Rakkauspuhetta
Työttömyys ei ole hyvä asia kenellekään, mutta ansioturvassa on myös positiivisia piirteitä. Se on valtion, työnantajien, työntekijöiden ja työttömyyskassojen jäsenten yhteinen taloudellinen ponnistus sen eteen, että työttömän talous on turvattu työttömyyden hetkellä ja hänen on mahdollista etsiä uutta työtä.
Tällä hetkellä työttömyys on korkealla ja se tekee miljardien aukon valtion budjettiin. Mutta silti on aloja, joissa työvoimaa tarvitaan. Toivoa on aina.
Paradoksaalisesti YTK:ssa on paljon työtä silloin, kun työttömyys on korkealla. Tällä hetkellä meitä työskentelee Loimaalla enemmän kuin koskaan 25 toimintavuotemme aikana, yhteensä noin 140 henkilöä. Syitä olemassaoloomme on vain yksi: jäsenemme.
Tällä hetkellä YTK:n yli 370 000 jäsenestä noin 40 000 saa ansiosidonnaista päivärahaa joka kuukausi. Jokaisen saajan päivärahan määrä vaihtelee työtulon ja muiden ehtojen perusteella.
Työttömyysturvalaissa on yli 150 pykälää. Lisäksi on paljon muita lakeja ja viranomaisen antamia ohjeita, joten asioiden osaaminen on avainasia. Vastaanotamme vuosittain puheluita ja sähköisiä viestejä yhteensä noin 320 000 ja päivärahahakemuksia noin 580 000. Vastaamme siis jokaisena arkipäivänä noin 1 200 yhteydenottoon ja käsittelemme noin 2 250 päivärahakemusta. Kehitämme palveluamme koko ajan. Avasimme esimerkiksi huhtikuun alussa verkkosivuillamme chat-palvelun, jossa voi keskustella asiantuntijamme kanssa omasta työttömyysturvasta ja hakemuksista. Teemme kaikkemme, jotta jäsen saisi apua sitä tarvitessaan eikä jäisi lain mahdollistaman ansioturvan ulkopuolelle.
Työttömyyden aikana tehtävämme on turvata jäsenen talous. Olemme onnellisia, kun työtön saa uuden työn ja työtä tekevä jäsenemme saa pitää työnsä. Se on taloudellisesti hyvä asia henkilölle itselleen, tämän asuinkunnalle, Suomen taloudelle ja myös YTK:lle.
Olemme mukana suomalaisen työelämän muutoksessa. Tuemme sitä pitämällä hyvää huolta jäsenistämme, työntekijöistämme ja tasoitusrahastosta, joka on lain mukaan kerättävä pahan päivän varalle. Samalla haluamme kehittää lakeja kertomalla siitä, mikä nykyisessä työttömyysturvalainsäädännössä mättää. Koska hoidamme Suomessa ylivoimaisesti eniten ansioturvaan liittyviä asioita joka päivä, kuka tietäisi tästä asiasta paremmin kuin me?
Vaikka siis puhumme työttömyydestä, tässä kaikessa on myös positiivisia piirteitä. Huolenpitoa, välittämistä, uudistamista ja toivoa paremmasta huomisesta.
***
Muutama viikko sitten näin arvostetussa suomalaisessa aikakauslehdessä mainoksen, jossa toimintaamme syytettiin ahneeksi ja ylimieliseksi väitteillä, jotka eivät olleet edes totta. Emme ole ensimmäistä kertaa ammattiyhdistyksen hampaissa, joten yllätys tuollainen viesti ei ollut. Jäin kuitenkin pohtimaan, haluavatko ammattiyhdistysten jäsenet rahoittaa jäsenmaksullaan negatiivista mollauskampanjaa vai kaipaisivatko hekin tänä aikana ensisijaisesti hyvää palvelua ja positiivisia viestejä?
Ainakin YTK:n kohdalla positiviinen tapa kertoa vain omasta olemassaolostamme ja keskittyminen jäsentemme palvelun kehittämiseen on toiminut hyvin. Jäsenmäärämme on kasvanut joka vuosi toimintamme aikana.
Osallistu keskusteluun kanssamme!
YTK:n henkilökunta pyrkii rakkauspuheeseen myös Twitterissä.
Blogissa esitettävät kirjoitukset sekä kommentit ovat näkemyksiä ja ajatuksia työttömyysturvaan liittyvistä asioista. Niitä ei ole tarkoitettu työttömyyspäiväraha-asiaa koskevaksi neuvonnaksi ja ne myös vanhenevat. Ajankohtaista tietoa työttömyysturvasta löydät nettisivuiltamme kohdasta ”ansioturvan ABC”. Myös asiakaspalvelumme auttaa sinua, kun tarvitset neuvontaa.

Auli Hänninen, toimitusjohtaja
YTK:n toimitusjohtajana Auli Hänninen haluaa yksinkertaistaa ja tehostaa suomalaista työttömyysturvaa. Kirjoituksissaan Hänninen hahmottelee rohkeasti työttömyysturvan kehityksen mahdollisuuksia ja tarjoaa asiantuntemustaan ja näkemyksiään päättäjien käytettäväksi. Hänninen oli Perheyritysten liiton toimitusjohtajana vuosina 2017-2021. Aulin visiolla ja päättäväisyydellä rakensimme nykyaikaisen YTK:n perustan, jonka päältä tänään kurkotamme uudelleen Aulin ohjauksessa kohti korkeuksia.
Käsittelemme tässä blogissa työttömyysturvan ja työelämän ilmiöitä. Kirjoituksilla osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun ja pohdimme ajankohtaisia tapahtumia. Blogi ei ole neuvontaa. Neuvontaa työttömyysturva-asioissa saat asiakaspalvelustamme sekä ohjeet ja tuki -osiosta.