Läppäri ja muistiinpanovälineet metsässä vihreän sammalmättään päällä

Ota etätyöstä kaikki irti

Kuten olet saattanutkin huomata, moni työpaikka suosittelee tällä hetkellä etätyöskentelyä. Monelle läppärin naputtaminen kotoa voi tuntua ahdistavalta ajatukselta, mutta etäilyn ei suinkaan tarvitse olla tylsää tai yksinäistä. Se voi olla myös tehokasta, luovaa ja hyvinkin vapauttavaa! Siksi listasimme tähän kotona työskentelyn positiivisia puolia sekä vinkkejä, miten saat otettua etähommista kaiken ilon ja hyödyn irti. Enjoy!

  1. Käytä vapaasti luovuutta ajankäytössä. Jos tarvitset työmatkaa siirtyäksesi työtaajuudelle, tee kuvitteellinen työmatka ja kierrä työpisteelle aamulenkin kautta. Tai jos ideat pursuavat mielessä heti herättyäsi, siirry suoraan sängystä työpöydän ääreen. 
  2. Silloin, kun työlistalla on tahmealta tuntuvia työtehtäviä, voit olla varma, että kotisi kiiltää. Tauota työtä tekemällä pieniä kotiaskareita, jolloin saat myös kaivattua taukoliikuntaa ja ajatukset alkavat virrata ihan huomaamatta. 
  3. Etäpalaveria varten ei kuitenkaan tarvitse siivota, sillä monissa videoneuvottelusovelluksissa on mahdollista sumentaa tausta, eikä kukaan huomaa, jos likaiset sukat lojuvat lattialla. Kameran käyttöä kannattaa kuitenkin harkita, koska se kuluttaa yhteyksien kapasiteettia.
  4. Klikkaa kamera päälle etäpalaverissa ja ole oma itsesi. Etäpäivänä on ihan ok kulkea verkkareissa ilman meikkiä tai parta ajamatta. Säädä vähän valotusta ja kameran kuvakulmaa. Eleet ja ilmeet tehostavat kommunikointia ja keskustelua on helpompi seurata. Kameran käyttöä kannattaa kuitenkin harkita, koska se kuluttaa yhteyksien kapasiteettia.
  5. Opettele käyttämään videopuhelun mikrofonia. Pidä mikki mykistettynä, jos et aktiivisesti osallistu keskusteluun. Näin et häiritse muita epämääräisillä rahinoilla. Muista kuitenkin avata mikki, kun aiot sanoa jotain! 
  6. Palaverit hoituvat myös puhelinyhteydellä. Laita siis kuulokkeet korviin, lenkkitossut jalkaan ja suuntaa lenkkipolulle pitämään puhelinpalaveria. Pidä kuitenkin katse polulla, älä muistivihossa, vaan kirjoita muistiinpanot ylös heti lenkin jälkeen. 
  7. Sopikaa tiimin kanssa yhteinen virtuaalikahvitauko. Herkuton huhtikuukin onnistuu paremmin, kun työkaverien kahvipullat pysyvät turvallisesti ruudun toisella puolella. 
  8. Jos kotona on muita, käytä seura hyväksi. Irtaannu töistä, jutelkaa niitä näitä, lue lapselle satu, tai kysy rohkeasti mielipidettä tai ajatusta pohtimaasi asiaan.  

Käsittelemme tässä blogissa työttömyysturvan ja työelämän ilmiöitä. Kirjoituksilla osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun ja pohdimme ajankohtaisia tapahtumia. Blogi ei ole neuvontaa. Neuvontaa työttömyysturva-asioissa saat asiakaspalvelustamme sekä ohjeet ja tuki -osiosta.