Nainen tekee etätöitä kotona lapsen kanssa

Etätyövinkit poikkeusoloihin

Kun koronahässäkkä oli vasta alkumetreillä ja etätöistä alettiin puhua, kokosimme teille vinkkejä etätöihin. Meillä YTK:ssa etätyömahdollisuus on ollut jo muutaman vuoden, joten kokemusta erilaisista käytännöistä on ehtinyt syntyä, eikä etätöihin siirtyminen koronaepidemian vuoksi ollut kovinkaan iso juttu. Nyt viikon täysetäilyn jälkeen voin kuitenkin sanoa, etteivät nämä aiemmin hyviksi koetut vinkit toimi poikkeusoloissa.

Monelle koti ei ole enää vain koti, vaan oman työpaikan lisäksi se on nyt myös koulu, päiväkoti ja harrastustila. Tilanne vaatii uusia pelisääntöjä ja aivan uudenlaista venymistä yhteisen hyvinvoinnin eteen. 

Tässä omat havaintoni poikkeusolojen etätyöskentelystä sekä uudet vinkit poikkeukselliseen tilanteeseen. 

  1. Normaalisti etäpäivässä on ollut parasta se, kun saa hypätä suoraan sängystä (kahvinkeittimen kautta) työpöydän ääreen. Itselleni aikaiset aamut ovat luovinta ja rauhallisinta työnteon aikaa. Ei tarvitse käyttää aikaa meikkaamiseen, huono hiuspäivä saa näkyä ja saa laittaa päälleen ne kaikista mukavimmilta tuntuvat vaatteet. Eikä tarvitse raahautua ulos tuuleen ja tuiskeeseen, vaan puoliso hoitaa etäpäivinäni lapsen päiväkotiin. 
     
    Viikon täysetäilyn jälkeen tämä myytti on nyt kumottu.  
     
    Kun työpaikalle siirtyminen on tehty liian helpoksi, myös sieltä pois lähteminen on vastavuoroisesti vaikeampaa. Kun aloittaa työpäivän aikaisin aamulla, on oman työpäivän mitta jo täynnä, kun sähköposti vielä laulaa työkavereiden tehokasta työaikaa. Lisäksi päivästä toiseen jatkuva "as you are" -ulkonäkö ja oman peilikuvan välttely alkaa pidemmän päälle vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin. Olen huomannut, että saan ne parhaat ideat aamuisin meikatessa ja hampaita pestessä. On siis aika ottaa taas meikkisivellin käteen ja hakea hyvät ideat meikkipeilin kautta sekä tehdä kuvitteellinen työmatka aamu- ja iltapäivälenkin kautta ja luoda näin välimatkaa työasioihin. 

  2. Etäpäivien pukukoodia kannattaa vaihdella. Pue toisina päivinä jo heti aamulla päällesi sellaiset vaatteet, joissa taukojumppailu onnistuu hetken mielijohteesta helposti. Joinain päivinä voi kuitenkin olla kiva pukeutua taas vähän paremmin. 

  3. Panosta ergonomiaan. Satunnaiset etäpäivät voi hoitaa vaikka sohvalla rötköttäen, mutta pidemmän päälle hyvään työpisteeseen on panostettava. Netissä on viime päivien aikana julkaistu lukuisia kuvia ja vinkkejä kotiin rakennetuista etätyöpisteistä - kopioi parhaat ideat! 

  4. Tee kalenterivaraukset niin, että palaverien väliin jää 15 minuutin tauko. Etäkoululaiset ja -päiväkotilaiset vaativat nyt oman osansa, joten älä täytä päivää tasatunnein suoraan palaverista toiseen. 

  5. Hanki hyvät langattomat sankakuulokkeet, joissa on näppärä mykistystoiminto. Etäpalavereissa ei tarvitse istua liimattuna koneen edessä, vaan liiku ympäri kämppää ja katso samalla koululaisten perään. Käytä mykistystä aina, kun et ole itse äänessä.  

  6. Vältä kameran käyttöä etäpalavereissa. Nyt kun etätyön määrä on kasvanut räjähdysmäisesti, ovat nettiyhteydet koetuksella. Palataan elehtimään ja ilmeilemään kameroiden kautta taas, kun tilanne normalisoituu. Tämä on hyvä myös siltä varalta, että vältytään taustalla viuhahtelevista kalsarikavereista. 

  7. Vaikka videopalavereissa olisikin käytössä kamera ja taustasumennus, eikä kotia tarvitsisi siksi pitää siistinä, niin pidemmän päälle siistillä kodilla ja puhtailla työhuoneen ikkunoilla on isoja vaikutuksia hyvään mieleen. Pese siis ikkunat ja anna kevään tulla kotiisi! 

  8. Varatkaa työkavereiden kesken kalentereista agendaton etäpalaveri, pitäkää yhteyttä ja puhukaa välillä jostain ihan muusta kuin koronasta. Etäafterit on jopa helpompi järjestää, kun työkaverit ovat jo muutoinkin eri kaupungeista. Testattu toimivaksi! 

  9. Pidä halitauko! Meillä perheen pienin pitää huolta meistä isommista murehtijoista tauottamalla päivää halitauoilla. Pidetään huolta toisistamme! 

Pakotettu etätyö vaatii erilaisen lähestymistavan kuin normaali vapaasta tahdosta silloin tällöin toteutettu etäily. Samalla tämä on kuitenkin äärimmäisen hyvä happotesti monelle organisaatiolle ja valtava loikkaus kohti modernia työntekoa! Kaikissa töissä etätyö ei onnistu, mutta kaikki etätyöntekijät voivat nyt tehdä osansa pandemian taltuttamiseksi. 


Anne Rautu

Anne Rautu, markkinointipäällikkö

Anne Rautu on YTK:n markkinointipäällikkö. Hän pyrkii omalla positiivisella otteellaan innostamaan muita näkemään muutoksissa mahdollisuuksia ja etsimään haasteisiin ongelmien sijaan ratkaisuja.

Käsittelemme tässä blogissa työttömyysturvan ja työelämän ilmiöitä. Kirjoituksilla osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun ja pohdimme ajankohtaisia tapahtumia. Blogi ei ole neuvontaa. Neuvontaa työttömyysturva-asioissa saat asiakaspalvelustamme sekä ohjeet ja tuki -osiosta.