Alkuvuosi on ollut poikkeuksellinen ja nyt kesä jo lämmittää!

Alkuvuosi on aina työttömyyskassassa kiireistä aikaa. Lakimuutokset tulevat usein voimaan tammikuussa ja työttömyys on korkeimmillaan helmi-maaliskuussa.

Tämä vuosi on ollut samanlainen, mutta myös hyvin poikkeuksellinen. Jäsenistömme työttömyys oli korkeimmillaan helmi-maaliskuussa ja tammikuussa tuli isoja lakimuutoksia. Työttömyys oli kuitenkin jopa 1,7 prosenttiyksikköä alempi kuin viime vuonna ja työttömyyden lasku jatkuu yhä voimakkaana. Lakimuutoksista merkittävin oli aktiivimalli, joka on vaatinut meiltä todellisen rutistuksen ja samalla se on aiheuttanut huolta ja epätietoisuutta jäsenistössä.

Tilanne näkyy siten, että hakemuksia on saapunut meille jopa 10 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Samalla kuitenkin puheluiden määrä on suurimmillaan ollut yli 24 prosenttia enemmän kuin viime vuonna ja muutkin viestimäärät ovat kasvaneet jopa 15,4 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Tarve neuvonnalle on siis selkeästi lisääntynyt.

Seuraamme jatkuvasti palvelumme laatua ja kysymme teiltä palautetta sekä kokemuksia. Kiitoksia kaikille vastanneille! Hyvä palaute kannustaa ja auttaa tunnistamaan onnistumiset. Kriittisempi palaute puolestaan paljastaa kehityskohteita, joita muuten emme ehkä huomaisi.

Kehitystyö on meillä vauhdikasta. Alkuvuosi on mennyt pitkälti aktiivimallin parissa, mutta esimerkiksi kesän alkuun saimme virtuaaliavustaja Iiriksen, eli chatbotin vastailemaan verkkopalvelussamme. Se on mielenkiintoinen uusi työkalu ja sitä kehittämällä pystymme tulevaisuudessa neuvomaan paremmin vuorokauden ympäri silloin kuin sinulle parhaiten sopii. Mikään ei kuitenkaan korvaa ihmisen kanssa keskustelemista ja myös sen saavutettavuutta ja laatua viemme määrätietoisesti eteenpäin.

YTK ylitti alkuvuonna 400 000 jäsenen rajapyykin. Kiitos kaikille jäsenillemme tästä! Olemme teistä erinomaisen ylpeitä! Vahva jäsenkasvu mahdollistaa paremmat palvelut meille kaikille ja siksi aiomme myös jatkossa jatkaa jäsenhankintaa. Meillä on ovet auki kaikille palkansaajille, joten muista aina vinkata meistä myös kaverillesi.

Tälle vuodelle on vielä luvassa myös lakimuutoksia. Heti elokuussa on tulossa lakimuutos, joka mahdollistaa työttömyysturvan joustavamman käyttämisen opintoihin. Tämä on hyvä uudistus ja toivomme, että siitä on hyötyä jäsenillemme. Odotamme myös tietoa aktiivimallin justeerauksesta, jota maan hallitus on kevään mittaan lupaillut.   

Kuten jo viime vuonna sen hyvin sanoimme: ”Perinteisesti Suomi menee kiinni juhannuksen jälkeen. Monella alalla ei ovia kuitenkaan voi laittaa kiinni, ei meilläkään. Palvelemme jäseniämme samojen aikataulujen mukaan myös heinäkuussa.”

Toivotamme aurinkoista kesää kaikille YTKlaisille!

Petja Eklund katsoo veikeästi kameraan - YTK

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Petja Eklund tuottaa YTK:lla asiaa ja analyysejä. Eklund jaksaa aina puolustaa ihmistä ja avointa yhteiskuntaa. Normit ja instituutiot ovat kansalaisia varten, eivät koskaan toisin päin.

Käsittelemme tässä blogissa työttömyysturvan ja työelämän ilmiöitä. Kirjoituksilla osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun ja pohdimme ajankohtaisia tapahtumia. Blogi ei ole neuvontaa. Neuvontaa työttömyysturva-asioissa saat asiakaspalvelustamme sekä ohjeet ja tuki -osiosta.