Elämän mahdollisuuksista nauttiva nuorekas vanhempi mies soittaa sähköbassolla MC Hammerin kappaletta "You can

Liity kassaan!

Turvaa taloudelliset mahdollisuudet hakea työtä. Se on helppoa. Liityt vain jäseneksi työttömyyskassaan.

Än yy tee nyt, se kannattaa!

Työttömyyskassan jäsenenä ansiotasosi on vakuutettu työttömyyden varalta. Tämä tarkoittaa sitä, että jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, voit hakea ansiosidonnaista päivärahaa. Ansiosidonnaisen päivärahan määrä lasketaan aiemmista tuloistasi. Hyvä puoli tässä on se, että voit turvallisin mielin suhtautua tulevaisuuteen. Työttömyyskassan jäsenenä työttömyys ei pudota taloudellista liikkumavaraasi toimeentulorajalle. Sinulla on silloin aikaa hakea uusia töitä ja aikaa myös sopeutua työttömyyden tuomiin muutoksiin, jos sopivaa työtä ei heti löydy.

Jos et ole työttömyyskassan jäsen ja jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, voit hakea Kelasta peruspäivärahaa. Myös peruspäiväraha turvaa toimeentuloa työttömyyden aikana. Sen määrä on 33,66 €/pv. Tämä on keskimäärin puolet vähemmän siitä, mitä ansiopäivärahan määrä on.

Heti kun aloitat työn

Kun aloitat työn, sinulla ei käytännössä ole kovin montaa syytä olla liittymättä työttömyyskassaan. Aihetta on jonkin verran tutkittu ja yksi syy olla liittymättä työttömyyskassaan on se, että ei tiedä asiasta. Tämä on turhaa, sillä järjestelmä on tehty sinun turvaksesi. Jos et ole työttömyyskassan jäsen, liity heti ja varmista, että myös kaikki ystäväsi ovat liittyneet.

Sinulle, minulle, kavereille, kaikille

Jokainen palkansaaja voi liittyä työttömyyskassaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että heti kun aloitat työn, voit liittyä kassaan. Jos et olet liittynyt, voit työn jatkuessa liittyä koska tahansa. Muista hoitaa homma ajoissa, sillä työttömänä tai lomautettuna et voi liittyä. Yrittäjille on oma työttömyyskassa. Siihen kannattaa liittyä heti, kun aloittaa päätoimisena yrittäjänä.

Jäsenyys kattaa koko työuran

Kun olet kerran liittynyt, voit pitää jäsenyytesi voimassa lopun työuraa sellaisinakin hetkinä, jolloin et voisi liittyä kassaan. Esimerkiksi opiskelijana et voi liittyä työttömyyskassaan, mutta opiskelunkin aikana työttömyyskassan jäsenyys kannattaa pitää voimassa. Näin varmistat sen, että voit kerätä ansiopäivärahan edellytyksenä olevaa työssäoloehtoa opiskelun lomassa tekemilläsi töillä ja samalla voit myös varmistaa sen, että et menetä jo keräämääsi työssäoloehtoa. Tästä on hyötyä, koska on mahdollista hakea ansiopäivärahaa, jos vaikka et heti opiskelujen jälkeen työllisty. Silloin ansiopäivärahan määrä voidaan laskea esimerkiksi opiskelua edeltävistä ansioista.

Näin se menee

  • Kun aloitat työn, liity heti työttömyyskassaan

  • Jos olet töissä, mutta et ole jäsen työttömyyskassassa, liity heti

  • Pidä jäsenyys voimassa opiskelun, sairauden, vanhempainvapaan ja asepalveluksen aikana

  • Varmista, että kaikki työssäkäyvät ystäväsi ovat työttömyyskassan jäseniä    

Petja Eklund katsoo veikeästi kameraan - YTK

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Petja Eklund tuottaa YTK:lla asiaa ja analyysejä. Eklund jaksaa aina puolustaa ihmistä ja avointa yhteiskuntaa. Normit ja instituutiot ovat kansalaisia varten, eivät koskaan toisin päin.

Käsittelemme tässä blogissa työttömyysturvan ja työelämän ilmiöitä. Kirjoituksilla osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun ja pohdimme ajankohtaisia tapahtumia. Blogi ei ole neuvontaa. Neuvontaa työttömyysturva-asioissa saat asiakaspalvelustamme sekä ohjeet ja tuki -osiosta.