Uuden toimitusjohtajan tervehdys: ”Työttömyydestä on voitava keskustella rakentavasti”

Olen työskennellyt Yleisen työttömyyskassan toimitusjohtajana nyt reilun viikon. Odotukseni olivat korkealla, mutta siitäkin huolimatta olen yllättynyt positiivisesti. YTK:ssa katsotaan rohkeasti eteenpäin, ja työntekijät ovat positiivisia ja tehtäviinsä sitoutuneita. Heidän joukkoonsa on ollut ilo liittyä!

Suomen suurin työttömyyskassa on mennyt viime vuosina hurjasti eteenpäin, eikä ainoastaan kovasti kasvaneen jäsenmääränsä suhteen, vaan myös talon sisällä. Loimaalla uskalletaan haastaa entisiä toimintatapoja ja etsiä uusia – tarkoituksena tehdä asioita entistä paremmin. YTK:n kehittymisen johtotähtenä ei ole toimitusjohtaja tai kehitysjohtaja, eikä edes harvinaisen motivoitunut työntekijöidemme joukko. Uudistumisen takana ovat asiakkaamme, siis kaikki työttömyyskassan jäsenet. Jäsenillämme on erilaisia tarpeita nyt ja tulevaisuudessa. Niiden ymmärtäminen ja niihin vastaaminen on kaiken tekemisemme keskiössä.

Hyvä esimerkki tästä on vuoden alussa voimaan tullut aktiivimalli, joka on herättänyt paljon keskustelua paitsi julkisuudessa myös jäsenistössämme. Lain riepottelu jatkuu yhä julkisessa keskustelussa, mutta YTK:n katse on nyt jäsenistössä. Keskitymme voimassa olevan mallin mahdollisimman onnistuneeseen toimeenpanoon ja asiakkaidemme ohjaamiseen.

Ennen YTK:ta työskentelin lähes parikymmentä vuotta hieman kuivaksikin mielletyssä veromaailmassa. Sukellettuani nyt työelämän syövereihin olen jopa hieman yllättynyt aiheen ympärillä pyörivän keskustelun tyylistä. Työttömyyteen ja työelämään liittyvät kysymykset ovat hyvin inhimillisiä ja henkilökohtaisia. On ymmärrettävää, että aihe herättää tunteita, mutta aiheesta pitäisi pystyä keskustelemaan rakentavasti, ilman niskalaukauksia.

Ihmisillä on tarve tehdä työtä: tarve olla hyödyksi ja kuulua yhteisöön. Tämä puoli ei ole noussut keskusteluissa esiin. On keskitytty syyllistämiseen ja vastapuolen teilaamiseen. Tulevaisuuden työelämä ei voi perustua vastakkainasettelulle, vaan yhteistyölle ja yhteisille tavoitteille. YTK:n tavoitteena on toimia sillanrakentajana työelämän murroskohdissa. Kun työelämä pirstaloituu ja työurat polveilevat, on näitä murrosvaiheita yhä enemmän. Erilaisten työmuotojen välillä siirtyminen on oltava joustavaa ja nopeaa. Tämä on mahdollista vain työllistämisen esteitä purkamalla ja hallintohimmeleitä keventämällä. Ihmisten on koettava työelämä ja siihen osallistuminen tavalla tai toisella mielekkääksi, ei rangaistukseksi.

YTK:n toimitusjohtajana koen, että tärkein tehtäväni on luoda puitteet onnistumisille. Tehtäväni on varmistaa, että jokainen meistä YTK:lla kokee oman työnsä mielekkääksi ja voi onnistua omassa työssään. YTK onnistuu silloin, kun jäsenemme saavat jopa odotuksiaan parempaa palvelua ja asiat sujuvat hyvin. YTK on olemassa jäseniään varten.

Sanna Alamäki, YTK:n toimitusjohtaja.

Sanna Alamäki, toimitusjohtaja 2017-2021

YTK:n toimitusjohtaja Sanna Alamäki on rohkea keskustelija, jolle muutos on mahdollisuus. Sannan mielestä työllistyminen on tärkeintä ja hän haastaa kaikki yhteistyöhön uusien toimintatapojen löytämiseksi. Työttömyysturvassa pitäisi Sannan mukaan keskittyä oleelliseen ja ottaa samalla olemassa olevasta ja tulevasta teknologiasta kaikki hyöty irti.

Käsittelemme tässä blogissa työttömyysturvan ja työelämän ilmiöitä. Kirjoituksilla osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun ja pohdimme ajankohtaisia tapahtumia. Blogi ei ole neuvontaa. Neuvontaa työttömyysturva-asioissa saat asiakaspalvelustamme sekä ohjeet ja tuki -osiosta.