Laguuninsininen kypärä roikkuu kaupunkipyörän tankosta - YTK

Yrittäjän jälkisuoja

Kun siirryt yrittäjästä palkansaajaksi, on ansiopäivärahasi suojattu nerokkaasti. Pari asiaa sinun pitää itse muistaa, mutta sen jälkeen me voimme pitää sinusta huolta.

Pykälistä löytyy

Työelämä ei nykyään enää välttämättä tarjoa vakaata jatkuvuutta. Tilanteet vaihtuvat eikä ole tavatonta siirtyä palkansaajasta yrittäjäksi tai yrittäjästä palkansaajaksi.

Vaikka työttömyysturvalaki on luotu säännöllisen ja kokoaikaisen palkkatyön maailmaan, on lainsäätäjä osannut ennakoida esimerkillisellä tavalla siirtymiä eri työnteon muotojen välillä ja pykälistä löytyy yrittäjän jälkisuoja.

Pari knoppia

Pari knoppia kuitenkin on. Ensimmäinen se, että sinun on pitänyt ymmärtää yrittäjänä työskennellessäsi vakuuttaa itsesi yrittäjäkassassa. Vain yrittäjäkassan jäsenenä voit kerätä yrittäjän työssäoloehtoa. Kun olet kerännyt yrittäjän työssäoloehdon, sinulla on lain tarjoama suoja siirtymiin.

Laki menee näin: Jos yrittäjäkassasta palkansaajakassaan siirtynyt jää työttömäksi ennen kuin hän on täyttänyt palkansaajan työssäoloehdon, hänellä on oikeus siihen työttömyyspäivärahaan, joka hänelle maksettaisiin, jos hän olisi edelleen yrittäjäkassan jäsen.

Eli kun siirryt yrittäjästä palkansaajaksi, saat mukaasi yrittäjänä keräämäsi työssäoloehdon. Saat pitää sen niin kauan, kunnes täytät palkansaajan työssäoloehdon. Työssäoloehto on tärkeä, koska se on ansiopäivärahan maksamisen keskeisin edellytys. Ilman täytettyä työssäoloehtoa sinulla ei ole oikeutta ansiopäivärahaan.

Nyt tarkkana, sillä tässä tulee toinen knoppi; mainittua suojaa saat vain, jos yrittäjäkassasta erottuasi liityt kuukauden kuluessa palkansaajakassaan. Kun siis suunnittelet siirtymää, muista vaihtaa kassa lennosta. Helpoiten sen onnistuu, kun liityt YTK:hon ja annat meille valtuutuksen hoitaa ero edellisestä kassasta; silloin ei katkoksia tule.

Kaikki kunnossa

Kun nämä asiat ovat kunnossa ja jos jäät työttömäksi ennen kuin olet täyttänyt palkansaajan työssäoloehdon, voimme silti myöntää sinulle ansiopäivärahaa. Me maksamme ansiopäivärahan, mutta se perustuu yrittäjän työssäoloehtoon.

Yrittäjän ansiopäiväraha perustuu siihen vakuutustasoon, jonka olet yrittäjäkassassa valinnut. Siinä on ehkä se bonusknoppi: Kun olet yrittäjäkassan jäsen, muista valita ansiotasosi mukainen vakuutustaso.

Ja toimii se myös toisinpäin!

Jos siirryt palkansaajakassasta yrittäjäkassaan, ja jäät työttömäksi ennen kuin olet täyttänyt yrittäjän työssäoloehdon, sinulla on oikeus siihen työttömyyspäivärahaan, joka sinulle maksettaisiin, jos olisit edelleen palkansaajakassan jäsen.

Mutta vain, jos olet muistanut liittyä yrittäjäkassan kuukauden kuluessa siitä, kun olet eronnut palkansaajakassasta.

Petja Eklund katsoo veikeästi kameraan - YTK

Petja Eklund, erityisasiantuntija

Petja Eklund tuottaa YTK:lla asiaa ja analyysejä. Eklund jaksaa aina puolustaa ihmistä ja avointa yhteiskuntaa. Normit ja instituutiot ovat kansalaisia varten, eivät koskaan toisin päin.

Käsittelemme tässä blogissa työttömyysturvan ja työelämän ilmiöitä. Kirjoituksilla osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun ja pohdimme ajankohtaisia tapahtumia. Blogi ei ole neuvontaa. Neuvontaa työttömyysturva-asioissa saat asiakaspalvelustamme sekä ohjeet ja tuki -osiosta.