”Hyönteisruoka tuo Suomeen satoja työpaikkoja”

Uskalla nähdä toisin -kampanjassaan YTK kannustaa suhtautumaan tulevaan ennakkoluulottomasti ja uteliaasti. Voisiko uusi työura löytyä hyönteisten parista?

Tulevaisuuden Suomessa hyönteisfarmari saattaa olla yleisempi ammatti kuin tuholaistorjuja, uskotaan YTK:ssa. Kiinnostava kampanjalause sai lisää pontta, kun Suomi päätti syyskuussa muuttaa tulkintaansa Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksesta niin, että hyönteisiä saa pian kasvattaa ja myydä elintarvikkeena.

”Päätöksen ansiosta Suomeen syntyy lähivuosina satoja uusia työpaikkoja”, uskoo espoolaisen hyönteisyritys EntoCuben toimitusjohtaja Perttu Karjalainen.

”Hyönteisala tulee kasvamaan räjähdysmäisesti ja siitä tulee ihan merkittävä työllistäjä. Alalla tarvitaan niin biologian, elintarvikealan ja teknologian ammattilaisia kuin ravintola- ja kaupanalan ihmisiä”, Karjalainen sanoo.

Vuonna 2014 perustetun EntoCuben lisäksi muutama muukin startup-yritys on odottanut kuumeisesti, että hyönteiset luetaan elintarvikkeeksi.

”Niin poliittinen kuin yleinenkin ilmapiiri on jo varsin myönteinen. Nyt saadaan rajoitteet pois, hyönteisruoka valvonnan piiriin ja ruokapöytiin”, Karjalainen iloitsee ja kiittelee, että myös yliopistot ja tutkijat ovat aktiivisesti etsineet ratkaisuja uuden alan haasteisiin.

Hyönteisruoka kiinnostaa
​​​​​​​
Turun yliopiston viime vuonna teettämän kyselytutkimuksen mukaan 70 prosenttia suomalaisista suhtautuu positiivisesti hyönteisiin ravintona. Myös YTK:n jäsenkyselyssä selvä enemmistö (58%) ilmoitti olevansa valmis syömään hyönteisiä. EntoCube on havainnut saman erilaisissa tapahtumissa, joissa se on maistattanut hyönteisiä. Välillä jonot ovat kymmenien metrien pituisia.

”Toki hyönteiset herättävät myös jännitystä ja inhotusta, mutta suurimmalla osalla on kiinnostusta, vaikka ei niitä vielä itse söisikään.”

Tämän syksyn aikana Evira muodostaa hyönteisalan käytännöt tiiviissä yhteistyössä alan yrittäjien kanssa. Tarkoitus on, että hyönteisruoan tuotanto voitaisiin käynnistää jo marraskuussa. Hyönteisfarmarit ovat valmiina: EntoCuben suurempi hyönteisfarmi rakentuu parhaillaan Forssaan ja monta uutta tuotetta odottaa pääsyä kauppojen hyllyille.

”Tuhannen taalan kysymys on, minkälaiselle tasolle hyönteisruoan kulutus asettuu alkubuumin jälkeen”, Karjalainen muistuttaa.

Hinnat tulevat putoamaan
​​​​​​​
Viime vuosina elintarvike-alan kuumin juttu on ollut kasvisruoka, joka on saanut vakiintuneetkin elintarvikealan toimijat kehittelemään nopeasti uusia tuotteita. Karjalaisesta ei ole mahdotonta, etteivätkö ne hyppäisi tulevaisuudessa myös hyönteismaailmaan. Myös lihatiloilta löytyy kiinnostusta.

”Esimerkiksi sikatilallisista moni on menettänyt aiemman toimeentulonsa, joten uudet tuotantomahdollisuudet kiinnostavat.”

Vaikka hyönteisiä myydään ravinnoksi jo joissakin Euroopan maissa, on Suomi Karjalaisen mukaan hyvässä etukenossa.

”Suomi on ollut hereillä, joten hyönteisruoalla on hyvät vientinäkymät.”

Vielä tällä hetkellä hyönteisruoka on varsin arvokasta: esimerkiksi EntoCuben 180 gramman sirkkagranolapussi maksaa 9,95 euroa. Karjalainen lupaa, että hinnat putoavat tulevaisuudessa.
”Tähän asti tuotanto on ollut pientä ja järjestelmät kehittymättömiä. Ala tulee lakimuutoksen myötä varmasti kehittymään, mikä näkyy myös hinnoissa.”

SIRKAT SUUHUN – Hyönteisravinnon edut

Proteiinipommi: Kotisirkoissa on saman verran proteiinia kuin naudanlihassa, mutta vähemmän rasvaa ja huomattavasti kuitua – jota ei ole muissa eläinproteiinin lähteissä lainkaan.

Maapallo kiittää: Hyönteisten tuotanto vaatii huomattavasti vähemmän vettä ja rehua kuin naudan-, possun- tai kananlihan tuotanto. Yksi kilo proteiinia naudanlihasta vaati 20 kiloa rehua ja 1 500 litraa vettä – kilo sirkkaproteiinia vaatii vain 1,7 kiloa rehua ja litran vettä.

Tehot tapissa: Hyönteisfarmi vie minimaalisesti tilaa verrattuna esimerkiksi karjatiloihin. Niiden lisääntymistahtikin on huima: kuudessa viikossa sirkkojen määrä kasvaa 200-kertaiseksi.

​​​​​​​Lähde: EntoCube.com

Käsittelemme tässä blogissa työttömyysturvan ja työelämän ilmiöitä. Kirjoituksilla osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun ja pohdimme ajankohtaisia tapahtumia. Blogi ei ole neuvontaa. Neuvontaa työttömyysturva-asioissa saat asiakaspalvelustamme sekä ohjeet ja tuki -osiosta.