
Kesä, potentiaali ja työttömyysturva
Kesä on hyvää aikaa ottaa hieman etäisyyttää ja pohdiskella omaa hyvinvointiaan. Kesä on myös luonteva paikka vilkaista taaksepäin kulunutta vuotta ja suunnata jatkoa.
Monelle kesä tuo odotetun tauon työstä ja arjesta. Ennen lomaa monella on kiire tyhjentää työpöytä, jotta tekemättömät työt eivät paina vapaalla. Tämä on tärkeää, jotta on aikaa palautua ja keskittyä asioihin, joista tykkää tai joita ei arjen kiireessä ehdi tekemään.
Kun on aikaa pysähtyä, voi vaikka laiturinnokassa pohtia sitä mitä tekee, ja mitä haluaisi tehdä. Onko niiden välillä ristiriitaa?
YTK-yhdistys teki keväällä laajan kyselyn siitä, kuinka suomalaiset kokevat voivansa käyttää potentiaaliaan työelämässä. Kyselystä selviää, että suuri osa vastanneista pitää työtään palkitsevana ja sopivan haastavana. Vastaajat tunnistavat hyvin oman potentiaalinsa mutta 39 % työssäkäyvistä vastaajista kokee, että eivät pääse hyödyntämään omaa potentiaaliaan nykyisessä työssä niin hyvin kuin haluaisivat. Erityisesti työttömät työnhakijat (84 % työttömistä vastaajista) kokevat, että heidän osaamisensa jää hyödyntämättä. Työpaikoilla ja yhteiskunnassa on siis paljon hyödyntämätöntä potentiaalia.
Työllisyyskehitys on hyvää
Tällä hetkellä on onneksi hyvä työllisyystilanne eli siis mahdollisuuksia hyödyntää potentiaalia. YTK maksoi jäsenilleen vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana 8,5 % vähemmän etuuksia kuin edellisenä vuonna. Virta on edelleen työllisyyteen päin ja se näkyy jatkohakemusten määrässä. Niitä on tullut 10 % vähemmän kuin viime vuonna, vaikka jäsenmäärämme on samalla kasvanut. Jäsenemme siis työllistyvät edelleen mukavasti.
Vaikka hakemuksia on tullut alkuvuonna vähemmän kuin aiempina vuosina, on töitä silti riittänyt YTK:ssa. Olemme iloisia siitä, että olemme saaneet alkuvuoden aikana taas paljon uusia jäseniä (34 000). Ansiotulojen vakuuttaminen työttömyyden varalle on hyvää taloudenhoitoa ja sille on selvästi kysyntää.
Työttömyysturva kehittyy
Hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus edellyttää korkeaa työllisyysastetta ja siksi myös työttömyysturva on jatkuvassa kehityksessä. Tänä vuonna on tullut voimaan useita lakimuutoksia ja samalla parannuksia työttömyysturvajärjestelmään. Jokainen muutos tarkoittaa kassan kannalta, että asioita pitää tehdä hieman eri tavalla kuin aiemmin ja jatkuvasti saamme oppia uutta.
Uskomme, että työelämän muutos haastaa työttömyysturvalainsäädäntöä myös tulevaisuudessa. Hallitusohjelmasta on luettavissa, että ongelmat on havaittu ja niitä halutaan ratkaista.
Oikein hyvää kesää kaikille!

Sanna Alamäki, toimitusjohtaja 2017-2021
YTK:n toimitusjohtaja Sanna Alamäki on rohkea keskustelija, jolle muutos on mahdollisuus. Sannan mielestä työllistyminen on tärkeintä ja hän haastaa kaikki yhteistyöhön uusien toimintatapojen löytämiseksi. Työttömyysturvassa pitäisi Sannan mukaan keskittyä oleelliseen ja ottaa samalla olemassa olevasta ja tulevasta teknologiasta kaikki hyöty irti.
Käsittelemme tässä blogissa työttömyysturvan ja työelämän ilmiöitä. Kirjoituksilla osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun ja pohdimme ajankohtaisia tapahtumia. Blogi ei ole neuvontaa. Neuvontaa työttömyysturva-asioissa saat asiakaspalvelustamme sekä ohjeet ja tuki -osiosta.