Tahkoa, tiiliseinää ja kuivaa leipää

Tekijää tarvitaan aina. Tarve säilyy, vaikka työn tavat ja muodot muuttuvat. Tässä blogisarjassa YTK:n asiantuntijat pohtivat, miksi uusi työelämä voi jättää tekijänsä vanhojen rakenteiden ulkopuolelle.  

Hallituksen tahto on kilpailukyvyn terävöittämisessä. Mikäs siinä; leikkaavien työkalujen pitääkin olla teräviä toimiakseen kunnolla. Trio teroittaa kärkeään tahkoamalla hiki hatussa yrittämisen edellytyksiä paremmiksi. Viilattu paketti sisältää madallettuja kynnyksiä, kannustimia, innovaatioseteleitä, yhteistyötä, paritusta, sujuvoittamista ja rahoitusta.

Eräänä julkilausuttuna tavoitteena on helpottaa sivutoimisen yritystoiminnan aloittamista työttömänä. Siinä onkin sitten Triolla soppa täynnä sattumia, sillä työttömyysturvaa ei ole tarkoitettu yritystoiminnan tueksi. Suurusteena keitossa on se, että rajauksesta huolimatta jo nykyisellään turvaa voidaan käyttää sivutoimisen yrittäjän toimeentulon tukemiseksi. Eli ei saa, mutta saa, tolle, vaikkei tälle.

Työttömälle kaikki on hankalampaa ja tämä on maan tapa. Siksipä työttömän perustama yritys katsotaan lähtökohtaisesti päätoimiseksi, jolloin päivärahan maksaminen loppuu siihen. Tulkinta on tiukkaa lajia ja leipä kuivaa.

Työttömän on siis parempi ymmärtää paikkansa ja jäädä sohvalle. Sohvalla makaaminen kasvattaa itsesääliä ja kolmen kuukauden kuluttua tilastokin kertoo, että sieltä ei kannata enää nousta edes työnäytteelle. Parempi näin, sanovat järjestyksen puolustajat, sillä muutoin kilpailu olisi päässyt vääristymään. Sivutoiminen tsuppari olisi mitä ilmeisimmin pumpannut työnantajien rahoittaman päivärahansa hinnoista pois ja myynyt työnsä ilmaiseksi. Onneksi ne, jotka ovat ymmärtäneet aloittaa yritystoiminnan työssä ollessaan, ymmärtävät tietysti myös yrittää kilpailua vääristämättä, joten heille päiväraha voidaan toki suoda.

Iloista on se, että Trio yrittää. Siitä voi samalla vetää hupaisan ja surullisen tai surullisen ja hupaisan huomion: Suomessa politiikka ja liiketoiminta muistuttavat toisiaan; ne ovat molemmat yrittämistä eli päänsä kovettamista punaista tiiliseinää seinää vasten.

Osallistu kanssamme keskusteluun Twitterissä!

Blogissa esitettävät kirjoitukset sekä kommentit ovat näkemyksiä ja ajatuksia työttömyysturvaan liittyvistä asioista. Niitä ei ole tarkoitettu työttömyyspäiväraha-asiaa koskevaksi neuvonnaksi ja ne myös vanhenevat. Ajankohtaista tietoa työttömyysturvasta löydät nettisivuiltamme kohdasta ”ansioturvan ABC”. Myös asiakaspalvelumme auttaa sinua, kun tarvitset neuvontaa.

Petja Eklund katsoo veikeästi kameraan - YTK

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Petja Eklund tuottaa YTK:lla asiaa ja analyysejä. Eklund jaksaa aina puolustaa ihmistä ja avointa yhteiskuntaa. Normit ja instituutiot ovat kansalaisia varten, eivät koskaan toisin päin.

Käsittelemme tässä blogissa työttömyysturvan ja työelämän ilmiöitä. Kirjoituksilla osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun ja pohdimme ajankohtaisia tapahtumia. Blogi ei ole neuvontaa. Neuvontaa työttömyysturva-asioissa saat asiakaspalvelustamme sekä ohjeet ja tuki -osiosta.