
Kotitaloudet työllistävät isosti
Kotitaloudet maksavat Suomessa palkkoja työntekijöilleen miljardilla eurolla vuodessa. Usein työt ovat lyhytkestoisia yhden tai muutaman päivän aikana tehtäviä töitä. Vakituisiin työsuhteisiin palkataan hoivatyöhön, mm. lastenhoitajaksi. Palkkaus.fi auttaa kotitalouksia ja heidän työntekijöitään hoitamaan palkanmaksun helposti.
Eniten kotitaloudet teettävät rakentamista ja remontointia. Palkkaus.fi-palvelun kautta maksetuista palkoista 45 % on rakennusalan töitä. Töistä 26 % on lastenhoitoa ja 20 % kotisiivousta. Loput työt jakaantuvat hyvin monenlaisiin tehtäviin; metsänraivauksesta lemmikkieläinten ulkoiluttamiseen.
Kesäkuukausina kotitalouksien palkanmaksu on vilkasta, sillä kodin ja ympäristön kunnostusta ja vapaa-ajan asuntoihin liittyvää työtä riittää. Vuoden hiljaisin kuukausi on tammikuu. Silloin rakentaminen hiljenee. Hoivatöitä ja kotisiivousta tehdään sen sijaan tasaisesti läpi vuoden.
Aktiivimalli ja kotitalouksille tehtävä työ
Uusi aktiivimalli edellyttää työttömältä aktiivisuusehdon täyttämistä. Kotitalouksille tehtävä työ on hyvä vaihtoehto ehdon täyttämiseksi. Laki vaatii 18 tuntia työtä 65 maksupäivän jaksolla, mikä tarkoittaa käytännössä 6 tunnin verran työtä kuukaudessa. Jos jäät työttömäksi, kannattaa kysellä omasta lähipiiristä ja naapurustosta töitä kotitalouksilta ja tarjoutua auttamaan.
Palkkaus.fi-palvelulla voi helposti lähettää palkkalaskelman sovitusta työstä, eikä byrokratiasta tule vaivaa työnantajalle. Pienikin työ on vaivatonta teettää ja palkanmaksu hoituu turvallisesti.
Työntekijä voi lähettää palkkalaskelman itse
Palkkaus.fi-palvelu auttaa työnantajia maksamaan palkat helposti verkossa ja kaikki tilitykset ja ilmoitukset menevät automaattisesti oikein eri tahoille. Työnantajan ei tarvitse opetella palkanmaksun byrokratiaa, vaan helpolla palkkalaskurilla voi maksaa palkan sivukuluineen sovitusta työstä. Palvelulla on tuhansia aktiivisia kotitalouskäyttäjiä.
Kun työntekijä on sopinut työstä kotitalouden kanssa ja työ on tehty, voi työntekijä kirjautua Palkkaus.fi-palveluun ja lähettää palkkalaskelman työnantajalle valmiiksi täytettynä. Palkkalaskelmaan voi lisätä myös kulukorvauksia ja muita lisäeriä (kuten ateria- tai työkalukorvaukset). Rakennusalan TESin mukaiset erät ovat laskurissa mukana automaattisesti.
Näin työnantajan on helppo maksaa palkka ja asia hoituu nopeasti verkossa. Kaikki tilitykset ja ilmoitukset tulevat hoidetuiksi automaattisesti oikein. Työntekijä saa palkkalaskelman palvelusta sähköisesti ja laskelmat säilyvät tallessa palvelussa.
Palkanmaksu suoraan puhelimella
Palkkaus.fi:llä voi maksaa palkan myös suoraan puhelimella. Nordea Siirto-mobiilisovellusta voivat käyttää Nordean, OP:n ja S-Pankin asiakkaat. Kannattaa kertoa työnantajalle sovelluksesta, koska sillä työstä voi maksaa välittömästi sen jälkeen, kun työ on tehty.
Erityisesti lyhyissä kodin töissä mobiili palkanmaksu on kätevää molemmille osapuolille. Sovellus käyttää pankkien yhteistä Siirto-maksujärjestelmää ja jos työntekijälläkin on tili Siirto-pankissa, nettopalkan voi saada reaaliajassa, päivästä ja kellonajasta riippumatta.
Kotitalousvähennys palkoista
Maksamalla palkan suoraan työntekijälle voi käyttää kotitalousvähennyksen tehokkaasti. Palkanmaksussa ei ole mukana ALV:tä eikä mitään yrityksen kuluja, maksetaan vain työntekijän palkka ja siihen liittyvät sivukulut. Palkasta saa vähennykseen 20 % ja kaikki työnantajan sivukulut (työntekijän TyEL-maksu, TVR-maksu, sairausvakuutusmaksu ja työtapaturmavakuutus). Kotitalousvähennys yksityishenkilölle on 2400 € vuodessa, pariskunnalle yhteensä 4800 €. Palkkaamalla suoraan itse kotitalous saa samalla rahalla enemmän työtä.
Vähennyksen saa laajasti kodin töistä. Vain uudisrakentaminen on rajattu yhtenä isona kokonaisuutena pois vähennyksen piiristä. Palkkaus.fi:ssä kotitalousvähennyksen voi merkitä palkkalaskelmaan ja se ilmoitetaan automaattisesti Verohallinnolle. Kotitalouksista 50 % käyttääkin kotitalousvähennystä maksaessaan palkkoja Palkkaus.fi:ssä.
Käsittelemme tässä blogissa työttömyysturvan ja työelämän ilmiöitä. Kirjoituksilla osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun ja pohdimme ajankohtaisia tapahtumia. Blogi ei ole neuvontaa. Neuvontaa työttömyysturva-asioissa saat asiakaspalvelustamme sekä ohjeet ja tuki -osiosta.