Tervetuloa kotiin!

Tekijää tarvitaan aina. Tarve säilyy, vaikka työn tavat ja muodot muuttuvat. Tässä blogisarjassa YTK:n asiantuntijat pohtivat, miksi uusi työelämä voi jättää tekijänsä vanhojen rakenteiden ulkopuolelle.   

Erilaisten digitaalisten alustojen nerokkuus piilee siinä, että ne mahdollistavat tulojen ansainnan myös vapaa-aikana. Kansainvälinen vertaismajoituspalvelu Airbnb tarjoaa käyttäjilleen majoituskohteita paikallisilta majoittajilta miltei 200 eri maassa.  Yrityksen nettisivuille saapuvalle toivotetaan ”Tervetuloa kotiin”. Vuokrattavat kohteet ovat ainutlaatuisia, koska ne ovat oikeita koteja. Kenties majoituskokemus on sen myötä merkityksellisempi ja aidompi. Ja koko vuokraustapahtuma kohteiden selailua myöten eräänlainen digiajan seikkailu.

Suomessa verottaja on verottanut yksityisestä majoitustoiminnasta saadut tulot pääomatuloina. Jos majoitustoiminta on ammattimaista, on kyseessä yritystoiminta. Tämä on hyvä pitää mielessä, koska yritystoiminta tuo mukanaan paljon velvoitteita ja byrokratiaa. Vuokraustuloilla saattaa siinä tapauksessa olla vaikutusta myös esimerkiksi majoituksen tarjoajan työttömyysturvaan.

Airbnb ei ole saanut Suomessa erityisen hyvää vastaanottoa. Yksityinen majoitustoiminta on herättänyt arvostelua muun muassa Matkailu- ja ravintolapalveluiden Mara ry:n taholta. Ketterän kilpailijan katsotaan saavan epäreilua kilpailuetua muihin alan yrittäjiin nähden. Ehkä niin, mutta olisiko meillä suomalaisilla vähitellen peiliin katsomisen paikka? On kovin vaikea keksiä mitään uutta hyvää ideaa, joka ei olisi jonkun mielestä lain tai vähintään hyvän tavan vastainen Suomessa. Ja jos uusi keksintö todetaan kuin ihmeen kaupalla lailliseksi, ehdottaa joku seuraavaksi sen kieltämistä lailla.

Meidän ei ole pakko olla tässä muutoksessa mukana. Mutta miksi ihmeessä emme haluaisi? Vajaalla käytöllä oleva asuntokapasiteetti kannattaa ilman muuta muuttaa rahaksi. Airbnb on alun perin luotu nimenomaan satunnaista, ei ammattimaista, majoituksen tarjoamista varten.

Päällimmäisenä mieleen jääkin kysymys: How Much Could I Make?

Blogissa esitettävät kirjoitukset sekä kommentit ovat näkemyksiä ja ajatuksia työttömyysturvaan liittyvistä asioista. Niitä ei ole tarkoitettu työttömyyspäiväraha-asiaa koskevaksi neuvonnaksi ja ne myös vanhenevat. Ajankohtaista tietoa työttömyysturvasta löydät nettisivuiltamme kohdasta ”ansioturvan ABC”. Myös asiakaspalvelumme auttaa sinua, kun tarvitset neuvontaa.

Teija Hautera

Teija Hautera, lakimies 2012-2019

Eettisyyteen ja lainmukaisuuteen liittyvät kysymykset liittyvät kaikkeen toimintaamme ja jokainen uusi päivä tuo mukanaan uusia valintoja. Teija otti tehtäväkseen auttaa YTK:laisia tekemään näitä valintoja. Teija vastasi YTK:n vastuullisuus-toiminnosta ja varmisti, että ylläpidämme eettisesti ja laillisesti vankkaa ja turmeltumatonta kulttuuria ja että noudatamme toiminnassamme kattavasti hyvän hallinnon periaatteita. Teijan vaikuttavuus on kiistatonta; monesti yhä mietimme, mitä Teija sanoisi ja sen avulla pääsemme eteenpäin.

​​​​​​​“On matters of style, swim with the current, on matters of principle, stand like a rock." – Thomas Jefferson

Käsittelemme tässä blogissa työttömyysturvan ja työelämän ilmiöitä. Kirjoituksilla osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun ja pohdimme ajankohtaisia tapahtumia. Blogi ei ole neuvontaa. Neuvontaa työttömyysturva-asioissa saat asiakaspalvelustamme sekä ohjeet ja tuki -osiosta.