
Uraile miten urailet
Uusi vuosi on hyvä hetki katsella mennyttä ja tulevaa elämää myös urailun näkökulmasta. Urailla voi todella monella tavalla. Minkälainen urailija sinä olet? Lue lisää, minkälaisia erilaisia tapoja on urailla ja nappaa samalla ilmaiset verkkokoulutustärpit erilaisille urille!
Taannoin Instagramissa kiersi kuvahaaste, johon moni luetteli elämässään tekemiään töitä. Listat olivat mainiota ajanvietettä, tutuista ja tuntemattomista oppi aivan uusia puolia. Työkaverini Anne, joka on nykyään markkinointipäällikkö, oli aikoinaan työskennellyt mm. siivoojana, Alkon myyjänä ja paikallislehden ilmoitusmyyjänä. Myynnilliset työt menneisyydessä voisivat hyvin vihjata siihen, että markkinointipäällikön ura on ollut selvänä suuntana jo pidemmän aikaa.
Monen listasta ei ollut nähtävissä yhtä selkeää suuntaa, vaan keskenään hyvinkin erilaisia töitä.
Puusepän apupojasta meklariksi, levysepästä lomittajaksi, pankkilaisesta muusikoksi. Uudetkin työtehtävät olivat mukana: bottikuiskaajia, kyberturvallisuusasiantuntijoita, sosiaalisen median vaikuttajia löytyi listoilta.
Toisaalta monelle työsuhteita ei ole kertynyt kovinkaan monta. Nuorena on tehty kesätöitä, kunnes sitten on opiskeltu opettajaksi tai sähköasentajaksi ja sille tielle on jääty. Ja hyvä niinkin. Juhlistimme tällä viikolla toimistolla toisen kollegani Maaritin (ja samalla muutaman muunkin) työuraa hopeisella ansiomerkillä, hän on ollut 25 vuotta saman työnantajan palveluksessa. Tämä pitkä ura ei ole ollut tasainen: aikoinaan it-tukena, sitten asiakaspalvelussa, järjestöpäällikkönä ja nykyään asiakkuus- ja palvelupäällikkönä. Vaikka työpaikka ei ole muuttunut, työ sen sisällä on myllännyt uran uuteen uskoon monesti.
Minkälainen urailija sinä olet?
YTK on kasvanut yli 510 000 henkilön yhteisöksi, jossa jokaisella on oma yksilöllinen uransa. Uraa ei tarvitse ajatella yksiselitteisesti, vaan sitä voi urailla juuri omalla tavallaan. Maarit voisi olla ”uraattori”, joka on nähnyt ja kokenut paljon ja suhtautuu tyynellä kokemuksella tulevaan. Anne taas saattaa olla työhönsä täysin urahtanut, eli suhtautuu intomielisesti kaikkeen markkinointiin ja pyörittelee ilmassa kymmeniä asioita kerrallaan.
Intouduimme ylipäätään leikkimään ura-sanalla ja teimme uusimman markkinointikampanjammekin sen ympärille. Haluamme muistuttaa, että urailla voi todella monella tavalla. Käytämme työhömme kolmasosan elämästämme ja se tuottaa meille monille merkityksellisyyden tunteita. Olisi hyvä, jos silloin tällöin jokainen pohtisi, onko tuo kolmasosa elämästä sellainen kuin itse haluaisi.
Olenko uraillut itselleni sopivalla tavalla vai kaipaanko vielä uusia uria? Ja vaikka juuri nyt olisikin urakuopassa, sekin voi olla mahdollisuus löytää uusia polkuja. YTK Työttömyyskassassa autamme ja neuvomme silloin, kun ura etsii uusia käänteitä ja YTK Työelämässä autamme koko työelämän ajalla.
Uusi vuosi on hyvä hetki katsella mennyttä ja tulevaa elämää myös urailun näkökulmasta. Poimin blogini kylkeen täysjäsenillemme ilmaisesta Työelämän verkkokoulutuskirjastosta pari tärppiä oman urailun pohtimiseen. Käy inspiroitumassa tai etsimässä uusi urailija itsestäsi:
Vuodenvaihteen vinkit erilaisille urailijoille:
- Dakota Robinin webinaari ”Erilaisuuden taito – miten kasvattaa häpeästä voimavara”
Dakota on syntynyt Sveitsissä, kasvanut suomalais-turkkilaisena transsukupuolisena miehenä pienessä kaupungissa. Hän haastaa jokaista elämään sellaista elämää kuin oikeasti haluaa.
Katso webinaari >> - Olisiko aika urahtaa taas uuden taidon avulla? Ota visuaaliset maailmat haltuun Canvan avulla!
Katso Canva-verkkokoulutus >> - Innostutko aina uusista urailuista ja vaikea löytää aikaa kaikelle? Päivitä priorisoinnin taitojasi!
Katso Fokus ja priorisointi -verkkokoulutus >>
Nämä ja kaikki muut Työelämän verkkokoulutuskirjaston hyödylliset koulutukset YTK:n täysjäsenten käytössä täysin veloituksetta! Tutustu täysjäsenyyteen ja liity nyt!


Ilona Kangas, viestintä- ja asiakkuusjohtaja
Ilona Kangas johtaa YTK:n markkinointia, viestintää ja asiakkuustyötä. Ei ihme, että hän analysoi päivät pitkät ja väliin blogissakin sitä, mitä asiakkaillemme kuuluu ja miten voisimme entisestään auttaa teitä onnistumaan työelämän käänteissä.
Käsittelemme tässä blogissa työttömyysturvan ja työelämän ilmiöitä. Kirjoituksilla osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun ja pohdimme ajankohtaisia tapahtumia. Blogi ei ole neuvontaa. Neuvontaa työttömyysturva-asioissa saat asiakaspalvelustamme sekä ohjeet ja tuki -osiosta.