Tarjoilija, en ymmärrä päätöstäni!

Kun haet päivärahaa, työttömyyskassa antaa asiasta päätöksen. Asiakkaan näkökulmasta päätöksen pitäisi olla sellainen, että sen voi ymmärtää. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun pitäisi voida päätöksestä ymmärtää, miten asia on ratkaistu ja mitkä ovat päätöksen perusteet. Työttömyyskassan näkökulmasta päätösten sisältö on asiakaspalvelua. Kun päätös on muotoiltu onnistuneesti, vähenevät yhteydenotot ja mahdolliset valitukset.

Työttömyyskassat ovat tällä hetkellä uudistamassa päätöksiään. Urakka on melkoinen, sillä erilaisia päätösperusteluja on satoja. Päätöstekstien parantamisessa on huomioitava tekstien selkeyttämisen lisäksi myös työttömyysturvalain vaatimukset. Uudet päätösperustelut aiheuttavat uudistamistarpeita myös työttömyyskassojen IT-järjestelmiin, jotta tarvittavat tiedot ja tekstit saadaan tuotua asiakkaalle lähetettävään päätökseen. Jos kaikki poikkeuksen poikkeukset otetaan huomioon, kasvaa päätösten määrä liian suureksi. Vaikka täydellisyyteen pyritään, ei siihen käytännön rajoitteiden vuoksi aina päästä.

Päätösten uudistamistyö on vielä kesken ja nyt sinulla on mahdollisuus auttaa meitä tässä työssä Olemme tehneet asiasta kyselyn, jossa voit arvioida uusia päätöstekstejä. Kyselyyn pääset tästä.

Kiitos osallistumisesta ja aurinkoisia kevättalven päiviä!

Petja Eklund katsoo veikeästi kameraan - YTK

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Petja Eklund tuottaa YTK:lla asiaa ja analyysejä. Eklund jaksaa aina puolustaa ihmistä ja avointa yhteiskuntaa. Normit ja instituutiot ovat kansalaisia varten, eivät koskaan toisin päin.

Käsittelemme tässä blogissa työttömyysturvan ja työelämän ilmiöitä. Kirjoituksilla osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun ja pohdimme ajankohtaisia tapahtumia. Blogi ei ole neuvontaa. Neuvontaa työttömyysturva-asioissa saat asiakaspalvelustamme sekä ohjeet ja tuki -osiosta.