Uber- Ei konttoria, ei esimiestä

Tekijää tarvitaan aina. Tarve säilyy, vaikka työn tavat ja muodot muuttuvat. Tässä blogisarjassa YTK:n asiantuntijat pohtivat, miksi uusi työelämä voi jättää tekijänsä vanhojen rakenteiden ulkopuolelle.   

 

Uusi aika, appsien aikakausi, on alkanut. Aivan uudenlainen työmarkkinoiden horisontti avautuu digitaalisten alustojen varaan. Digitalisaatio tehostaa työsuoritteen myymistä ja luo siten uutta työtä. Uusi työ on riippumatonta ja sitä ei tarvitse sitoa tiettyyn kiinteään aikaan tai paikkaan.

Kansainvälinen Uber-sovellus on yksi esimerkki uudesta tavasta ansaita rahaa. Uberin palvelulupauksen mukaan älypuhelimen sovellus yhdistää kyytiä kaipaavan asiakkaan kuljettajaan muutamissa minuuteissa. Taustalla toimiva teknologia on varsin vaikuttavaa. Palvelulupauksen perusteella sovelluksen arvion kuljettajan saapumisajankohdasta pitäisi olla kohtuullisen luotettava. Digiajan palvelut tekevät usein vaikutuksen käyttäjälähtöisyydellään.Vastaavanlaista kuluttajaymmärtämystä soisi hyödynnettävän aivan kaikkien, myös julkisten ja lakisääteisten, palveluiden tuotannossa. Auton omistaja puolestaan hyödyntää palvelua tuottaessaan vajaakäytössä olevaa varallisuuttaan. Kulutusvalintana palvelun käyttäminen on siten kestävä ja ekologinen. Kaikki eivät tietenkään Uberin palveluita vielä käytä, joten tietyssä mielessä palvelun kansainväliset käyttäjät ovat eräänlaisia edelläkävijöitä.

Uber-kuljettaja saa täysin vapaasti päättää työajat ja työn määrän. Uberin nettisivuilla vierailijaa tervehtii teksti: ”Sinä päätät päivästäsi”. Tarjolla olevan työn määrä riippuu toki paljon kysynnästä. Mutta mikä tarkalleen ottaen on kuljettajan status työnsuorittajana? Onko Uber pelkkä digitaalinen alusta vai voisiko se olla myös työnantaja? Joitain työsuhteen ominaispiirteitä toiminnasta toki löytyy, sillä sovellus kontrolloi kuljettajaa aika tavalla. Uber määrää taksan, hoitaa maksutapahtuman, maksaa kuljettajan palkan ja ohjaa muutenkin kuljettajan työsuoritusta. Tavallisempi tulkinta on kuitenkin se, että kyseessä on työsuoritteen vaihdanta vailla varsinaista työsuhdetta. Kuljettajahan vastaa työvälineestään, autosta, kuten yrittäjä. Itsensä työllistävä Uber-kuljettaja ei siinä tapauksessa ole oikeutettu vähimmäispalkkaan tai palkalliseen vuosilomaan. Jos toiminta on pienimuotoista ja satunnaista, katsoo verottaja sen ansiotuloksi. Työttömyysturvajärjestelmässä Uber-kuljettaja katsotaan todennäköisesti yrittäjäksi.

Uberisaatio herättää paljon kysymyksiä. Suomessa toimintaa on pidetty laittomanakin. Kuljettaja voi saada peräänsä poliisit. Kannattaa siis ehdottomasti hankkia taksilupa. Työn uudenlaista jakaantumista ei kuitenkaan tule demonisoida.  Uusi työ tullaan tekemään erilaisilla digitaalisilla alustoilla. Kelloa ei käännetä taaksepäin. Ja toisin kuin perinteisille työmarkkinoille, tähän saavat osallistua kaikki.

 

Blogissa esitettävät kirjoitukset sekä kommentit ovat näkemyksiä ja ajatuksia työttömyysturvaan liittyvistä asioista. Niitä ei ole tarkoitettu työttömyyspäiväraha-asiaa koskevaksi neuvonnaksi ja ne myös vanhenevat. Ajankohtaista tietoa työttömyysturvasta löydät nettisivuiltamme kohdasta ”ansioturvan ABC”. Myös asiakaspalvelumme auttaa sinua, kun tarvitset neuvontaa.

Teija Hautera

Teija Hautera, lakimies 2012-2019

Eettisyyteen ja lainmukaisuuteen liittyvät kysymykset liittyvät kaikkeen toimintaamme ja jokainen uusi päivä tuo mukanaan uusia valintoja. Teija otti tehtäväkseen auttaa YTK:laisia tekemään näitä valintoja. Teija vastasi YTK:n vastuullisuus-toiminnosta ja varmisti, että ylläpidämme eettisesti ja laillisesti vankkaa ja turmeltumatonta kulttuuria ja että noudatamme toiminnassamme kattavasti hyvän hallinnon periaatteita. Teijan vaikuttavuus on kiistatonta; monesti yhä mietimme, mitä Teija sanoisi ja sen avulla pääsemme eteenpäin.

​​​​​​​“On matters of style, swim with the current, on matters of principle, stand like a rock." – Thomas Jefferson

Käsittelemme tässä blogissa työttömyysturvan ja työelämän ilmiöitä. Kirjoituksilla osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun ja pohdimme ajankohtaisia tapahtumia. Blogi ei ole neuvontaa. Neuvontaa työttömyysturva-asioissa saat asiakaspalvelustamme sekä ohjeet ja tuki -osiosta.