voi olla enteellistä. Työnhakijoilla voi olla jatkossa vaikeuksia pysyä selvillä siitä, mitä heiltä odotetaan ja mitä seuraa mistäkin.

Sähköisen asioinnin tulevaisuus

Rami Lehtonen, kehitysjohtaja, YTK

Suurin osa asiakkaistamme (n. 93%) asioi kanssamme jo sähköisesti. Kirjepostin määrä on jatkuvasti pienentynyt. Myös asiakkaalle päin lähtevä viestintä pyritään saamaan täysin digitaaliseksi. Nyt maksuilmoitukset liikkuvat jo asiakkaalle joko tekstiviestillä tai sähköpostilla ja jatkossa myös päätöksistä saa tiedon viestillä. Mutta mitä muuta asioinnin tulevaisuudelta voi odottaa?

Opintoja työttömänä

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Päivitetty osaaminen kantaa työmarkkinoilla. Työttömyysjakson voi hyödyntää opiskelemalla uutta tai täydentämällä jo hankittua osaamista.

Erottuuko työhakemus edukseen?

Anne Pihlava, henkilöstöpäällikkö, YTK

Kilpailu työpaikoista on kovaa. Työllisyystilanteen parantuessakin haasteena säilyy, miten hakija saa itsensä erottumaan kymmenien tai jopa satojen muiden joukosta.

Ansioturva - reilua vai epäreilua?

Auli Hänninen, toimitusjohtaja

Työttömyyskassojen hoitamaa ansioturvaa haukutaan aika ajoin epäreiluksi, kun ansioturvaa saadakseen pitää olla jonkun työttömyyskassan jäsen. Järjestelmä on arvostelijoiden mukaan epäreilu, koska rahoitus on epäreilu. Ansioturvaa ei saa, vaikka maksaa palkansaajan työttömyysvakuutusmaksua, jos ei ole työttömyyskassan jäsen.

Työttömyysturvan tahallisella väärinkäytöllä laajat haittavaikutukset

Ermo Inkeroinen, lakimies, YTK

Työttömyysturvan tarkoitus on korvata työttömyydestä aiheutuvia rahallisia menetyksiä ja turvata työttömän henkilön mahdollisuus hakea ja päästä töihin. Työttömyysetuuksiin on oikeus työttömällä työnhakijalla ja etuuksien myöntämisen yleisenä perusteena on työn ja tulojen puuttuminen.

Vanhanaikaista, mutta tarpeellista

Teija Hautera, lakimies 2012-2019

Työaika on haastava mittari. 24/7-yhteiskunnassa on kasvava tarve sovittaa työajat asiakkaan tarpeisiin. Globalisaation myötä kellonajat menettävät merkityksensä. Mutta kuinka elastista työaika voi olla ja kuinka paljon työntekijältä voidaan odottaa joustavuutta?

Miten parannamme sinun asiointikokemustasi?

Heli Salonen, asiakkuuspäällikkö

Asiakaskokemusta parantaaksemme olemme alkukesän aikana tehneet sisäiseen käyttöömme asiakasnäkymää, joka tuo asiakkaistamme esille tärkeimmät tiedot helposti ja kätevästi yhdellä silmäyksellä. Näkymä rakentuu sähköisen asioinnin myötä käyttöömme tehdyn viestikeskuksen pohjalle. Se ei asiakkaalle suoranaisesti tule näkymään, muuten kuin osana parempaa, nopeampaa ja sujuvampaa asiakaspalvelua.

Onko työmarkkinoilla ”parasta ennen” -päivämäärää?

Pirjo Kaasinen, markkinointijohtaja 2016-2019

Keskusteluiden ja median vakioaiheeksi on noussut yli 50-vuotiaiden vaikea työllistyminen. Totta vai tarua? Muutamia harhaluuloja voimme ainakin oikaista tilastojen valossa, kun puhutaan 50- ja 60-luvun taitteessa syntyneiden suuren murroksen tai myös hyvinvoinnin sukupolveksikin kutsutun ikäluokan työllistymisestä.

Rentoutunut nautiskelija

Petja Eklund, erityisasiantuntija

On näkyvissä, että teknologinen murros heikentää perinteisen palkkatyön mahdollisuuksia. Työtehtävät muuttuvat tarpeettomiksi tai ne automatisoidaan. Miten tästä muutoksesta saadaan mahdollisuus, jos kehityskulku vie massatyöttömyyteen sekä toimettomuuteen ja sitä kautta arvottomuuden kokemuksiin?

