
Lomautus ja työttömyys näkyvät ennakkoon
Työttömyys ja lomautukset ovat kääntyneet nousuun. Oliko merkkejä näkyvissä jo aiemmin? Jälkikäteen katsottuna oli. Voiko samaa lähestymistapaa käyttää suunnatessa katse tulevaisuuteen?
Viime vuonna työttömyys väheni mukavasti ja samalla myös lomautuksia oli aiempaa vähemmän. Loppuvuoden aikana käyrät kääntyivät kuitenkin nousuun. Näiden käyrien perusteella on vielä liian aikaista sanoa, jatkuuko kehitys huonoon suuntaan. Tyypillisesti työttömyys ja lomautukset lisääntyvät vuodenvaihteessa, joten heikkenevästä trendistä voi alkaa puhua vasta, jos kevään mittaan ei parannusta näy.
Suunta on kuitenkin ainakin väliaikaisesti muuttunut. Viime vuoden syys-lokakuussa alkoivat meille tulevien päivärahahakemusten määrät kasvamaan ja pian jäsenistömme työttömyys ylitti sen, mitä se oli vuotta aiemmin ollut. 2015 - 2016 lähtien joka vuosi on ollut työttömyyden suhteen parempi, mutta nyt 2019 loppuvuosi oli aiempaa vuotta huonompi. Samaan aikaan talouskasvu on supistunut ja maailmantaloudessa pelätään koronavirusta.
Muutos näkyy ensimmäisenä hakukonekäyttäytymisessä
Bruttokansantuotteen supistuminen vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä näkyy 28.2.2020 julkaistussa Tilastokeskuksen tiedotteessa. Bruttokansantuotteen laskua on jossain määrin voinut ennakoida lokakuusta 2019 lähtien, kun meillä hakemusmäärät kääntyivät syyskuun jälkeen nousuun. Sitä ennen netin hakukoneissa lomautus ja työttömyyteen liittyvät hakutermit ovat jo elokuun alussa kääntyneet nousuun.
Tämä vastaa sitä asioiden järjestystä, minkä me huomaamme omassa työssämme. Kun henkilö alkaa olla työttömyysuhan alla, hän alkaa selvittämään työttömyysturvaan liittyviä asioita ja ottaa meihin yhteyttä. Näemme siis kasvua yhteydenottomäärissä. Tämän jälkeen alkavat hakemusmäärät kasvamaan, mikä kertoo suoraan siitä, että työttömyydessä on tapahtumassa muutoksia. Jälkeenpäin tarkasteltuna huomamme, että maksettujen etuuseurojen määrä nousee.
Mitä seuraavaksi?
Hakukoneissa lomautukseen liittyvät haut ovat tasaantuneet, joten sen pohjalta ei ole odotettavissa lomautusten määrän kiihtyvää kasvua. Haut eivät ole myöskään vähentyneet, joten lomautusten kokonaismäärä tulee vielä kasvamaan. Samaan aikaa työttömyyttä koskevat haut ovat vielä noususuhdanteessa, joten sen perusteella työttömyyden kasvun voi odottaa vielä ainakin jonkin verran kiihtyvän.
Jokin aika siten suuri amerikkalainen hakukoneyhtiö ennusti flunssa-aaltojen kulkua erillisellä palvelulla. Ennuste perustui hakuihin. Sittemmin palvelu on lopetettu, koska ennustemallit eivät olleet riittäviä. Hakukonekäyttäytyminen kertoo siitä, millaisiin asioihin yleisön huomio kiinnittyy, mutta pelkästään avoimesti nähtävillä olevalla datalla sen arvo ennustetyökaluna on enemmän viitteellinen/viihteellinen.
Vinkkejä lomautukseen
Kun lomautusten määrät ovat nyt kasvaneet, niin sivuiltamme löytyy paljon tietoa asiasta. Esimerkiksi sivuiltamme löytyy näppärä tietopaketti lomautuksesta ja sen vaikutuksesta ansiopäivärahaan. Vastaavasti työsuhdeasiana lomautuksesta voit lukea lisää YTK-Yhdistyksen sivuilta.

Petja Eklund, erityisasiantuntija
Petja Eklund tuottaa YTK:lla asiaa ja analyysejä. Eklund jaksaa aina puolustaa ihmistä ja avointa yhteiskuntaa. Normit ja instituutiot ovat kansalaisia varten, eivät koskaan toisin päin.
Käsittelemme tässä blogissa työttömyysturvan ja työelämän ilmiöitä. Kirjoituksilla osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun ja pohdimme ajankohtaisia tapahtumia. Blogi ei ole neuvontaa. Neuvontaa työttömyysturva-asioissa saat asiakaspalvelustamme sekä ohjeet ja tuki -osiosta.