
Mitä YTK on jo tehnyt hakemustulvan hoitamiseksi?
Koronaepidemia on johtamassa massalomautuksiin. YTK:lle on tulossa yhdessä kuukaudessa kahden vuoden työt. Mitä me olemme tehneet sen eteen, että lomautetut jäsenemme saisivat etuutensa ajoissa?
Viime syksynä emme osanneet ajatellakaan, että neljän kuukauden päästä tulee pandemia, joka 20-kertaistaa hakemukset Suomen työttömyysetuusjärjestelmässä. YTK:n määrillä se tarkoittaa noin 100 000 hakemusta lyhyessä ajassa.
Me aloitimme helmikuun lopulla varustautumaan tulevaan. Teimme maaliskuussa kyselyn jäsenillemme, jonka myötä meille alkoi varmistua tilannekuva siitä, että epidemian leviämisen ja hallituksen vastatoimien vuoksi lomautuksia ja hakemuksia on tulossa poikkeuksellinen määrä. Toistimme kyselyn maaliskuun loppupuolella ja näkymä on vain heikentynyt.
Alkushokki koetteli meitä kaikkia, mutta missään vaiheessa emme heittäneet pyyhettä kehään tai vaipuneet turhaan toiveikkuuteen. Ymmärsimme alusta alkaen, että tilanne vaatii päättäväistä ja suunnitelmallista toimintaa.
Olemme siitä asti puurtaneet hartiavoimin seitsemän päivää viikossa ja välillä myös kellon ympäri. Tähän mennessä olemme tehneet seuraavia toimenpiteitä:
- Työntekijöitä rekrytoitu lisää
- Henkilökuntaa koulutettu
- Käsittelyn prosessit käyty läpi ja kehitetty joustavimmiksi
- Työnteon sisäisiä järjestelyjä muutettu
- Kehitetty käsittelyn työkaluja
- Laajennettu ajankohtainen viestintä jäsenille, yhteistyökumppaneille ja päättäjille
- Annettu apua lainsäädäntötyöhön
- Lähes kaikki työntekijät laajasti etätöissä
- Toimenpiteitä henkilökunnan jaksamisen turvaamiseksi
- Kaikissa yhteyksissä käytössä viranomaisten ohjeet taudin leviämisen estämiseksi
- Tehty teknisiä testauksia
- Lisätty kapasiteettia puhelin- ja tietojärjestelmissä
Entäs kun tulee se yhdestoista?
Kaikista näistä toimista huolimatta meillä on huoli siitä, että tämä täysin poikkeuksellinen tilanne ei ole hoidettavissa Suomen lainsäädännön mukaisen työttömyysetuusjärjestelmän kautta. Tilanne vastaa terveydenhuollon kantokyvystä käytyä keskustelua. Erona se, että työttömyysturvassa piikkiä ei voida tasoittaa.
Siksi olemme omien toimiemme ohella koko kriisin ajan viestineet voimakkaasti päättäjille ja virkamiehille siitä, että tähän poikkeustilanteeseen tarvitaan aivan uudenlaisia ratkaisuja.
Me emme luovuta
Kannamme huolta siitä, miten jäsenemme tulevat tästä selviämään. Samalla olemme huolissamme niistä kaikista sadoista tuhansista lomautetuista, joiden toimeentulo on vaarassa, koska Suomen sosiaaliturvajärjestelmä ei toimi tällaisessa poikkeustilanteessa.
Meillä YTK:lla on onneksi hyvä henki ja asenne. Saamme myös jatkuvasti kannustavaa palautetta jäseniltämme. Me emme tule luovuttamaan vaan teemme kaikkemme sen eteen, että saamme kaikki hakemukset käsiteltyä ja rahat liikkeelle kohtuullisessa ajassa.

Sanna Alamäki, toimitusjohtaja 2017-2021
YTK:n toimitusjohtaja Sanna Alamäki on rohkea keskustelija, jolle muutos on mahdollisuus. Sannan mielestä työllistyminen on tärkeintä ja hän haastaa kaikki yhteistyöhön uusien toimintatapojen löytämiseksi. Työttömyysturvassa pitäisi Sannan mukaan keskittyä oleelliseen ja ottaa samalla olemassa olevasta ja tulevasta teknologiasta kaikki hyöty irti.
Käsittelemme tässä blogissa työttömyysturvan ja työelämän ilmiöitä. Kirjoituksilla osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun ja pohdimme ajankohtaisia tapahtumia. Blogi ei ole neuvontaa. Neuvontaa työttömyysturva-asioissa saat asiakaspalvelustamme sekä ohjeet ja tuki -osiosta.