
Hoi nuori! Älä menetä rahojasi, muista yhteishaku 2021!
Oletko valmistumassa peruskoulusta tai lukiosta? Haetko opiskelemaan vai tuntuuko välivuosi hyvältä idealta? Lue tästä, miten yhteishaku ja työttömyysturva sopivat yhteen.
17-24 -vuotiaan ammatillista koulutusta vailla olevan nuoren tulee hakea vähintään kahteen koulutukseen, jotta hän säilyttää oikeuden työttömyysetuuteen. Hakuvelvollisuuden voi täyttää hakemalla tutkintoon johtaviin koulutuksiin, kuten ammatillisiin perustutkintoihin tai korkeakoulututkintoihin. Peruskoulusta valmistunut voi täyttää hakuvelvollisuuden myös hakemalla nuorille suunnattuihin lukio-opintoihin.
Hakuvelvollisuuden tarkoituksena on pitää huolta nuorten työllistymismahdollisuuksista, sillä ammatillisella koulutuksella on keskeinen asema työllistymisen kannalta. Tämän vuoksi on perusteltua ohjata nuoria koulutukseen myös työttömyysetuuden menettämisen uhalla.
Valinnanvaraa riittää
Yhteishaku korkeakouluihin on käynnissä 17.-31.3.2021. Hakuaikaa toisen asteen koulutuksiin on sen sijaan pidennetty 17.4.2021 asti. Yhteishaussa hakeminen on helpointa ja koulutusvalikoimakin laajin. Työttömyysturvan kannalta koulutuksiin hakemista ei kuitenkaan ole sidottu yhteishakuun. Riittää, kun hakee syyslukukaudella alkaviin koulutuksiin 31.8.2021 mennessä.
Useat oppilaitokset järjestävät jatkuvia hakuja eri koulutusohjelmiin. Jatkuvassa haussa hakeminen täyttää hakuvelvollisuuden, kunhan muistat hakea ennen syyslukukauden alkua. Tämäkin mahdollisuus kannattaa tsekata, sillä tarjolla on iso määrä ammattiin johtavia tutkintoja eri oppilaitoksissa.
Kannattaako välivuosi?
Opiskelupaikan saamatta jääminen ei ole esteenä työttömyysetuudelle. Olennaista on, että hakee kahta koulutuspaikkaa, joiden pääsyedellytykset täyttää ja osallistuu mahdollisiin pääsykokeisiin.
Jos suunnittelee välivuoden pitämistä, kannattaa huomioida, että esimerkiksi asevelvollisuuden tai siviilipalveluksen suorittaminen tai osa-aikainen työskentelykään ei lähtökohtaisesti ole työttömyysturvalaissa tarkoitettu pätevä syy jättää hakematta koulutuksiin. Myös opintojen aloituksen lykkäämiselle tulisi olla painava syy. Jos saa opiskelupaikan, kannattaa se siis ottaa vastaan ja aloittaa opinnot.
Opintojen valinta saattaa tuntua vaikealta, mutta liikaa ei kannata kuitenkaan stressata. Kaikki opiskelu on hyödyllistä ja alalta kuin alalta löytyy mielenkiintoisia työmahdollisuuksia. Onnea hakuihin!
Kiinnostaako ESPORTS ammattina?
Maailma on muuttunut paremmaksi, jos haaveilet tulevaisuudesta e-urheilun parissa. Aiemmin esportsin pariin päätyi lähinnä harrastuksen ja intohimon myötä, mutta nykyään voit hankkia itsellesi tutkinnon, joka sisältää kilpapeli- ja esports-business-opintoja.
Tässä linkki kouluun: https://www.esportkoulu.fi/
Ja tässä koonti esportsista ammattina: https://ytk-yhdistys.fi/info/ammattina-esport

Jyri Sundin, työttömyysturva-asiantuntija
Jyri Sundin työskentelee YTK:ssa työttömyysturva-asiantuntijana. Jyri avaa blogikirjoituksissaan työttömyysturvan saloja ja tekee monimutkaisesta järjestelmästä ymmärrettävämmän. Työttömyysturva on monen tekijän yhteispeliä ja siksi se on Jyrin mielestä niin mielenkiintoinen tarkastelun ja kehittämisen kohde.
Käsittelemme tässä blogissa työttömyysturvan ja työelämän ilmiöitä. Kirjoituksilla osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun ja pohdimme ajankohtaisia tapahtumia. Blogi ei ole neuvontaa. Neuvontaa työttömyysturva-asioissa saat asiakaspalvelustamme sekä ohjeet ja tuki -osiosta.