Jalkapallo tekonurmella. Valmiina kulmapotkuun - YTK

Älä kikkaile hakujaksolla

Joulun lähestyessä voi mieleen hiipiä kikka, jolla voisi vaikuttaa siihen, että saisi meiltä päivärahat nopeammin. Sukka ja pamaus! Houkutukseen ei kannata langeta, sillä vaikutus on päinvastainen; päivärahat viivästyvät.

Päivärahaa haetaan aina kuukauden tai neljän viikon hakujaksoittain. Poikkeuksia tässä voi olla työttömyyden tai lomautuksen alkaessa tai päättyessä.  Työttömyyden tai lomautuksen jatkuessa hakujakso kuitenkin pysyy.

Jos on malttamaton päivärahojen saamisen suhteen, voi ajatella, että hakemalla normaalia lyhyemmältä hakujaksolta, saa rahat nopeammin. Tämä ei kuitenkaan toimi halutulla tavalla. Vaikutus on itse asiassa päinvastainen.

Kun hakee päivärahaa eikä hakujaksolla ole mitään muutoksia, käsittelemme hakemuksen automaattisesti. Jos kaikki on kunnossa eikä muutoksia ole, menevät päivärahat heti maksuun ja ne näkyvät tililläsi kahdessa pankkipäivässä.

Jos muutat hakujaksoa, on se muutos hakemuksella eikä hakemus mene automaatista läpi. Silloin hakemus tippuu jonoon odottamaan manuaalista käsittelyä. Kun käsittelijä avaa hakemuksen, hän huomaa, että hakujakso on kesken ja pyytää sinulta lisähakua. Kaikki tämä vie aikaa. Meistä nämä tilanteet tuntuvat harmillisilta, koska ilman hakujakson muuttamista päivärahat olisivat useimmissa tapauksissa jo hakijan tilillä siinä vaiheessa, kun ihmiskäsittelijä ottaa hakemuksen käsiteltäväksi.

Älä siis muuta hakujaksoa kesken kaiken.  Jos hakujaksoon tarvitsee tehdä mutoksia, me otamme sinuun yhteyttä ja neuvomme kuinka kuuluu toimia.

Tällaisen pienen opetuksen myötä toivottelen kaikille mukavaa joulun odotusta!  

Petja Eklund katsoo veikeästi kameraan - YTK

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Petja Eklund tuottaa YTK:lla asiaa ja analyysejä. Eklund jaksaa aina puolustaa ihmistä ja avointa yhteiskuntaa. Normit ja instituutiot ovat kansalaisia varten, eivät koskaan toisin päin.

Käsittelemme tässä blogissa työttömyysturvan ja työelämän ilmiöitä. Kirjoituksilla osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun ja pohdimme ajankohtaisia tapahtumia. Blogi ei ole neuvontaa. Neuvontaa työttömyysturva-asioissa saat asiakaspalvelustamme sekä ohjeet ja tuki -osiosta.