Ammattina bloggaus
Tekijää tarvitaan aina. Tarve säilyy, vaikka työn tavat ja muodot muuttuvat. Tässä blogisarjassa YTK:n asiantuntijat pohtivat, miksi uusi työelämä voi jättää tekijänsä vanhojen rakenteiden ulkopuolelle.
Kyllä, se on mahdollista. Vaikeaa se on, mutta joillekin blogi on oikeasti full-time job. Muutamat harvat ovat jopa rikastuneet kirjoittamalla kotoa tai matkoilta käsin blogipostauksia. Ja vieläpä aiheista, joita he oikeasti rakastavat.
Kuka tahansa voi perustaa blogin. Eikä blogia aina edes tarvitse raapaista tyhjästä. Bloggari voi nimittäin olla myös freelancer, jolloin hänen toimeksiantajanaan on joku isompi, esimerkiksi lehtitalon tai mediayhtiön, blogiportaali. Blogi ei välttämättä itsessään ole kummoinenkaan bisnes, mutta se voi toimia alustana muille tulovirroille. Google AdSense on yksi esimerkki ohjelmasta, jonka avulla bloggaaja voi ansaita mainostuloja. Ohjelma sijoittaa mainoksia blogin yhteyteen ja maksaa bloggaajalle osan mainosten tuotoista. Bloggaaja voi myös liittyä affiliate-markkinointiverkostoon, jonka kautta blogiin välitetään mainosmateriaalia. Bloggaaja saa komission bloginsa kautta toteutuneista myynneistä.
Miten verokarhu suhtautuu asiaan?
Palkan ohella bloggaaja voi saada erilaisia lahjoja, kuten matkoja tai lahjakortteja. Verohallinnon kannanoton mukaan tulot verotetaan työkorvauksena tai käyttökorvauksena. Tavanomaiset mainoslahjat eivät välttämättä ole verotettavaa tuloa. Muut lahjat arvostetaan verotuksessa niiden käypään arvoon. Bloggauksesta aiheutuneet kustannukset ovat vähennyskelpoisia.
Tyypillisimmin bloggausta tehdään toimeksiantosopimuksella, eli siis freelancerina tai yrittäjänä. Työttömyysturvan maksaminen bloggaajalle edellyttäisi työssäoloehdon täyttymisen ohella sitä, että TE-toimisto katsoisi bloggauksen olevan sivutoimista. Nykyinen työttömyysturvajärjestelmä on auttamattoman vanhanaikainen, jossa bloggaaja saattaa tuntea olevansa jonkin sortin kummajainen.
Bloggaaminen ei todennäköisesti kerää työssäoloehtoa palkansaajakassassa. Nykyinen työttömyysturvalaki lähtee siitä, että työssäoloehtoa kerryttää vain työsuhteessa tehty työ. Ja vaikka bloggaus tapahtuisikin työsuhteessa, edellyttää työssäoloehdon täyttyminen työajan valvontaa, joka ei luonnollisesti useinkaan ole mahdollista saati tarpeellista kirjoitustyössä.
Bloggaaja on aina töissä
Bloggaus voi kuulostaa unelmaduunilta, mutta todellisuus on toinen. Bloggaaja on aina töissä eikä blogin päivittämisestä voi pitää lomaa. Seuraavaa postausta ei vain voi lykätä. Merkittävällä osalla kokopäiväisistä bloggareista on ylläpidettävänään useampi kuin yksi blogi. Kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin. Blogin monetarisointi on sekin kovaa työtä. Blogin täytyy olla todella suosittu, jotta tulot kertyisivät yksin mainonnasta.
Menestyäkseen bloggaajan ei tarvitse olla maailman paras kirjoittaja. Täytyy vain löytää tapa luoda sisältöä, joka vetoaa tiettyyn lukijakuntaan. Parhaimmillaan blogin uskollisimmat lukijat aidosti luottavat kirjoittajaan ja arvostavat tätä.
Lue YTK:n blogia täällä!
Blogissa esitettävät kirjoitukset sekä kommentit ovat näkemyksiä ja ajatuksia työttömyysturvaan liittyvistä asioista. Niitä ei ole tarkoitettu työttömyyspäiväraha-asiaa koskevaksi neuvonnaksi ja ne myös vanhenevat. Ajankohtaista tietoa työttömyysturvasta löydät nettisivuiltamme kohdasta ”ansioturvan ABC”. Myös asiakaspalvelumme auttaa sinua, kun tarvitset neuvontaa.

Teija Hautera, lakimies 2012-2019
Eettisyyteen ja lainmukaisuuteen liittyvät kysymykset liittyvät kaikkeen toimintaamme ja jokainen uusi päivä tuo mukanaan uusia valintoja. Teija otti tehtäväkseen auttaa YTK:laisia tekemään näitä valintoja. Teija vastasi YTK:n vastuullisuus-toiminnosta ja varmisti, että ylläpidämme eettisesti ja laillisesti vankkaa ja turmeltumatonta kulttuuria ja että noudatamme toiminnassamme kattavasti hyvän hallinnon periaatteita. Teijan vaikuttavuus on kiistatonta; monesti yhä mietimme, mitä Teija sanoisi ja sen avulla pääsemme eteenpäin.
“On matters of style, swim with the current, on matters of principle, stand like a rock." – Thomas Jefferson
Käsittelemme tässä blogissa työttömyysturvan ja työelämän ilmiöitä. Kirjoituksilla osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun ja pohdimme ajankohtaisia tapahtumia. Blogi ei ole neuvontaa. Neuvontaa työttömyysturva-asioissa saat asiakaspalvelustamme sekä ohjeet ja tuki -osiosta.