
Onko työmarkkinoilla ”parasta ennen” -päivämäärää?
Keskusteluiden ja median vakioaiheeksi on noussut yli 50-vuotiaiden vaikea työllistyminen. Totta vai tarua? Muutamia harhaluuloja voimme ainakin oikaista tilastojen valossa, kun puhutaan 50- ja 60-luvun taitteessa syntyneiden suuren murroksen tai myös hyvinvoinnin sukupolveksikin kutsutun ikäluokan työllistymisestä.
Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimustulos (Ikääntyneiden työllisyys- ja työttömyyskehitys uuden ikäpolitiikan aikana) saattaa lyödä ällikällä: ”55–64-vuotiaat ovat ainoa ikäryhmä, joka on saavuttanut 90-luvun lamaa edeltäneen työllisyystasonsa, vieläpä selvästi ylittänyt sen. Kaikkien nuorempien ikäryhmien työllisyyskehitys on junnannut paikallaan eikä ole saavuttanut aikaisempia tasojaan”, toteaa työ- ja elinkeinoministeriön dosentti, työmarkkinaneuvos Matti Sihto julkaisussaan.
Voisiko työllistymisen esteenä olla se, että tuo ikäpolvi ei aktiivisimmassa työnhakuvaiheessaan joutunut koskaan kohtaamaan niin kovaa kilpailua kuin se on tämän päivän työmarkkinoilla? Oliko putki valmistumisen jälkeen helpompi – suoraan koulun penkiltä töihin ja työpaikan vaihtaminen sujui jouheasti, jos sellaiseen tuli tarve? Tätä ajatusta tukee työ- ja elinkeinoministeriön analyysi, jonka mukaan ikääntyneet ovat myös nuorempia työttömiä työnhakijoita passiivisempia työnhakijoita.
Olen käynyt paljon keskusteluja yli viisikymppisten hakijoiden kanssa, jotka ovat joutuneet vieläpä haastavampaan tilanteeseen menetettyään edellisen työpaikkansa ja hakevat nyt töitä täyspäiväisinä.
”Enhän minä osaa esittää vahvuuksiani, kun en ole niitä miettinyt. Olen vain tehnyt töitä, mitä eteen tulee”, eräskin hakija toteaa. Kun hakijan osaamista on kurkattu pintaa syvemmällä, alkaa löytyä jopa ainutlaatuista osaamista ja kokemusta vaikka muille jakaa.
Oman osaamisen myyminen on varmasti myyntityön vaikeimpia lajeja, eikä se oikein istu suomalaiseen vaatimattomuuteen, joka varsinkin istuu sitkeästi vanhemmissa ikäluokissa.
Ja kuten kaikessa myyntityössä, työnhaussakin kivijalka on määrä, laatu ja suunta. Otanko minä työnhakijana riittävän määrän kontakteja, miten argumentoin ja esittelen vahvuuteni ja olenko valinnut oikeat tahot, joita lähestyä.
Tässäkin lajissa harjoittelu tekee mestarin. YTK-Yhdistys valmentaa vuosittain satoja jäseniään työnhaun taidoissa. Seuraa verkkosivuillamme tulevia tapahtumia ja ilmoittaudu mukaan. Kesällä olemme Porissa SuomiAreenalla 13.-14.7., joten tule tapaamaan meitä Kansalaistorin telttaamme niin jutellaan lisää!
Seuraavassa blogissani pureudun nuoriin ikäryhmiin, Y- ja Z-sukupolviin, jotka kamppailevat ensimmäisen työpaikan haussa valmistumisensa jälkeen.

Pirjo Kaasinen, markkinointijohtaja 2016-2019
YTK-Yhdistyksen markkinointijohtaja Pirjo Kaasinen rikkoi blogikirjoituksissaan työelämän ja työnhaun myyttejä. Pirjon tavoitteena oli aina herätellä ja kannustaa suomalaisia entistä rakentavampaan työelämään. Pirjo toi mukanaan timantinkovaa ammattitaitoa ja jätti meille perinnöksi pyrkiä samaan. Kiitos Pirjo!
Käsittelemme tässä blogissa työttömyysturvan ja työelämän ilmiöitä. Kirjoituksilla osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun ja pohdimme ajankohtaisia tapahtumia. Blogi ei ole neuvontaa. Neuvontaa työttömyysturva-asioissa saat asiakaspalvelustamme sekä ohjeet ja tuki -osiosta.