Me YTKlaiset henkilöstön kehittämisen polulla

Anne Pihlava, henkilöstöpäällikkö, YTK

Toimintaympäristön muutos, järjestelmien muutokset ja lainsäädännön muutokset edellyttävät työttömyyskassassa jatkuvaa uuden oppimista, tietojen päivittämistä ja soveltamista. Miten tässä vauhdissa pysyy työntekijä?

Työnhakija: mitä jos opiskelisit työttömyystuella?

Ermo Inkeroinen, lakimies, YTK

Kohti parempaa paikkaa

Teija Hautera, lakimies 2012-2019

Tehokkuutta työvälineillä

Rami Lehtonen, kehitysjohtaja, YTK

Tiivistelmä on tärkein – CV:n on herätettävä kiinnostus välittömästi

Tampereella 17.5.2017 järjestetyssä Rekrypäivässä Manpowerin Marjo Lipponen antoi tärpit myyvän ja vakuuttavan CV:n luomiseen.

Työttömyys trendaa alaspäin

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Meneekö koulutus maaliin?

Anne Pihlava, henkilöstöpäällikkö, YTK

Saavatko muutokset aikaan muutoksia?

Auli Hänninen, toimitusjohtaja

YTK toimii arvojensa mukaisesti

Ermo Inkeroinen, lakimies, YTK

Työttömyyden ja opiskelun yhdistämiseen tulossa pieni uudistus

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Ennakoivaa asiakaspalvelua

Rami Lehtonen, kehitysjohtaja, YTK

Mitä tapahtui, kun työtön työnhakija aloitti yritystoiminnan?

Teija Hautera, lakimies 2012-2019

Vapaa matkustaja

Teija Hautera, lakimies 2012-2019

Riistäjiä ja laiskureita?

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Työntekijä keskiössä nostaa asiakkaan ykköseksi

Anne Pihlava, henkilöstöpäällikkö, YTK

Ketterämpi Suomi – tule jo!

Auli Hänninen, toimitusjohtaja

Yrittäjänä vauhtiin!

Kirjoittajavieras: Helena Rebane, EBH:n projektipäällikkö

YTK täyttää 25 vuotta

YTK:n perustamisen taustalla oli varsinaissuomalaisista pienyrittäjistä koostuneen ryhmän ajatus järjestää työntekijöidensä, perheenjäsentensä ja oma työttömyysturva.

Huonosti ennakoitava työttömyysturva lannistaa

Kirjoittajavieras: Maria Kaisa Aula, valtiot.lis, YTT (H.C.)

Mitä mietit, 25-vuotias?

Teija Hautera, lakimies 2012-2019

Karenssi on kova sana

Teija Hautera, lakimies 2012-2019

Aktiivimalli omavastuupäiviin

Teija Hautera, lakimies 2012-2019

Vahingonkorvaus ja yhteensovitus

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Kannustava loukku - Eli temppu, ja miten se tehtiin

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Pientä valoa, vieläkin parempaa odotellessa

Auli Hänninen, toimitusjohtaja

Byrokratiahirviö

Teija Hautera, lakimies 2012-2019

Minne menet, työelämä?

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Työttömän silmälasit

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Työelämän muutos ja pysyvyys

Auli Hänninen, toimitusjohtaja

Tekijää tarvitaan aina – vai tarvitaanko?

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Ammattina bloggaus

Teija Hautera, lakimies 2012-2019

Laki ei helpota hyvän yrityskulttuurin rakentamista

Auli Hänninen, toimitusjohtaja

Missä ovat tulevaisuuden työpaikat?

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Hallituksen työllisyys- ja yrittäjyyspaketti

Teija Hautera, lakimies 2012-2019

Kun mahdoton muuttuu mahdolliseksi

Teija Hautera, lakimies 2012-2019

Tahkoa, tiiliseinää ja kuivaa leipää

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Rakkauspuhetta

Auli Hänninen, toimitusjohtaja

Painetta kahdesta suunnasta

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Työn mittaamisen sietämätön vaikeus

Teija Hautera, lakimies 2012-2019

Kevytyrittäjyys vai raskas työ?

Auli Hänninen, toimitusjohtaja

Tervetuloa kotiin!

Teija Hautera, lakimies 2012-2019

Uber- Ei konttoria, ei esimiestä

Teija Hautera, lakimies 2012-2019

Tarjoilija, en ymmärrä päätöstäni!

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Kevään tärkeät päivämäärät

Teija Hautera, lakimies 2012-2019

Kun digi loikkaa, kuka tulee mukaan?

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Samaa mieltä

Auli Hänninen, toimitusjohtaja

Haaste järjestelmälle

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Enhän minä noin paljon tienaa!

Petja Eklund, erityisasiantuntija